Tahiti

Raiatea reisinformatie

< Raiatea jachtcharter

Raiatea basis

Onze basis in Tahiti ligt in Raiatea, ‘Het Heilige Eiland’. Onze basis in Marina Apooiti ligt op anderhalve kilometer van het stadje Uturoa en twee minuten van de luchthaven. De basis ligt centraal in de benedenwindse eilanden, de noordwestelijke eilandgroep van Frans Polynesië.

Voor deze bestemming is mogelijk een aanvullend reisadvies van kracht. Controleer voor vertrek de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Adres

Sunsail Raiatea
Apooiti Marina
98735
Tahiti
00689 877-77003

Openingstijden

Maandag – zondag: 07:30 uur – 17:00 uur

Deze basis is het hele jaar door geopend.

Faciliteiten

De faciliteiten op de basis omvatten: douches, briefingkamer, restaurants, duikcentrum, internet, openbare telefoon, water, brandstof, en weerberichten. Supermarkten in Uturoa liggen op 10 minuten rijden van de basis of 30 minuten varen met de boot.

Bij Marina Apooiti zijn er uitgebreide faciliteiten inclusief toiletten, wasbakken en douches. Deze liggen dichtbij het Sunsail kantoor en zijn 24 uur per dag geopend. Als de faciliteiten op slot zijn dan kan het Sunsail team je een sleutel geven (bijvoorbeeld tijdens het weekend en op nationale feestdagen).

Aankomst en vertrek

Tijdsverschil

Op Tahiti is het elf uur vroeger dan in Nederland.

Luchthaven

Vanaf de Papeete-Tahiti internationale luchthaven vlieg je naar Raiatea.

Papeete-Tahiti luchthaven faciliteiten

Enkele winkels waar je cadeaus en parels kunt kopen, een bloemenwinkel, autoverhuur, restaurants, internet, dutyfree winkel, wisselkantoor en een bank.

Transfers

Je kunt vooraf een minibus of taxi naar de basis reserveren. De rit duurt ongeveer vijf minuten.

 • Minibus: XPF 350,00 per persoon
 • Taxi: XPF 1.500,00 per taxi voor maximaal vier personen
 • Bus: XPF 5.000,00 voor 20 of meer passagiers

Bezorg ons voor vertrek je vluchtnummer en aankomsttijd op Raiatea. Wij kunnen dan een transfer voor jou regelen van de luchthaven naar de basis. De chauffeur betaal je ter plaatse.

Bagage

Neem medicijnen, zwemkledij en lichte kledij mee in je handbagage voor het geval dat je bagage pas na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je gemakkelijk op je jacht kunt opbergen.

Paspoort en visum

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben.

EU-paspoorthouders hebben geen visum nodig om Frans Polynesië te bezoeken.

Iedere reiziger moet ervoor zorgen dat ze in het bezit zijn van de juiste visum. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel vraag je advies bij je consulaat of ambassade.

Sunsail is niet verantwoordelijk voor veranderingen van vereisten.

Douane en immigratie

Bij aankomst moeten reizigers hun paspoort, ingevulde immigratiekaart en retour vliegticket laten zien. De immigratiekaart krijg je in het vliegtuig om alvast in te vullen.

Het kan een uur duren voordat je door immigratie, bagageophaal en douane heen bent.

Dutyfree voorschriften komen overeen met voorschriften binnen de EU.

Het is niet toegestaan om vers voedsel mee te nemen. Luchtvaartmaatschappijen stellen zich niet aansprakelijk voor bederfelijke artikelen zoals etenswaren, die ook in beslag kunnen worden genomen door de douane.

Luchthavenbelasting bij vertrek is niet van toepassing.

Bij aankomst

De meeste chartergasten komen aan op Papeete-Tahiti internationale luchthaven om 08:00 uur en vertrekken naar Raiatea rond 17:50 uur. Als je eerder of later aankomt dan kunnen we ervoor zorgen dat iemand van het Sunsail team je opwacht bij de balie op de basis. Vanaf 12:00 uur kun je inchecken.

Aankomst buiten de openingstijden

’s Avonds is er een korte briefing. De volledige briefing krijg je ’s ochtends.

Bij vertrek

Om de ontscheping om 09:00 uur vlot te laten verlopen vragen we je om de middag voor de laatste dag al terug op de basis te zijn. Zo is er ruim de tijd voor debriefing en controle en kunnen chartergasten tijdig op de luchthaven zijn voor een vroege terugvlucht.

