skipper

Zeilvakantie met schipper FAQ’s

Hoe ziet een zeilvakantie met schipper eruit?

Jij bepaalt zelf het tempo en de route en profiteert daarbij van de zeilervaring van de schipper en zijn locale kennis van het vaargebied. Je kunt zoveel je wilt aan de zeilactiviteiten deelnemen of juist het roer aan de schipper overlaten, heerlijk ontspannen en van de adembenemende omgeving genieten. Voor jouw schipper moet je een hut ter beschikking hebben en ervoor zorgen dat iedereen aan boord – ook de schipper – voldoende kan eten en drinken. Je schipper kan op jouw uitnodiging mee eten, of je biedt hem een alternatieve optie aan. Op sommige plaatsen kun je het proviand voor je schipper vooraf betalen. 

Waarvoor is de schipper verantwoordelijk?

 • Navigatie – Je schipper kann je op jouw bestemming naar vrijwel iedere gewenste plaats leiden, als de weersomstandigheden het toelaten. Naast de navigatie is je schipper verantwoordelijk voor taken als het bepalen van de koers, de observatie van het weer en het zorgen voor de veiligheid van alle gasten tijdens de reis.

 • Transfer met dinghy – Wanneer je de bestemming aan land wilt verkennen, kan de schipper voor een veilige overvaart met je dinghy zorgen.

 • Veiligheid en onderhoud – De schipper zorgt ervoor dat het dek altijd veilig en opgeruimd is, de lijnen netjes liggen en niet benodigde uitrusting opgeborgen is. De schipper vult ook gas- en watertanks na, de kosten daarvoor draag echter jij als reiziger.

 • Veiligheidsinstructies voor alle passagiers – Naast de video’s met algemene gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen, die je voor het begin van je reis hebt bekeken. 

 • Briefing over technische aspecten op het yacht zoals het gebruik van gas, water, sanitaire voorzieningen en veiligheidsuitrusting.

Waarvoor is de schipper niet verantwoordelijk?

 • Koken voor de gasten
 • Schoonmaken – natuurlijk laat de schipper de keuken na gebruik schoon en opgeruimd achter en brengt zijn eigen afval weg
 • Afvalverwijdering
 • Babysitting of kinderopvang
 • Organisatie van excursies aan land of op 

 

Wat houdt het zeilen met schipper-arrangement in?

 • Inbegrepen in het zeilen met schipper-arrangement is de jachthuur, schipper, proviand voor de schipper (maaltijden en dranken) en wifi aan boord.
 • Dit arrangement is ideaal voor beginnende zeilers. Zo ben je er altijd zeker van dat aan de essentials is gedacht en kunt naar hartelust watersportuitrusting en andere extra’s aan je boeking toevoegen.

Wat houdt het zeilen met schipper-arrangement in?

 • Bei een zeilvakantie met schipper kies je jouw favoriete bestemming en jacht uit onze vloot. De schipper voeg je op onze website onder “Extra’s” aan jouw boeking toe of vraagt onze reisadviseurs ernaar.
 • De kosten voor de schipper worden voor de door jou gekozen duur berekend.
 • Kies een jacht met voldoende ruimte voor alle passagiers én de schipper. Wanneer het jacht over een cabine in de voorpiek beschikt, kan de schipper hiervan gebruik maken (met uitzondering van de Bahama’s). Als je dit van plan bent, geef dit dan met de boeking direct bij onze reisadviseurs aan.
 • Wanneer het jacht over een binnenhut beschikt, is deze voor de schipper gereserveerd.

 

Verwachtingen en fooi voor de schipper

Bij een zeilvakantie met schipper-arrangement wordt een fooi ter hoogte van ca. 300 € per week zeer gewaardeerd – als je een uitzonderlijk goede ervaring hebt gehad mag het natuurlijk ook meer zijn. Bij een zeilvakantie met schipper kun je bijvoorbeeld 15-20% van de schipperkosten extra als fooi geven. Sommige gasten kiezen er ook voor, een percentage van de volledige charterprijs voor een bijzonder goede service te geven. 

Kan ik een schipper ook voor één of enkele dagen boeken?

Zeilvakanties met schipper zijn compleet flexibel en je kunt een schipper zolang boeken als je zelf wilt. Spreek onze reisadviseurs erop aan om er zeker van te zijn dat je precies de ondersteuning krijgt waar je behoefte aan hebt. Let op: Wanneer je een zeilvakantie met schipper-arrangement boekt, begeleid jouw schipper je automatisch gedurende de volledige reis. Het boeken van een schipper voor een kortere duur is misschien niet op alle bestemmingen mogelijk, vraag daarom voor de zekerheid onze experts.

Wil je meer weten over onze zeilvakanties met schipper, lees dan onze blogs.

Handig om te weten

 • Jouw schipper is zo aanwezig als je zelf wilt – discreet op de achtergrond of sociaal in jullie groep geïntegreerd. Laat hem aan het begin van je reis gerust weten, hoe jij je jouw vakantie voorstelt.
 • Ook het doorbrengen van de maaltijden verloopt naar jouw keuze. Nodig je schipper uit om mee te komen wanneer je uit eten gaat of zorg voor proviand aan boord.
 • De schipper is de perfecte bron voor geheime tips op jouw reisbestemming en helpt je graag om de beste en mooiste route uit te stippelen. 
 • Onze schippers zijn professioneel en vriendelijk. Veel van onze gasten raken tijdens hun reis goed met hen bevriend en vragen bij een volgende boeking weer naar dezelfde schipper!

Kies Sunsail

20+
Locaties
14
Flottieljes
48
Bootmodellen
45
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie