Tonga reisinformatie

< Tonga jachtcharter

Tonga basis

Onze basis op Tonga ligt ongeveer 2400 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, ongeveer 19 graden ten zuiden de evenaar. Het eiland Vava'u is een van de vele eilanden van het Polynesische Koninkrijk van Tonga. Het ligt beschut van de sterke oceaanwinden door een rif en een reeks eilandjes langs de oostkant van de Vava’u archipel.

Neiafu is de officiële haven voor jachten die naar Vava'u varen.

Adres

Sunsail Tonga
Neiafu Waterfront
Vava’u
Kingdom of Tonga

Openingstijden

Maandag – vrijdag: 08:00 uur – 17:00 uur
Zaterdag: 08:30 uur – 12:00 uur

Vanwege de huidige regelgeving, mogen Tonga charters niet op zondag beginnen of eindigen. Ook tijdens het vieren van Koning Tupou VI's verjaardag en die van de kroonprins zal de basis worden gesloten. Dit is op 4 juli en 17 september. Als deze data op een zondag vallen, zal de feestdag de opvolgende maandag worden gevierd. Helaas zal onze basis dan twee dagen worden gesloten en zal de basis niet geopend zijn voor een start- of einddag voor uw charter op deze data.

Faciliteiten

Basisfaciliteiten omvatten water, brandstof, douches, wasserette, proviand, souvenirwinkels, restaurants en accommodatie.

Neiafu is het administratieve centrum van de Vava’u archipel. Daar vind je overheidskantoren, banken, scholen, een politiestation en een ziekenhuis.

Aankomst en vertrek

Tijdsverschil

In Tonga is het 12 uur vroeger dan in Nederland.

Vava’u, Lupepa’u luchthaven

Internationale vluchten komen aan op Fua’amotu vliegveld op Tongatapu (TBU) ongeveer 240 kilometer ten zuiden van Vava’u. Real Tonga Airlines heeft minstens twee binnenlandse vluchten per dag (maar niet op zondagen) naar Vava’u Lupepa’u luchthaven, maar de vliegtuigen zijn klein en ruimte is beperkt. De bagagevrijstelling van 20kg per persoon wordt streng gecontroleerd.

De vlucht vanaf Fua’amotu naar Vava’u duurt ongeveer een uur. Check in bij de terminal voor binnenlandse vluchten minstens 90 minuten voor vertrek. Het duurt ongeveer vijf minuten met een taxi om van de internationale terminal naar de binnenlandse terminal te reizen.

Let op: Vanwege beschikbare vluchttijden kan het gebeuren dat je moet overnachten op Tongatapu. Scenic Hotels hebben het enige hotel bij de luchthaven: [email protected] of tel: +676 35 678. Ze bieden gratis transfers heen en weer naar de internationale en binnenlandse terminals.

Faciliteiten bij Fua’amotu luchthaven

Dutyfree shoppen voor aankomende en vertrekkende passagiers, café, souvenirwinkel en valutawissel.

Faciliteiten bij Vava’u luchthaven

Faciliteiten bij Vava’u zijn zeer beperkt.

Binnenlandse en internationale luchthavens in Tonga zijn alleen geopend voor aankomende en vertrekkende vluchten. Buiten die tijden zijn de luchthavens gesloten.

Bij vertrek uit Tonga hoef je geen belasting te betalen. Dat is al in de prijs van je vliegticket inbegrepen.

Transfers

Het is essentieel dat je de basis informeert over je aankomst- en vertrektijden en vluchtnummers.

Transfer vanaf Vava’u luchthaven naar de basis duurt ongeveer 15 minuten en kost TOP 25,00 retour per persoon.

Let op: Soms zijn er geen taxi’s aanwezig op de luchthaven, dus raden we je aan om van tevoren via de basis je transfer te boeken.

Bagage

We raden je aan om insect-werende middelen, medicijnen en kleding zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je ruimbagage na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je op het jacht gemakkelijk kunt opbergen.