Op een debriefingformulier, beschikbaar bij de receptie, geef je aan of je problemen had met het jacht en of iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je charter. Zo kunnen wij alles in orde brengen voor de volgende charter.

Laat het gebruikte linnen achter in de cockpit, maak de kasten en koelkasten leeg en laat geen eten achter aan boord. Breng geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar de receptie en zorg ervoor dat je het jacht in een schone en opgeruimde staat achterlaat. Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 2. Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en afstanden van de doortochten binnen het zeilgebied.  

Bekijk informatie over zeilcondities in Tahiti, French Polynesië.  

Vaarbewijzen

Om een jacht te charteren in Tahiti moet er minstens één skipper en één bemanningslid aan boord zijn, allebei ouder dan 18 jaar. De skipper moet een jacht kunnen bevaren in afgesloten vaarwateren en kunnen ankeren en aanmeren in verschillende omstandigheden. De skipper moet ook beschikken over voldoende navigatievaardigheid en ervaring met loodsen om dagelijks een koers uit te zetten en op ieder ogenblik de positie van het jacht te kennen.

De skipper is verplicht om één van de volgende certificaten te hebben:

 • ICC (International Certificate of Competence), internationaal eerste vereisten: RYA Day Skipper of vergelijkbaar certificaat van een erkende zeilvereniging of het ICC Assessment-formulier invullen om bewijs te geven van competentie door voorafgaande zeilervaring.
 • IPC (International Proficiency Certificate), Amerikaanse eerste vereisten: ASA 104 of US Sailing ‘Bareboat Cruising Course’.

en/of

 • Verenigd Koninkrijk: RYA Day Skipper praktijk (met of zonder foto)
 • VS: US Sailing ‘Bareboat Cruising Course’, ASA ‘104 Bareboat Cruising Course’ of hoger
 • Duitsland: ‘Sportbootführereschein See’ of als hierboven
 • België: Algemeen Stuurbrevet/Brevet de conduite général
 • Frankrijk: Le Permis Plaisance

of een vergelijkbaar certificaat van een erkende zeilvereniging.

De skipper moet in het bezit zijn van een vaarvergunning. Dit document moet worden geregistreerd in de transitlog en worden voorgelegd aan de havenautoriteiten.

Vaarbewijzen en belasting

Om te zeilen in Tahiti heb je geen vaarbewijs nodig. Er moet ook geen belasting worden betaald.

Nachtzeilen

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen. Je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn, tenzij je voor vertrek met de Sunsail basismanager bent overeengekomen dat je wel ’s nachts mag zeilen.

Grenzen van het zeilgebied

Deze informatie wordt tijdens de kaartbriefing doorgenomen. Voor doortochten naar Raiatea, Bora Bora, Huahine en Tahaa zal de basis je vragen een verklaring van afstand te ondertekenen waarin je je ervaring met het maken van zulke lange passages bevestigt.Het is niet toegestaan om ten zuiden van Raitea (Passe Nao Nao) te varen.

Liggelden en belastingen

Alle ligplaatsen binnen het zeilgebied horen bij restaurants, charterbedrijven of dergelijke en zijn voor eigen klanten bestemd. Als gast kun je ze gratis gebruiken, anders de eigenaar vragen om toestemming.

Navigatiekaarten en gidsen

Alle kaarten en logboeken die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied vind je op het jacht.

Charter met skipper

Zeilen naar de Tuamotu archipel is alleen toegestaan met een Sunsail skipper aan boord, en is niet mogelijk in november, december, januari, februari en maart.

Een skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, steeds voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt ingehuurd voor je charter op een latere dag, dan start die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert verplicht een korte veiligheidsbriefing uit voor het vertrek uit de haven.

Voor ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) is de skipper geboekt per dag van 18:00 uur tot 18:00 uur. Hierdoor kun je de avond vooraf aan je vertrek de skipper ontmoeten en de basissystemen van het jacht doorlopen.

De skipper is verplicht je een briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy. Hij helpt je bij het plannen van de route en legt je uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert naar de basis en wat de noodscenario's zijn. De skipper plant ook een kaartbriefing in gedurende zijn/haar tijd op je jacht en wij raden je aan om dit bij te wonen. Geef vooraf duidelijk aan waarover je meer informatie wenst, bijvoorbeeld voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deelneemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet een eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen hut te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper slechts voor één dag inhuurt, dan ben je verantwoordelijk om de skipper terug naar de basis te brengen. Als je liever niet naar de basis terugkeert, dan betaal je de onkosten (ferry, taxi, enz.) om de skipper naar de basis te krijgen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de skippers loon. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof

Prijsindicatie: ongeveer EUR 1,25 per liter

De pompstation is bij Uturoa.

Koelbox

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Er is slechts een koelbox voorzien per boot.

Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden.

Banken en geldzaken

Valuta

De Pacific Franc (XPF) is de munteenheid van Frans Polynesië.

We raden je aan om ongeveer XPF 20.000,00 in contant geld mee te nemen om gedurende de charter liggelden, water en andere kosten te betalen.

EUR 1,00 = XPF 119,33

Euro’s en US Dollars worden ook geaccepteerd.

Banken

In Uturoa (vijf kilometer van de basis aan de noordoost kust) vind je meerdere banken met pinautomaten.

Openingstijden banken

Banque de Tahiti: 08:00 uur – 12:00 uur en 13:00 uur – 15:45 uur

Banque de Polynésie: 07:45 uur – 15:45 uur

Banque Socredo: 07:30 uur – 11:30 uur en 13:30 uur – 16:00 uur

Creditcards

VISA en MasterCard worden in de meeste grotere restaurants en supermarkten geaccepteerd.

American Express wordt niet overal geaccepteerd.

Fooien

Het geven van fooien wordt verwacht in alle restaurants en bars. Ook voor andere services die je gebruikt tijdens je verblijf wordt een fooi verwacht. Doorgaans betaal je bovenop de rekening een fooi van 10–15 procent. Sommige restaurants en bars verrekenen de fooi automatisch in de rekening.

Algemene informatie

Taal

Officiële talen zijn Tahitiaans en Frans.
Op toeristische locaties wordt ook Engels gesproken.

Kosten van levensonderhoud in Raiatea

Prijzen liggen over het algemeen hoger dan gemiddeld. Een maaltijd in een restaurant kost bijvoorbeeld tussen de XPF 2000,00 en XPF 6000,00 (tussen de USD 20,00 en USD 60,00).

Restaurants

Bora Bora Yacht Club
Farepiti, Cote de Mer
Vaitape
Tel: 689 40 67 60 47
VHF kanaal 16 en converse op kanaal 69

De Yacht Club biedt een keur aan diensten inclusief dineren aan het water, bar, live muziek in het weekend, ligplaatsen, water, WiFi, afvalcollectie, warme douches, fietsen, wasserette, boekuitwisseling en boetiek.

Le Ficus restaurant
123 Rue Principale
Poutoru, Baie de Apu
Tahaa
Tel: 689 87 34 98 38

Le Ficus is dagelijks geopend. Op vrijdag is Polynesian Night en reserveren is vereist.

Winkelen

Er is een centrale markt in het centrum van Uturoa. Hier vind je goedkope producten, heerlijk fruit en groenten. Markten zijn zes dagen per week geopend:
Maandag – zaterdag: 07:30 uur – 18:00 uur
Zondag: 06:00 uur – 11:30 uur

Naast de kade ligt het Gare Maritime gebouw, een winkelcentrum met een paar restaurants, boetieks, juweliers en een kunst en ambachten gedeelte waar allerlei authentieke producten te vinden zijn, zoals met de hand beschilderde jurken en pareos, geweven hoeden en tassen, houtsnijwerk en sieraden van schelpen.

BTW is bij prijzen inbegrepen.

Belasting wordt geheven op hotelaccommodatie; voor charters bestaat een stadsbelasting van XFP 100,00 = USD 1,00 per persoon.

Postkantoor

Openingstijden van het Postkantoor in Uturoa:
Maandag – vrijdag: 07:30 uur – 15:00 uur
Zaterdag – zondag: 08:00 uur – 10:00 uur

Op de basis is er ook een brievenbus.

Hotels

Raiatea Lodge
Tel: 689 40 66 20 00
Slechts vier kilometer van de Marina, ten westen van Raiatea. Hier kun je genieten van de zonsondergang en een prachtige uitzicht op Bora Bora.

Sunset Beach
PK 2, Apooiti Bay
B.P. 397, 98735 Uturoa
Raiatea
Tel: +689 66 33 47
Fax: +689 66 33 08

Sunset Beach Hotel ligt bij de basis en bestaat uit 22 bungalows. Je kunt hier kiteboarden, snorkelen en scubaduiken.

Drones

Het gebruik van een drone op Tahiti kan in sommige gebieden verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

Elektriciteit, internet en muziek

Elektriciteit

De standaard voltage op alle jachten is 12 volt. Om elektronische toestellen te gebruiken die 220 volt vereisen heb je een omvormer nodig die geschikt is voor gebruik in een sigarettenaansteker.

Mobiele telefoons

Het VINI netwerk is overal. Als je een juiste aansluiting hebt kun je het gebruiken met je eigen telefoon. Anders kun je een simkaart kopen met een lokale telefoonnummer.

Internet

Op de basis is er toegang tot het internet. Je vindt WiFi zones op ieder eiland. Je kunt ook een data-simkaart kopen met 3G internet.

Muziek/iPod

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je eigen mobiel apparaat, moet je een iTrip of andere FM-omvormer meebrengen. Aan boord vind je een USB- of jack-plug, je hoeft dus enkel de draad meenemen.

Activiteiten

Je kunt kiezen uit activiteiten zoals scubaduiken, snorkelen, 4-wheel-drive excursies, diepzeevissen, paardrijden, wandelen, en bezoeken aan vanilleplantages, zwarte-parelkwekerijen en maraes (heilige plaatsen).

Regatta

De Tahiti Pearl Regatta is in mei en duurt vier dagen. Deze handicap race met niet-spinnaker categorieën is open voor alle charterboten. Er zijn etappes van Raiatea naar Tahaa en Bora Bora.

Dansen en zingen

Juli (Tiurai) is een maand vol festiviteiten, met dans- en zangwedstrijden op alle eilanden.

Autohuur

Buitenlandse rijbewijzen worden geaccepteerd. De bekende autoverhuurbedrijven zijn bij de luchthaven vertegenwoordigd.

 • Avis /Tahiti, Tel: 689 41 93 93
 • Avis/Raiatea, Tel: 689 66 20 80 Fini
 • Europcar /Tahiti, Tel: 689 45 24 24
 • Europcar /Raiatea, Tel: 689 66 34 06
 • Garage Motu Tapu/Raiatea, Tel: 689 66 33 09

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Watersport

Kanovaren

Hawaiki Nui Vaa’ is de grootste lokale kanowedstrijd, met ongeveer 100 deelnemers. Het evenement in oktober duurt drie dagen en is een prachtige kijksport. Vele jachten volgen dan ook de wedstrijd.

Duiken

Top Dive – Scuba Diving in Bora Bora, Tel: 689 40 60 50 50

Hemisphere Sub – Raiatea Marina Apooiti, Tel: 689 40 66 12 49

Mahana Dive – Huahine, Tel: 689 87 73 07 17

Snorkelen

We hebben snorkeluitrusting maar ons aanbod in kindermaten is beperkt; je neemt dus best een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Stand-up paddleboarden (SUP’en)

Je kunt SUPs huren op de Sunsail basis. Ontdek het water vanuit een ander perspectief.

Vissen 

Vissen uit de lagoen kunnen besmet zijn met ciguatera, dus beter om ze niet te eten.

Zeevissen zoals bonito, tonijn en mahi mahi zijn eetbaar. Je kunt hier ook kreeften vangen maar die zijn zeldzaam.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Als je ziek wordt tijdens je verblijf aan boord neem je contact op met een Sunsail teamlid, die je zo snel mogelijk naar de basis brengt.

Wanneer je aanspraak wilt maken op een tegemoetkoming omwille van je ziekte, vraag je de basis manager om advies en neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij regelt eventuele repatriëring en geeft advies over het betalen van rekeningen.

Zorg ervoor dat je kwitanties/betalingsbewijzen krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn uitgerust met reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Je bepaalt zelf wanneer je een reddingsvest draagt.

Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een beperkt aantal reddingsvesten. Wanneer je zelf reddingsvesten voor je kinderen hebt raden wij je aan om deze mee te nemen.

Kinderen die niet goed kunnen zwemmen mogen niet in de dinghy zonder reddingsvest of zwemvest. Het is aangewezen dat zij ook aan boord altijd een reddings- of zwemvest dragen.

Kinderen onder de 16 mogen geen bijboot besturen en moeten te allen tijde onder toezicht zijn wanneer zij in de bijboot zitten.

Kies Sunsail

20+
Locaties
14
Flottieljes
48
Bootmodellen
45
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie