Sailing levels explained

Niveaus en zeilkwalificaties

Vind de bestemming die bij jouw ervaring past

Zeilen is geweldig, maar uiteraard niet zonder uitdaging. Daarom is in sommige van onze vaargebieden het bezit van een vaarbewijs of internationaal zeilcertificaat verplicht. Bovendien kent elke bestemming andere zeilomstandigheden.

Om je te helpen precies dat zeildistrict te kiezen dat bij je past, hebben wij onze bestemmingen ingedeeld in drie niveaus.


Niveau 1

Onze bestemmingen in niveau 1 kennen windsnelheden van 5 tot 20 knopen. De navigatie is voornamelijk op zicht, maar je dient wel over basiskennis van kaarten te beschikken en je moet je positie kunnen plotten. In mediterrane havens dien je aan de achtersteven aan te leggen. In de Cariben zijn voornamelijk meerboeien voorhanden.

Bestemmingen

Ervaring en kwalificaties

 • 5 dagen of 100 zeemijl schipperservaring op een boot van vergelijkbare grootte.
 • In Kroatië is vaarbewijs 1 verplicht.
 • In Griekenland zijn vaarbewijs 2 of de internationale certificaten ICC Coastal of RYA Day Skipper verplicht.
 • Op de Britse Maagdeneilanden en Australië is het bezit van een vaarbewijs niet verplicht. Voor vertrek dien je echter ons zeil-cv in te vullen, zodat wij je ervaring kunnen inschatten. Dit kan aan de hand van een formulier dat je na boekingsbevestiging wordt toegezonden, of online.

Niveau 2

Onze bestemmingen in niveau 2 kennen windsnelheden van 10 tot 20 knopen. Kennis van getijdestromingen is verplicht, evenals kompasnavigatie op open water. In mediterrane havens dien je aan de achtersteven aan te leggen. In de Cariben zijn voornamelijk meerboeien voorhanden. Je moet tevens kunnen omgaan met het anker.

Bestemmingen

Ervaring en kwalificaties

 • 10 dagen of 200 zeemijl schipperservaring op een boot van vergelijkbare grootte.
 • In Kroatië is vaarbewijs 1 verplicht.
 • In Italië en Spanje zijn vaarbewijs 2 of de internationale certificaten ICC Coastal of RYA Day Skipper verplicht.
 • In de Cariben, Thailand, Tonga en Tahiti is het bezit van een vaarbewijs niet verplicht. Voor vertrek dien je echter ons zeil-cv in te vullen, zodat wij je ervaring kunnen inschatten. Dit kan aan de hand van een formulier dat je na boekingsbevestiging wordt toegezonden, of online.

Niveau 3

Onze bestemmingen in niveau 3 kennen windsnelheden van 10 tot 25 knopen. Kennis van getijdestromingen is verplicht, je moet kunnen omgaan met sterke stromingen en het kunnen opstellen van een vaarroute is een vereiste. Je moet kunnen omgaan met het anker, en rekening houden met onbeschutte ankerplekken met matige houvast op de bodem.

Bestemmingen

Ervaring en kwalificaties

 • 20 dagen of 400 zeemijl schipperservaring op een boot van vergelijkbare grootte.
 • In het Verenigd Koninkrijk, Canada, Griekenland en op de Seychellen zijn vaarbewijs 2 of de internationale certificaten ICC Coastal of RYA Day Skipper verplicht.
 • In de Cariben en op de Bahama's is het bezit van een vaarbewijs niet verplicht. Voor vertrek dien je echter ons zeil-cv in te vullen, zodat wij je ervaring kunnen inschatten. Dit kan aan de hand van een formulier dat je na boekingsbevestiging wordt toegezonden, of online.
 • Voordat je mag zeilen in Belize moet je een tijdelijk certificaat van competentie aanvragen. Het aanvraagformulier vind je hier.
 • Op de Seychellen is een marifooncertificaat verplicht.