Paspoorten en visa

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de gehele duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben.

Houders van een Nederlandse paspoort hebben geen visum nodig om Tonga te bezoeken, zolang het verblijf minder dan 30 dagen duurt en ze een retour vliegticket hebben.

Bij twijfel vraag je advies bij je consulaat of ambassade. Iedere reiziger moet ervoor zorgen dat ze in het bezit zijn van het juiste visum. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Sunsail is niet verantwoordelijk voor veranderingen van vereisten.

Douane en immigratie

Bij aankomst moeten reizigers hun paspoort, ingevulde immigratiekaart en retour vliegticket laten zien. Het immigratiekaart evenals een douaneaangifteformulier krijg je al in het vliegtuig om alvast in te vullen.

Toegang tot Tonga wordt gegeven indien je een geldig paspoort (geldig voor minstens zes maanden naar gepland retourdatum), retour vliegticket, bewijs van voldoende geld, en relevante inentingsbewijzen kan tonen.

Dutyfree voorschriften komen overeen met voorschriften binnen de EU.

Luchtvaartmaatschappijen stellen zich niet aansprakelijk voor bederfelijke artikelen zoals etenswaren, die in beslag kunnen worden genomen door de douane.

Bij aankomst 

Vanaf 14:00 uur kun je aan boord van je jacht gaan. Afhankelijk van aankomsttijden kan de geplande inschepingstijd worden aangepast.

Aankomst en vertrek kan elke dag van maandag tot en met zaterdag zijn.

Kaart- en jachtbriefing

Tijdens de kaartbriefing krijg je informatie over het zeilgebied en mogelijke gevaren.

Tijdens de jachtbriefing maak je kennis met je jacht, de systemen, apparatuur aan boord en tuigage van je jacht. Iedere jacht krijgt een afzonderlijke briefing. Het is belangrijk dat de werking van de systemen en de tuigage volledig duidelijk zijn.

Alle briefings zijn verplicht om bij te wonen.

Aankomst buiten de openingstijden

Als je buiten kantoortijden aankomt, zullen onze basismedewerkers je opwachten. Je krijgt een bootbriefing en vervolgens kun je aan boord je jacht gaan, dan ontvang je de volgende ochtend vanaf 08:00 uur een volledige briefing.

Je jacht zal aangemeerd zijn bij een ankerboei in de haven.

Bij vertrek

Om voor te bereiden op ontscheping om 10:00 uur, verzoeken wij je om de middag ervoor al terug op de basis te zijn. Dan is er ruime tijd voor debriefing en controle.

In voorbereiding op debriefing moet je een debrief-formulier halen bij receptie. Op het formulier geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of er iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zo kunnen we het jacht herstellen voor de start van de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Laat het gebruikte linnen in de stuurhut achter. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht in een schone en opgeruimde staat achterlaat. 

Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 3. Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en lengtes van de doortochten binnen het zeilgebied.

Meer informatie over de zeilomstandigheden in Tonga

Vaarbewijzen

Om in Tonga een jacht te mogen charteren, moet er minstens een skipper en een bemanningslid zijn, beide ouder dan 18 jaar. De skipper moet in staat zijn om een jacht te bevaren in afgesloten gebieden en moet kunnen ankeren en aanmeren in afwisselende omstandigheden. De skipper moet verder beschikken over voldoende navigatievaardigheden om dagelijks een koers uit te zetten en op ieder ogenblik de positie van het jacht te kennen.

Al is het niet verplicht dat de skipper een vaarbewijs bezit, het is wel een vereiste dat de skipper ervaring heeft. Sunsail vraagt de skipper daarom om een zeil-CV in te vullen, waarin wordt aangetoond dat de skipper over de juiste vaardigheid beschikt om in dit zeilgebied veilig te varen.

Nachtzeilen 

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen; je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn. Dit is van toepassing op al onze locaties.

Grenzen van het zeilgebied

Het zeilgebied omvat de Vava’u groep van eilanden, wat een zeer groot gebied is.

Je wordt verzocht om weg te blijven van de oostkant van het archipel.

Beperkte gebieden

Deze informatie krijg je tijdens je kaartbriefing.

Liggelden en belastingen

Alle ligplaatsen binnen het zeilgebied horen bij restaurants, charterbedrijven of dergelijke en zijn doorgaans voor hun klanten bestemd. Als gast kun je ze dus meestal gratis gebruiken, maar bel de eigenaar van tevoren om toestemming te vragen. Het kan zijn dat een kleine vergoeding wordt gevraagd.

Om aan te meren ga je bij de meest plaatsen voor anker.

Navigatiekaarten en gidsen

Alle kaarten en logboeken die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied vind je op het jacht.  

Charter met skipper

De skipper wordt geboekt van 14:00 uur tot 10:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert verplicht een korte veiligheidsbriefing uit voor het vertrek uit de haven, ongeacht de duur van zijn contract.

Voor de ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van de charter) wordt de skipper geboekt van 18.00 uur tot 18.00 uur. Hierdoor heeft hij ’s avonds tijd om kennis met je te maken en de basissystemen van het jacht door te lopen en dan de volgende dag een hele dag varen.

De skipper is verplicht om je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. De briefing van de skipper is verplicht.

De skipper geeft je de nodige informatie over het jacht, de systemen en apparatuur aan boord, je zeilvaardigheden en navigatie in het algemeen.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deelneemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet een eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen ruimte te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat wij een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper voor één dag inhuurt dan ben je er voor verantwoordelijk om de skipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten dan moet je zijn terugreis (ferry, taxi enz.) betalen.

De gemiddelde fooi voor een skipper is 15 tot 20 procent van de loon van de skipper. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof

De enige plek waar je je jacht van brandstof kan voorzien en je watertanks bijvullen is bij de basis. Waar je ook bent binnen het zeilgebied, zal je nooit verder dan 20 zeemijl van de basis zijn. Daarom is het geen probleem om terug te keren naar de basis om bij te tanken.

Brandstof kost ongeveer TOP 3,00 per liter.

Koelboxen

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. Er is slechts een koelbox voorzien per boot.

Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden.

Banken en wisselkantoren

Valuta

Tongan Pa’anga (TOP). Eén TOP wordt verdeeld in 100 Senti.

Banken

Je kunt geld bij de lokale banken wisselen.

In Neiafu vind je een geldautomaat (24 uur per dag toegankelijk).

Creditcards

Alleen Visa en MasterCard worden geaccepteerd, en dan alleen maar in enkele restaurants in Neiafu. Bij alle zaken in Tonga wordt een vijf procent toeslag in rekening gebracht wanneer je met een creditcard betaalt.

Doorgaans accepteren de winkels in Neiafu geen creditcards. Het is raadzaam om contant TOP bij je te hebben om te betalen bij restaurants, bars, winkels, en in de lokale dorpen en op de markten.

Postkantoor

Het postkantoor ligt tegenover de haven in Neiafu: het rode gebouw achter de politiestation.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag, 09:00 uur tot 16:30 uur.

Fooien

Tonganen verwachten geen fooien, maar het wordt niet als aanstootgevend gezien.

Algemene informatie

Taal

De officiële talen zijn Tongaans en Engels.

Kosten van levensonderhoud in Tonga

Prijzen verschillen tussen wijken en restaurants. Het volgende geeft een indicatie van gemiddelde prijzen:

Een fles wijn kost ongeveer TOP 28,00 (EUR 10,00) in een supermarkt en van TOP 45,00 (EUR 17,00) tot TOP 60,00 (EUR 22,00) in een restaurant.

Een fles bier kost van ongeveer TOP 4,00 (EUR 1,50) tot TOP 8,00 (EUR 3,00).

Een goedkope snack kost ongeveer TOP 3,00 (EUR 1,00)

Een maaltijd van drie gangen kost ongeveer TOP 60,00 (EUR 22,00) per persoon

Restaurants

Er zijn verscheidene restaurants rondom de haven van Neiafu en op enkele van de buitenste eilanden, hoofdzakelijk bij de resorts. Je kunt ook een Tongaanse Feest boeken bij dorpen binnen het zeilgebied.

Tongaanse maaltijden worden traditioneel samengesteld uit aardgewassen en vruchten, gekookt met kokosroom. Geen feest is compleet zonder typische lekkernijen zoals gebraden varkensvlees en zeevruchten. Een bijzondere specialiteit is ‘ota ika’ – rauwe vis gemarineerd met limoen en kokosmelk. Ook zeer populair is ‘lu pulu’, corned beef gemengd met kokosmelk gewikkeld in taro-bladeren en gekookt in een traditioneel onderaardse oven (‘umu’).

De meeste restaurants hebben schip-tot-wal VHF radio zodat je een tafel kunt reserveren.

Mango Cafe (tegenover de Neiafu Sunsail-basis)
Tel: +676 70664
Met een mango-gekleurd dak. Een modern restaurant aan de waterkant met een gedeelte over het water gebouwd. Hier vindt je doorgaans een uitstekende selectie van wijnen.

Mermaids Bar and Restaurant (bij de Vava’u Yacht Club.)
Tel: +676 70 650
Verse vis, kreeft en veel meer. VHF 16/68 ‘Mermaids’

Winkelen

De dichtstbijzijnde supermarkt is in Uturoa. Er zijn geen winkels op de verafgelegen eilanden.

Er zijn vele handwerken te koop inclusief traditionele tapa kleden, geweven handwerken van Pandanus bladeren, Tongaanse juwelen, houtwerken en meer, allen lokaal gemaakt en een mooie weerspiegeling van de trotse cultuur en het erfgoed van het Koninkrijk.

Verblijf

Boathouse Apartments
Naast de Sunsail-basis in Neiafu 
Vava’u, Kingdom of Tonga
Tel: + 676 70016
Email: [email protected] 
www.boathousetonga.com

Tongan Beach Resort
Vava’u
Tel + 676 70380/8746400
Email: [email protected]
www.tonganbeach.com

Elektriciteit, telefonie en muziek

Elektriciteit

Aan wal 220 volt, 50 Hz. Geen walstroom voor jachten.

Er is een 12-volt stekker voor een sigarettenaansteker bij de kaarttafel op de meeste Sunsail jachten. Als je elektronische apparaten hiermee op wil laden dan heb je een geschikte omvormer nodig.

Mobiele telefoons

Een lokale simkaart werkt in het grootste gedeelte van het zeilgebied. Enkele ankerplaatsen zijn te beschut om een mobiele signaal te ontvangen, maar je krijgt wel een verbinding met de telefoon in de meeste gebieden.

Digicell en Tonfon zijn de twee serviceproviders voor mobiele telefoons.

Gratis Wifi is beschikbaar bij Mango Restaurant, tegenover de Sunsail-basis. Diginet is een betaalde service met bereik over het grootste deel van Neiafu haven. Er is ook een Diginet aansluiting bij de Tongan Beach Resort als je daar aanmeert of aan wal bij de resort bar/restaurant. Je kunt Diginet-vouchers kopen bij Digicel in Neiafu en ook bij de Sunsail-basis.

Muziek/iPod

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je eigen mobiel apparaat, zal je een iTrip of andere FM-omvormer mee moeten brengen. Aan boord vindt je ook een USB- of jack-plug, dus hoef je alleen maar de draad mee te nemen.

Activiteiten

Auto- en jeepverhuur

Je zal naar het politiebureau aan Tu’i Road moeten gaan om een Tongaanse rijbewijs te halen.

Openingstijden politiebureau:
maandag – dinsdag: 08:30 uur – 16:30 uur
woensdag – vrijdag: 08:30 uur – 12:30 uur

Er wordt links gereden. De snelheidslimiet is 40 km per uur binnen de bebouwde kom en 60 km per uur elders.

Pasifika Rental, Neiafu: Tel: 70 781 or 7512 628
Avis Rental, Neiafu: Tel: 70 873

Wandelen

Er zijn vele goede wandelingen vanaf Neiafu, inclusief de klim op Mt. Talau (131 m) met geweldig uitzicht over de haven. Toafa kerk aan de westkant van Vava’u heeft een prachtig uitzicht over de kliffen van Hunga en andere eilanden.

Kart safari’s

Stel je voor: zelf achter het stuur, rijdend achter een gids langs een 40-kilometer lange bospad op een kleine jeepachtige karretje. Zo reis je door dorpen, langs plantages en uitkijkpunten, langs de prachtige kust van Vava’u.

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Watersport

Duiken

Het zicht is uitstekend en het duiken geweldig. Een hele hoop duiklocaties die hard en zacht koraal bieden, grotten, wandduiken en geweldige spelonken. Uitrusting kan worden gehuurd en tours kunnen worden georganiseerd.

Huib Kuilboer
Beluga Diving Limited
PO Box 70 Neiafu, Vava’u
Kingdom of Tonga
Located at Fangafoa Marina, Neiafu, Vava’u
Tel: +(676) 70 327
www.belugadivingvavau.com

Walvissen kijken

Van juni tot november paren en kalven bultrugwalvissen in de kalme wateren. Het is fascinerend om te zien maar ook om te horen, omdat de mannetjes zingen. Hun liedjes variëren van locatie tot locatie en ze veranderen jaar op jaar.

Tonga is een van slechts drie landen ter wereld waar het legaal is om te zwemmen met bultruggen. Deze unieke ervaring wordt professioneel beheerd, waardoor het veilig is voor zowel mens als dier.

Zwemmen met walvissen mag alleen onder toezicht van bevoegde exploitanten. Jachten moeten te allen tijde op minstens 1000 meter afstand blijven van de walvissen.

Neem contact op met de Sunsail-basis om een bultrugwalvis zwemavontuur te boeken tijdens je verblijf in Vava’u.

Vissen

Je hebt geen vissersvergunning nodig.
Vava’u biedt blauwe, zwarte en gestreepte marlijn, zeilvis, geelfin tonijn, mahimahi, wahoo en veel meer.

The Ika Lahi Lodge – Sportvissers lodge met restaurant en bar op Ika Lahi, direct aan de vooroever van Hunga Island Lagoon. Het Hunga rif biedt opwindend vissen van land voor diegenen met een wat meer avontuurlijke inslag. http://www.tongafishing.com/ [email protected]

Snorkelen

We hebben snorkeluitrusting in alle soorten en maten maar ons aanbod in kindermaten is beperkt; neem dus een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Als je ziek wordt tijdens je verblijf aan boord neem je contact op met een Sunsail teamlid, die je zo snel mogelijk naar de basis brengt.

Wanneer je aanspraak wilt maken op een tegemoetkoming omwille van je ziekte, vraag de base manager dan om advies en neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Je verzekeringsmaatschappij regelt eventuele repatriëring en geeft advies over het betalen van rekeningen.

Zorg ervoor dat je kwitanties/betalingsbewijzen krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn uitgerust met reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Je bepaalt zelf wanneer je een reddingsvest draagt.

Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een beperkt aantal reddingsvesten. Wanneer je zelf reddingsvesten voor je kinderen hebt raden wij je aan om deze mee te nemen.

Kinderen die niet goed kunnen zwemmen mogen niet in de dinghy zonder reddingsvest of zwemvest. Het is aangewezen dat zij ook aan boord altijd een reddings- of zwemvest dragen.

Kinderen onder de 16 mogen geen bijboot besturen en moeten te allen tijde onder toezicht zijn wanneer zij in de bijboot zitten. 

Kies Sunsail

20+
Prachtige bestemmingen
14
Flottielje-
routes
48
Jacht-
modellen
44
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie