Whitsundays, Australië

Zeilschool

Let op: Voor de veiligheid van bemanning en personeel zijn alle meezeilcursussen opgeschort tot september 2021. Een gehele boot huren voor privélessen is wel mogelijk. Bel naar 010 411 54 54 voor meer informatie.

Leren zeilen op het Great Barrier Reef

De Whitsunday Islands liggen binnen de Great Barrier Reef langs de noordoost kust van Australië. Ze bieden beschutte wateren, uitstekende zeilomstandigheden en fabelachtige stranden.

Beschouwd als een van ’s werelds mooiste zeilgebieden, de Whitsunday Islands zijn befaamd om hun adembenemende landschappen, spectaculaire onderwaterleven en een oneindig aanbod van afgelegen stranden en pittoreske ankerplaatsen.

Leren zeilen, scherp je vaardigheden aan of krijg nieuwe kwalificaties in dit prachtige omgeving, waar je de ongerepte wateren kunt delen met bultrugwalvissen, speelse dolfijnen en nieuwsgierige zeeschildpadden.

Prijzen en beschikbaarheid

Niveau
Cursus
EUR
BeginnerRYA Competent Crew1,270
IntermediateRYA Day Skipper1,270

Praktische informatie

Wat je mee moet nemen

 • Lesboek en RYA logboek. Lesboeken dienen van tevoren te worden aangeschaft. Voor Competent Crew heb je RYA Competent Crew Skills en Yacht Master Scheme Syllabus & Logbook nodig. Voor Day Skipper gebruik je RYA Day Skipper Practical Course Notes en Yacht Master Scheme Syllabus & Logbook. Voor Coastal Skipper tot slot dien je in het bezit te zijn van Yacht Master Scheme Syllabus & Logbook.
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem.
 • Zeilhandschoenen om je handen te beschermen. Sommige zeilers gebruiken zeilhandschoenen (zonder vingers, Velcro sluiting, waterdoorlatend), en sommige niet. Kies maar wat je zelf het beste vindt.
 • Hoed of zonneklep: neem allebei mee, neem veel mee.
 • Iets om je ogen tegen de zon te beschermen, of om voor te komen dat je lange haren je uitzicht belemmeren is een goed idee.
 • Zonnebril met bevestigingsband: zoals hierboven - een extra zonnebril is altijd aan te raden. Bovendien, de voordeel van gepolariseerde glazen is niet te overschatten. Niets beschermt beter tegen schitteringen op het water, vooral belangrijk wanneer je condities onder het wateroppervlak moet bepalen bij het besturen of voor anker gaan. 

RYA Day Skipper praktijk en RYA Competent Crew

We raden kandidaten aan om de RYA-praktijk en/of -theorie cursusboeken te lezen. Deze kunnen online worden besteld bij de RYA (www.rya.org.uk). Om voor te bereiden op de Day Skipper praktijkbeoordeling, worden kandidaten sterk aangeraden, voor hun aankomst op de Sunsail basis, de Day Skipper Theory onlinecursus te voltooien.

Succesvolle afronding van deze cursus voorziet je van de RYA Competent Crew of de Day Skipper (non-tidal) kwalificatie. Voor de RYA Day Skipper cursus, moeten kandidaten twee pasfoto’s meenemen.

Aanbevolen leesmateriaal voor RYA-cursussen

RYA-cursusboeken voor de praktijk en/of theorie kunnen vooraf worden besteld bij de RYA (www.rya.org.uk).

Geld

De muntsoort in Australië is de Australische Dollar (AUD). Je kunt geld wisselen bij de luchthaven en er is een bank dicht bij de Sunsail basis.

Verblijf

 • Je slaapt aan boord, met plek voor 5 cursisten en 1 instructeur
 • Lakens, kussen, dekens en een badlaken per persoon zijn aanwezig. 
 • Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je op het jacht gemakkelijk kunt opbergen.

Faciliteiten op de basis

 • Douches en toiletten
 • Receptie en lounge met wifi
 • Eigen haven

Faciliteiten in Airlie Beach 

 • Wasserette
 • Bars, restaurants en hotels
 • Winkels
 • Bank
 • Postkantoor

Cursus proviand

 • Ontbijt, lunch, avondeten en alcoholvrije drank zijn aan boord beschikbaar, evenals één avondmaaltijd. Je bent vrij om aanvullende snacks naar behoefte mee te nemen, maar houd er rekening mee dat er een ruime keuze aan restaurants is waar je ’s avonds kunt dineren.
 • Laat ons vooraf weten als je vegetarische of andere dieetwensen hebt. 
 • Er wordt verwacht dat je met het koken, afwassen en algemene huishouding van het jacht meedoet.

Vluchten en transfers

Vliegtijden zoals op je tickets vermeld (vanuit Nederland naar Brisbane of Sydney).
Vanaf Brisbane en Sydney naar Shute Harbour als volgt.

Brisbane naar Shute Harbour ongeveer 1uur 30 min.

Sydney naar Shute Harbour ongeveer 2uur 30 min.

Paspoort en visum

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de gehele duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Reizigers hebben een toeristenvisum of elektronische reistoestemming nodig om Australië te bezoeken, maar voor een verblijf van drie maanden of minder zijn er geen kosten aan verbonden. Informeer je bij de Australische ambassade. Ingezetenen van Nieuw Zeeland hebben geen visum nodig. 

Cursusprogramma

Inscheping                                    zondag

Cursus begin                                maandag 09:00 uur

Cursus einde                                vrijdag 17:00 uur

Ontscheping                                 zaterdag

Cursisten moeten zaterdagavond op de basis aanwezig zijn, klaar voor inscheping op zondag. Verblijf aan boord is inbegrepen.

Zondag

Om 4 uur 's middags mag je aan boord. Jouw jacht bevindt zich in de haven van Sunsail aan 6 Bay Terrace, Shute Harbour. De transfer vanaf Proserpine airport duurt ongeveer drie kwartier.

Zorg ervoor dat je je aankomsttijd vermeldt. Je zal begroet worden door een lid van de Sunsail team die je een korte inleiding geeft tot de faciliteiten aan boord je jacht. Zondagavond heb je vrij om kennis te maken met de overige leden van je groep en om uit te rusten voor het begin van een drukke zeilweek.

Als je meer over het jacht, de basis of het eiland wil weten kun je dat aan de instructeur of aan iemand van de Sunsail team vragen. Een volledige briefing over het jacht alsook veiligheid wordt op maandagochtend gegeven, bij aanvang van de cursus.

Maandag tot en met vrijdag

Maandagochtend om 09:00 uur ga je kennismaken met je cursusleider. Dan krijg je een volledige jachtbriefing, met inbegrip van proviand. De cursusactiviteiten beginnen iedere dag rond 09:00 uur en beëindigen rond 18:00 uur. Je hebt je cursusboeken en RYA-logboek nodig; de cursusprogramma is op de website te vinden. Het jacht wordt al voorzien van proviand voor de 5‑daagse cursus met inbegrip van ontbijt, lunch en avondeten. In de vrije avonduren kunnen crewleden ontspannen. Je cursus gaat op één avond later door om je een proefje te geven van nachtzeilen.

Vrijdag

Het jacht keert vrijdagmiddag terug naar Shute Harbour om rond 17:00 aan te meren. Je bent vrij om tot zaterdag om 10:00 uur aan boord te blijven. Op vrijdagavond kunnen crewleden genieten van het gezamenlijke avondeten.

Verblijf aan wal voor of na je cursus kan gemakkelijk worden geregeld, als je het gebied verder wil verkennen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

 • Snorkelen en duiken: Great Barrier Reef.
 • Butterfly Bay, Luncheon Bay, Maureens Cove, Border Island en nog veel meer.
 • Stranden: Whitehaven Beach, Turtle Bay, Chance Bay en nog veel meer.
 • Wildreservaten.

Snorkelspullen

Snorkelspullen zijn inbegrepen. We hebben een ruime aanbod aan verstelbare maten.

Voorbeeld reisschema voor je cursus

Day 0: Shute Harbour. Kennismaking met crew, inschepen om 16:00 uur.

Day 1: Nara Inlet. Via Cid Harbour (13 zeemijl)

Day 2: Butterfly Bay. Via Hayman Island (24 zeemijl)

Day 3: Whitehaven Beach. Via Border Island (21 zeemijl)

Day 4: Lindeman Island (27 zeemijl)

Day 5: Shute Harbour. Cursus eindigt om 17:00 uur** (15 zeemijl)

Totaal gelogde afstand: ongeveer 100 zeemijl

**Cursus eindigt vrijdag om 17:00 uur. Als je vlucht pas op zaterdag vertrekt kan je gerust vrijdagnacht aan boord blijven en zaterdag voor 10:00 uur vertrekken.

Kinderen op cursussen

Oudere kinderen zijn welkom op onze cursussen het hele jaar door, mits ze begeleid worden door minstens één volwassene. Om deel te nemen aan cursussen moeten ze echter aan de minimumleeftijdseisen voldoen.

 • RYA Competent Crew-cursus: minimumleeftijd 12 jaar.
 • Vijfdaagse ICC-cursus: minimumleeftijd 16 jaar.
 • RYA Day Skipper Theory/Practical-cursus: minimumleeftijd 16 jaar.

Stroom

De standaard spanning op alle jachten is 12 volts (gelijk aan de spanning op een stopcontact voor een sigarettenaansteker). Een inverter is beschikbaar als je aan boord je elektronische apparaten op wil laden (zoals mobiel, digitale camera, enz.) stopcontact).

Bestemmingen respecteren

Sunsail blijft toegewijd aan het beschermen van het milieu en steun bieden aan lokale culturen binnen onze zeilgebieden. Door de jaren heen hebben onze klanten ons geholpen om ervoor te zorgen dat onze aanwezigheid geen nadelig effect heeft op deze gebieden. Wij vragen iedereen om ons steeds te helpen bij het zo goed of zelfs beter achterlaten van onze zeilgebieden dan toen wij aankwamen.

 • Afvalwaterbehandeling: maak altijd gebruik van beschikbare pomp faciliteiten bij havens om afvalwater weg te pompen. Vermijd anders ontlading bij drukke ankerplaatsen of bij een ligplaats en voorkom verontreiniging van zowel mensen als bodembezinksel en bewoners van koraalriffen door afvalwater zo ver mogelijk offshore weg te pompen.
 • Vermijd het wegpompen van olieachtig lenswater of andere gevaarlijke stoffen in zee. Bewaar ze totdat je een pomp voor afvalwater kan gebruiken bij een haven.
 • Wees bewust van afval. Gooi geen afval overboord en gebruik zo min mogelijk plastic en niet-afbreekbare producten.
 • Houd je in alle opzichten aan de wetgeving betreffende grootte van visvangsten en het aanraken of behandelen van onderwaterleven.
 • Bij het bekijken van onderwaterleven houd een veilige afstand aan, benader het zijwaarts aan en stop met propellers in neutraal. 
 • Identificeer donker watergebieden als mogelijke belangrijke ondiepe ecosystemen.
 • Gebruik ankerboeien over koraalriffen waar mogelijk. Bij verankering, zoek een ankerplek in het zand, uit de buurt van levende riffen.
 • Zorg ervoor om geen koraal of natuurlijke habitat te verbrijzelen of breken met je lichaam, zwemvliezen of uitrusting bij het snorkelen of zwemmen.
 • Vermijd het aankopen van sierlijke mariene souvenirs en het oogsten van bedreigde vissoorten.

Fotografie

Sunsail heeft fotografen ter plaatse aanwezig op al onze bases gedurende het seizoen. Je krijgt bericht bij aankomst op een basis als een fotograaf daar aanwezig is. Laat een fotograaf het weten wanneer je bezwaar hebt tegen het close-up fotograferen van jou of je gezelschap.

Sunsail zeilschool kantooruren

Het verkoopkantoor is het hele jaar open, behalve op Eerste en Tweede Kerstdag.

Maandag – vrijdag: 08:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag: 08:00 uur – 16:30 uur

Zondagen en feestdagen: 08:00 uur – 16:30 uur

Telefoonnummers

Sunsail Whitsundays reserveringen 07 4948 8350

Whitsundays basis openingstijden

De Sunsail basis is open van 08:00 uur tot 17:00 uur, zeven dagen per week het hele jaar door.

Operations mobiel +61 (0)498 989 698

Sunsail Whitsundays reserveringen 07 4948 8250

Adres

6 Bay Terrace
Shute Harbour
Queensland 4802
Australia

Directeur: Paul Sievers
Cursusleiding: Wayne Reed