Southeast Asia- Thailand

Phuket reisinformatie

< Phuket jachtcharter

Voor deze bestemming is mogelijk een aanvullend reisadvies van kracht. Controleer voor vertrek de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Phuket basis

Onze basis in Phuket ligt in de nieuwe Ao Po Grand Marina nabij Ao Po Bay (www.aopograndmarina.com). Ao Po Grand Marina is 24 uur per dag bereikbaar, ondanks de getijden. Het is ook ideaal gelegen als de toegang tot de adembenemende Phang Nga Bay en ligt dichtbij Phukets faciliteiten (25 minuten van het vliegveld) en vakantiebestemmingen.

Adres

Ao Po Grand Marina
113/1 Moo 6
Tambon Paklok
Amphur Thalang
Phuket 83110
Thailand

Openingstijden

Het gehele jaar door, zeven dagen per week van 08:00 uur tot 17:00 uur.

VHF radio, kanaal 72 (7 dagen per week van 08.00 uur tot 17.00 uur).

Faciliteiten

Water en elektriciteit zijn beschikbaar bij de ligplaatsen. Er is een diepwaterkade waar je je jacht kunt tanken. Douches en toiletten zijn open van 08:00 uur tot 18:00 uur. Er zijn verschillende restaurants en twee resorts nabij de basis voor zeilers die een nacht aan wal graag doorbrengen voor en na hun charter. Geldautomaat beschikbaar.

Aankomst en vertrek

Tijdsverschil

In Thailand is het zes uur later dan in Nederland.

Luchthaven

Bangkok Savarnabhumi Airport

De luchthaven ligt ongeveer 26 kilometer ten oosten van het centrum van Bangkok. Vanaf de binnenlandse terminal vlieg je door naar Phuket.

Bij Savarnabhumi luchthaven zijn wisselkantoren, bars en koffieshops, restaurants, dutyfree en souvenirwinkels.

Internationale vertrekbelasting is in de prijs van je vliegticket inbegrepen.

Phuket Airport

De luchthaven van Phuket ligt ongeveer 22 kilometer ten noordwesten van de Sunsail basis.

Faciliteiten op de luchthaven omvatten een wisselkantoor, dutyfree winkels, restaurants en een postkantoor.

Transfers

De transfer van Phuket luchthaven naar de basis duurt ongeveer een half uur. Je kunt een taxi zoeken bij aankomst of via de basis je transfer laten regelen zodat een chauffeur je opwacht.

Om via de basis je transfer te regelen, stuur vooraf aan je vertrek naar Phuket je vluchtnummer en aankomsttijd naar het Sunsail kantoor. Dan zorgt de basis ervoor dat een Sunsail chauffeur je bij Phuket luchthaven opwacht om je direct naar de Marina te brengen.

Prijsindicatie taxi’s:

 • 1 – 4 personen     THB   800,00
 • 1 – 6 personen     THB   950,00
 • 1 – 8 personen     THB 1100,00

Het kan zijn dat taxichauffeurs bij de luchthaven niet weten waar het Sunsail kantoor is in de Ao Po Marina, zorg er dus voor dat je op de juiste plaats wordt afgezet. De meest eenvoudige oplossing is je transfer via de basis te regelen.

Let op: gasten die afzonderlijk arriveren, dienen een kopie van hun chartercontract/ factuur mee te nemen.

Bagage

We raden je aan om medicijnen en kleding zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je bagage na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je op het jacht gemakkelijk kunt opbergen.

Paspoorten en visa

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Voor een verblijf in Thailand van 30 dagen of minder heb je geen visum nodig.

Bezoek www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen voor de meest recente informatie.

Sunsail is niet verantwoordelijk voor veranderingen van vereisten.

Douane en immigratie

Voor het verlaten van de luchthaven ga je langs de immigratie en douane diensten.  Op het vliegtuig ontvang je een landing card en een aangifteformulier voor de douane.

Indien je geneesmiddelen mee op vakantie moet nemen wordt het aangeraden om een medisch paspoort bij je te hebben waarin gegevens worden vermeld over je medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Een medisch paspoort is verkrijgbaar bij je huisarts of apotheek.

Als je op reis gaat met een medicijn of middel dat onder de Opiumwet valt moet je een officiële verklaring aanvragen, eventueel in het Engels, en dat meenemen op reis. Bezoek www.hetcak.nl voor meer informatie.

Let op: de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Bezoek www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen voor de meest recente informatie.

Bij aankomst

Charters kunnen starten en eindigen op elke willekeurige dag van de week, alle charters starten om 16.00 uur de eerste dag en eindigen om 09.00 uur op de laatste dag. We zijn echter flexibel en mocht je vroeger aankomen, kunnen we de jacht al eerder zeilklaar hebben. Voor aankomst je neem contact op met de basis.

Kaart- en jachtbriefings worden ingepland. Elke briefing kan een uur duren en is verplicht om bij te wonen. Zonder voldoende briefing is het niet toegestaan om uit te varen.

Proviand inkopen kan een uur of drie duren, inclusief taxi transfers.

Je kunt tot 17:00 uur van de jachthaven uitvaren, omdat het een half uur duurt om naar de meest dichtbijgelegen ankerplaats te varen en alle jachten moeten voor anker liggen uiterlijk om 17:30 uur.

Als je op de eerste dag van je charter wil vertrekken en je gaat je proviand inkopen, moet je dus ten laatste om 12:00 uur op de basis zijn.

Kaart- en jachtbriefings

Briefings worden individueel uitgevoerd voor elke jacht en zijn verplicht voor alle klanten.

Tijdens de kaartbriefing krijg je informatie over het zeilgebied en mogelijke gevaren. Je maakt ook kennis met de systemen, apparatuur aan boord en tuigage van je jacht. Iedere jacht krijgt een afzonderlijke briefing. Het is belangrijk dat de werking van de systemen en de tuigage volledig duidelijk zijn.

Aankomst buiten de openingstijden

Als je na 17:00 uur aankomt en een transfer hebt aangevraagd, zal een Sunsail medewerker je op de basis opwachten en je naar je jacht brengen.

Als we geen informatie over je aankomsttijd hebben ontvangen, en niets van je vernomen tegen 17:00 uur, dan laten een bericht achter op de deur van het Sunsail kantoor. Op het bericht staat de naam van je jacht, de ligplaats en ook een contactnummer van de basismanager.

Je jacht zal worden verlicht en we laten informatie achter over de faciliteiten op de basis, zoals toiletten, douches, restaurants enzovoort.

Bij vertrek

Ontscheping vindt plaats uiterlijk om 09:00 uur na debriefing en controle. Wij raden aan dat je de middag ervoor terug naar de basis zeilt.

In voorbereiding op debriefing moet je een debriefformulier halen bij receptie. Op het formulier geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of er iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zo kunnen we het jacht herstellen voor de start van de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Laat het gebruikte linnen in de stuurhut achter. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht in een schone en opgeruimde staat achterlaat. 

Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen voor boten die niet in goede staat worden achtergelaten.

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 2 van november tot april; Niveau 3 van mei tot oktober.
Niveaus uitgelegd 

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en lengtes van de doortochten binnen het zeilgebied. 

Bekijk informatie over de zeilcondities in Phuket

Vaarbewijzen

Ondanks het feit dat er geen zeilbewijzen nodig zijn om te zeilen in Phuket adviseren we je sterk om je zeilkwalificaties van welke soort dan ook mee te nemen. Dit kan handig zijn als je benaderd wordt door de douane of havenpolitie.

Vul het Zeil-CV in om te bevestigen dat je voldoende ervaring hebt om in dit zeilgebied te varen.

Formaliteiten en belasting

Een geldig paspoort en bemanningslijst is vereist voor inklaring.

De bemanningslijst moet de volgende informatie bevatten:

 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum en -plaats
 • Nationaliteit
 • Passportnummer met datum van uitgifte en verval
 • Geslacht
 • Burgerlijke staat
 • Adres 

Nachtzeilen

Nachtzeilen wordt alleen toegestaan bij het varen van lange doortochten die niet bij daglicht voltooid kunnen worden. Nachtzeilen moet van tevoren goedgekeurd worden door de basismanager; je moet vertrekken en vrij van alle obstructies zijn minstens 30 minuten voor zonsondergang en bij je bestemming aankomen minstens 30 minuten na zonsopgang.

Grenzen van het zeilgebied

Tijdens de noordoostseizoen omvat het zeilgebied de Surin en Similan eilanden en alle Thaise wateren tot aan Koh Tarutao en de Butang eilanden in het zuiden. Jachten mogen in geen geval de grens overschrijden tussen Thailand en Myanmar/Burma.

In de periode van de zuidwestelijke moesson is het niet toegestaan om naar de Surin eilanden te varen of gebruik te maken van de ankerplaatsen langs de westkust van Phuket.

Het vaargebied heeft een getijdenbereik van drie meter bij springtij.

Klanten die van plan zijn om naar de Similan of Surin eilanden te varen moeten voor vertrek van de basis een vrijwaring ondertekenen.

De Sunsail 4-uur garantie is van toepassing bij het varen binnen een straal van 20 zeemijlen vanaf de basis.

Liggelden en belastingen

 • THB 200,00 per person per nacht bij het varen in nationale parkgebieden
 • THB 400,00 per person per nacht, plus THB 400,00 per jacht bij het bezoeken van de Similan or Surin Islands National Park, die uitsluitend van november tot april toegankelijk zijn.

Wanneer je overnacht moet je voor anker gaan omdat de ankerboeien niet altijd goed onderhouden zijn.

Kaarten en gidsen

Alle kaarten en gidsen die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied zijn voorzien op je jacht.

Je kunt de gids van tevoren aanvragen bij de basis via email.

Charter met skipper

Een skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, steeds voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt gehuurd voor je charter op een latere dag, dan begint die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet gaan duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor vertrek van de haven.

Voor ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) is de skipper geboekt per dag van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je gaat de skipper de avond voor het vertrek ontmoeten en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen aan boord gaan en uitzeilen.

De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om ook de geplande kaartbriefing van de skipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deel neemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet een eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen hut te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper voor één dag huurt dan ben je er verantwoordelijk voor om de skipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten dan moet je de terugreis (ferry, taxi enz.) betalen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de skippers loon, maar je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof

Prijsindicatie: THB 38,00 per liter

Koelboxen

Ieder jacht wordt gratis voorzien van een 40 liter koelbox. Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden.

Extra koelboxen zijn beschikbaar tegen betaling van THB 50,00 per dag zolang de voorraad strekt.

Banken en geldzaken

Valuta

De munteenheid van Thailand is de Baht (THB).

Wisselkantoren vind je bij de luchthaven en in de meest steden. Bij de luchthaven is het gemakkelijk om geld te wisselen en je kunt ook geld pinnen bij de geldautomaten in de Tesco supermarkt. Bij Ao Nang Beach en op Phi-Phi zijn er geldwisselaars maar de koers kan minder gunstig zijn.

We adviseren dat je voldoende geld wisselt voordat je naar het zeilgebied gaat. Een gemiddeld zou THB 1.000,00 per persoon per dag zijn.

Creditcards

Creditcards worden alleen maar bij de grotere restaurants en resorts geaccepteerd.

Algemene informatie

Taal

De officiële taal is Thaïs maar Engels wordt veel gesproken.

Kosten van levensonderhoud in Thailand

Het volgende geeft een prijzenindicatie al variëren prijzen per restaurant.

 • Een fles wijn kost ongeveer THB 500,00 in een supermarkt en minstens twee keer zoveel in een restaurant.
 • Een fles bier kost van THB 35,00 tot THB 45,00 in een supermarkt en van THB 80 tot THB 150,00 in een restaurant.
 • Thaïs eten van goede kwaliteit kan zo weinig als THB 200,00 per gang kosten in een lokale restaurant. Een maaltijd in een resort restaurant kan zoveel als THB 1.000,00 of meer kosten per persoon.

Restaurants

Port of Call Restaurant – Thai en internationale cuisine, dagelijks geopend van 08:30 uur tot 21:00 uur.

The Gallery, op een minuut loopafstand van de haven

Pier 88, op vijf minuten loopafstand van de haven

Uit eten

Uit eten kan heel voordelig zijn. Bij een kraam kun je een maaltijd kopen voor THB 100,00 per persoon en zelfs in een restaurant betaal je doorgaans minder dan THB 200,00 per gang voor echt heerlijk Thais eten. Alcohol is over het algemeen duurder. Een klein flesje bier kost ongeveer THB 80,00 en een redelijke fles wijn ongeveer THB 1.000,00.

Thais eten bestaat uit verse ingrediënten en veel chili maar je kunt gerust vragen om minder pittig eten. Vis-, kip-, varkensvlees- en rundvleesgerechten vind je op alle menu’s, maar heerlijk vegetarische gerechten zijn er ook. Rijst en vermicelli zijn standaard maar westerse gerechten zijn ook verkrijgbaar.

Fooien

Fooien geven is standaard en wordt in alle restaurants/bars verwacht. De vuistregel is over het algemeen 10 tot 15 procent van de rekening. Sommige gelegenheden rekenen een fooi automatisch door.

Winkelen

Jatujak markt, de grootste in Phuket, heeft meer dan 1000 kraampjes die van alles verkopen, van vis tot kleding. Openingstijden: zaterdag en zondag van 16:30 uur tot 20:30 uur.

Thaise zijde staat vaak bovenaan de verlanglijst voor bezoekers. Het wordt verkocht in een reeks kleuren en in verschillende breedtes, lengtes en diktes, maar ook als op maat gemaakte kledingstukken zoals hemden, bloezen, herenpakken, jasjes voor dames, en beddenspreien.

Autoverhuur

Bij de luchthaven vind je:

David Car Rent, www.davidcarrent.com

Andaman Car Rent, www.andamancarrent.com

Hotels

Voor diegenen die een nacht willen boeken voor of na de zeilreis, kan Sunsail kamers met korting boeken in de nabij gelegen resorts van Supalai en Chandara. Alle kamers hebben airco en de prijzen zijn inclusief belasting en ontbijt.

Excursies

Sunsail biedt vele excursies aan die georganiseerd worden door derden.

Drones

Het gebruik van een drone in Thailand kan in sommige gebieden verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

Elektriciteit, telefoons en muziek

Elektriciteit

De standaard voltage op alle jachten is 12 volt. Om elektronische toestellen te gebruiken die 230 volt vereisen heb je een omvormer nodig met een stekker die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

Voltage in Thailand: 230 volt

Mobiele telefoons

Je zou je eigen mobieltje kunnen gebruiken maar informeer bij je service provider over de kosten.

Het kan goedkoper zijn om in Thailand een lokale SIM-kaart aan te schaffen.

Muziek/iPods

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je eigen mobiel apparaat, zal je een iTrip of andere FM-omvormer mee moeten brengen.

Activiteiten

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Watersport

Vissen

Vissen met een hengel of handlijn is overal toegestaan binnen het zeilgebied. Er zijn geen gevallen van Ciguateravergiftiging geregistreerd.

Vissen met een harpoengeweer is niet toegestaan.

Snorkelen en duiken

Thailand is een duik- en snorkelparadijs. Om te duiken moet je in het bezit zijn van een PADI Open Water of een gelijkwaardige kwalificatie. Niet-gekwalificeerde duikers kunnen lessen nemen of deelnemen aan resort-dives. De prijzen variëren maar liggen rond de THB 2.500,00 en THB 3.500,00 per persoon voor twee duiken en lunch.

De Similan eilanden zijn een wereldbefaamde duikbestemming waar je kunt duiken van november tot april, afhankelijk van de weersomstandigheden. De eilanden liggen ongeveer 95 kilometer ten noordwesten van Patong en je hebt een charter van minstens zeven dagen nodig om het gebeid te verkennen. Meer informatie over deze betoverende eilanden kun je verkrijgen op de basis.

De Surin eilanden liggen op 80 kilometer ten noorden van de Similans. Daar vind je prachtige duikplaatsen maar minder duikoperators die daar naartoe gaan.

De Similan en Surin eilanden zijn nationale parken die je enkel tegen betaling van toelatingsgeld kunt bezoeken. De dagelijkse toegangsprijs moet ter plaatse worden betaald.

Je moet een aansprakelijkheidsdocument invullen voor je vertrek van de basis wanneer je een bezoek aan de Similan of Surin eilanden plant.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Indien je tijdens je reis onwel wordt en een bezoek moet brengen aan een arts of een ziekenhuis, laat iemand van je groep zo spoedig mogelijk contact opnemen met je Sunsail hoofdbemanning of de basismanager.

Indien je een reisverzekeringsclaim moet indienen, neem onmiddellijk contact op met je de medische nooddienst van je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij zal je assisteren met repatriëring, advies en betalingen van rekeningen. Zorg ervoor dat je kwitanties krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn voorzien van reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Sunsail laat het aan jou over om te beslissen wanneer persoonlijke veiligheidsuitrusting moet worden gedragen.

Sunsail heeft een beperkte voorraad reddingsvesten voor kinderen (en dan alleen maar voor kinderen van vier jaar en ouder). Neem daarom eigen reddingsvesten mee voor je kinderen.

Wij raden aan dat kinderen die niet goed kunnen zwemmen niet in een bijboot mogen zonder reddingsvest, en dat wanneer ze aan dek zijn ze een harnas en reddingsvest dragen.

Kinderen onder 16 jaar mogen geen buitenboordmotor bedienen en mogen alleen in een bijboot onder toezicht van een volwassene.

Kies Sunsail

20+
Locaties
14
Flottieljes
48
Bootmodellen
45
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie