Australia

Australië reisinformatie

< Australië jachtcharter

Whitsundays basis

Onze Whitsundays basis ligt in Shute Harbour, de grootste natuurlijke haven aan de oostkust van Australië en de poort naar het vasteland van de Whitsundays regio. De basis ligt ongeveer acht kilometer bij Airlie Beach vandaan. Brisbane ligt 1100 kilometer ten zuiden van de basis, Cairns ligt 600 kilometer ten noorden en Sydney is ruim twee uur vliegen.

Adres

Basis

Sunsail Whitsundays
6 Bay Terrace
Shute Harbour
Queensland 4802

Correspondentieadres

Sunsail Whitsundays
PO Box 357
Airlie Beach
Queensland 4802
Australia

Openingstijden

Maandag – zondag: 08:30 uur – 17:00 uur

Gesloten op Eerste Kerst- en Nieuwjaarsdag

Faciliteiten

Faciliteiten bij de basis omvatten: accommodatie, douches en toiletten, elektriciteit, WiFi, winkel, receptie met airconditioning en een veerboothaven.

Aanvullende faciliteiten bij Airlie Beach omvatten, restaurants en bars, winkels, wasserette, bank, postkantoor, jachthaven en veerboothaven.

Aankomst en vertrek

Luchthaven

Proserpine Airport

Proserpine Airport (Whitsunday Coast Airport) ligt op minder dan 10 kilometer van Proserpine en heeft dagelijkse connecties met Brisbane, Sydney en Melbourne. De terminal is modern en comfortabel en voorzien van een kiosk met snacks en drankjes. De transfer vanaf Proserpine Airport naar Airlie Beach/Shute Harbour duurt ongeveer 50 minuten met de bus of auto.

Hamilton Airport

Je kunt ook een binnenlandse vlucht nemen rechtstreeks naar Hamilton Island. De moderne terminal heeft een bar en een kleine winkel. Een veerdienst brengt je naar de Sunsail basis bij Shute Harbour. Tickets voor de veerdienst kun je kopen in de aankomsthal.

Transfers

Shute Harbour

Vanaf Proserpine Airport neem je een taxi of pendelbus naar de Sunsail Shute Harbour basis op het vasteland. Sunsail kan ook een privétransfer naar Shute Harbour voor je regelen (variabele prijzen). Deze service boek je vooraf samen via de vakantie planner.

Hamilton Island

Tegen betaling van een toeslag kun je je charter beginnen en eindigen bij Hamilton Island. Een Sunsail teamlid verwelkomt je bij de Hamilton Island Marina bij aankomst en vertrek.

Pick-up, drop-off en one-way charters zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid op het moment van boeken en tegen betaling van een supplement. Neem hiervoor contact op met je charter planner.

Hayman Island / Abell Point Marina

Tegen betaling van een toeslag kun je je charter beginnen en eindigen op Hayman Island of bij Abell Point Marina op  het vasteland. Als je met een skipper chartert dan verwelkomt deze je op de jachthaven van Hayman Island of Abell Point.

Je wordt begroet bij Hamilton Island Airport jachthaven. Hier ga je aan boord van een boot die je naar Hayman Island brengt. Deze overtocht duur ongeveer 45 minuten.

Pick-up, drop-off en one-way charters kunnen worden geboekt wanneer ze beschikbaar zijn en je betaalt hiervoor ook een supplement. Je kunt deze charters enkel boeken via je vakantie planner.

Bij de Shute Harbour en Hamilton Island bases vind je water, brandstof, douches, valutawissel en restaurants. Proviand besteld bij lokale winkels kunnen bij beide bases worden verzorgd maar je moet zelf aanwezig zijn om je order in ontvangst te nemen.

Douches en proviand zijn beschikbaar in de jachthaven op Hamilton Island en Airlie Beach.

Bagage

Neem medicijnen, zwemkledij, T-shirt en korte broek mee in je handbagage voor het geval dat je bagage pas later op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die gemakkelijk opgeborgen kunnen worden op het jacht.

Paspoort en visum

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de duur van je reis als zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort moet dezelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Tenzij je een inwoner van Nieuw Zeeland bent heb je een toeristenvisum of Electronic Travel Authority (ETA) nodig om naar Australië te reizen. Als je minder dan drie maanden in Australië verblijft, is een visum gratis.

Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel zoek je advies bij je consulaat of ambassade.

Sunsail is niet verantwoordelijk voor veranderingen van vereisten.

Douane en immigratie

Voor het verlaten van de luchthaven ga je langs de immigratie- en douanediensten. Je aankomstkaart en douaneverklaring krijg je in het vliegtuig en kun je daar alvast invullen.

Let op: vliegtuigmaatschappijen zijn niet aansprakelijk voor bederfelijke artikelen zoals eten, dat in beslag zal worden genomen door de douane.

De vertrekbelasting die je moet betalen aan de luchthaven is AUD 30,00 plus AUD 3,20 Noise Tax per persoon.

Bij aankomst

Transfers van de luchthaven of Marina naar de basis in Shute Harbour zijn gratis. De basis ligt op vijf minuten van de luchthaven.

Om 12:00 uur kun je aan boord van het jacht gaan. Alle boten worden klaargemaakt voor inscheping volgens de boeking.

Bij aankomst krijg je de tijdstippen van de kaart- en jachtbriefings. Hou er rekening mee dat deze briefings drie tot vier uur duren, afhankelijk van je ervaring. De briefings worden individueel per jacht gegeven en zijn verplicht bij te wonen. Zonder voldoende briefing is het niet toegestaan om vanuit de basis te gaan varen.

De kaartbriefing gaat over het zeilgebied en de potentiële gevaren. Tijdens de jachtbriefing maak je kennis met je jacht, systemen, apparatuur en tuigage. Het is belangrijk dat de werking van de systemen en tuigage volledig duidelijk zijn.

Security creditcard afdruk

Bij aankomst op de basis onderteken je een creditcard machtigingsformulier. Dit dient als borg in geval dat je tijdens je charter bij een eiland aankomt waar je kosten aanrekent op Sunsail, of wanneer je call-out kosten moet betalen.

Dit staat los van je schade ontheffing.

Aankomst buiten de openingstijden

Neem contact op met Sunsail: +61 7 4948 8250
of e-mail: [email protected]

Bij vertrek

We raden je aan om de avond voor ontscheping al terug op de basis te zijn, zo is er voldoende tijd voor debriefing en controle. Ontscheping moet voor 10:00 uur plaatsvinden.

Voor je van boord gaat komt een Sunsail teamlid langs voor debriefing waarbij je een debriefingsformulier invult. Hierop geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of er iets op het jacht stuk is gegaan. Zo kunnen wij alles in orde brengen voor de start van de volgende charter.

Laat het gebruikte linnen achter in de cockpit en maak de kasten en koelkasten leeg. De geleende snorkelspullen en reddingsvesten breng je terug naar de receptie. Laat je jacht achter in schone en opgeruimde staat. Wanneer dit niet het geval is behoudt Sunsail zich het recht voor om kosten in rekening te brengen.

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 2–3. Zeilniveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en afstanden van de doortochten binnen het zeilgebied.  

Zeilomstandigheden bij de Whitsundays

Vaarbewijzen

Om te zeilen in Australië moet je niet in het bezit zijn van een vaarbewijs maar je moet wel de gepaste zeilervaring hebben. Dit betekent dat er minstens twee volwassenen (skipper en first mate) met zeilervaring aan boord zijn. De skipper moet minstens vijf dagen zeilervaring hebben. Specifieke zeilervaring op een jacht van vergelijkbare grootte is hier vereist. De skipper moet ook kennis hebben van voor anker gaan, navigatie en getijden.

De first mate moet minstens drie dagen zeilervaring hebben en kennis hebben van noodprocedures (zoals VHF radio kunnen bedienen), weten hoe de motor aan- en uitgezet moet worden en de zeilen kunnen hijsen en strijken.

De skipper en first mate moeten een zeil-CV invullen op de basis als dit nog niet gebeurd is. Hierin bevestigen ze dat ze over de gepaste zeilvaardigheden beschikken om in dit zeilgebied te varen.

Vaarvergunningen en belasting

Kosten moeten betaald worden aan de Great Barrier Reef Marine Park Authority voor het zeilen rond de Whitsundays.

Marine Park-kosten: AUD 30,00 per persoon, per charter (inclusief administratiekosten). Als je dit bedrag niet in je boeking is inbegrepen dan moet dit bij aankomst op de basis worden betaald.

Nachtzeilen

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen. Je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn of voor anker liggen.

Grenzen van het zeilgebied

Bij de Whitsundays mag je tot het meest noordelijke punt van Hayman Island en het meest zuidelijke punt van Shaw Island zeilen. De buitengrens ligt vijf zeemijlen van het meest oostelijke Whitsunday Island. (40 kilometer van het vasteland). Overheidsreglementen schrijven voor dat charterboten niet naar de Outer Great Barrier Reef mogen varen. Maar er zijn alternatieve manieren om daar te komen.

Ligplaatsen, jachthavens en restaurants

Behalve bij de jachthavens van Hamilton en Airlie Beach mag je ook bij veel van de 74 eilanden binnen het Whitsunday gebied aanmeren.

Naast de jachthavens van Hamilton en Airlie Beach kun je bij veel van de 74 eilanden binnen het Whitsunday vaargebied aanmeren.

Op de volgende eilanden vind je resorts:

Long Island Resort (Happy Bay)
(Let op: resort dicht voor verbouwing).
Tel: 07 4946 9400
VHF Channel 16 or 11

Hook Island Observatory
Tel: 07 4946 9380
VHF Channel 16 or 74

De ligplaatsen zijn momenteel niet beschikbaar maar je kunt voor anker gaan voor het resort. Raadpleeg je navigatiekaarten voor meer details. Het resort en Observatory zijn gesloten. Geen ijs beschikbaar. Een mooie plek voor bush wandelingen, mooie stranden en snorkelen.

South Molle Island (Koala Adventure Island)
Tel: 07 4946 9433
VHF Channel 16 or 74

Ga voor anker bij Bauer Bay om het strand te bereiken met de bijboot en ontdek het nationale park. Hier zijn er geen openbare faciliteiten.

Daydream Island
Tel: 07 4948 8488
VHF Channel 17

Het liggeld bedraagt AUD 150,00 voor 24 uur. In het liggeld zijn activiteiten inbegrepen, het kan zijn dat voor bepaalde activiteiten een supplement wordt aangerekend. Hier kun je gratis douchen bij de toiletfaciliteiten in de transit lounge.

Hayman Island
Tel: 07 4940 1822
VHF Channels 6 or 16

De ligplaatsen zijn enkel bestemd voor resortgasten. Wanneer je de nacht hier wilt doorbrengen moet je dit vooraf boeken. Het liggeld voor de eerste nacht is AUD 175,00 per aangemeerde boot, de volgende nachten betaal je AUD 150,00 per nacht.

Lindeman Island

Je vindt verschillende aanlegplaatsen rondom het eiland en de stranden zijn vrij toegankelijk. Uit veiligheidsoverwegingen is het resort niet toegankelijk. Andere gevaarlijke gebieden worden met borden aangeduid.

Abel Point Marina
Tel: 07 4946 2400
VHF Channel 9

Voor actuele informatie over het liggeld neem je contact op met Abel Point Marina.

Alle prijzen zijn onderhevig aan verandering.

Navigatiekaarten en gidsen

Alle kaarten en gidsen die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied vind je op het jacht.

Charter met skipper

Een skipper wordt geboekt voor 24 uur, van 12:00 uur tot 12:00 uur. Wanneer je een skipper boekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas na 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij de basis. Wanneer je een skipper huurt voor een latere dag, dan start die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor het vertrek uit de haven.

Voor ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) is de skipper geboekt per dag van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je ontmoet de skipper de avond voor vertrek. Hij neemt dan de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen uitzeilen.

Deze skipper is verplicht je een briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy, hij helpt je bij het plannen van de route en legt je uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert naar de basis en wat de noodscenario's zijn. De skipper zal ook een kaartbriefing inplannen gedurende zijn/haar tijd op je jacht en wij raden je aan om dit bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wilt, zoals voor anker gaan, aanmeren enz.

De vergoeding voor de skipper is exclusief eten en drinken; je dient ervoor te zorgen dat de skipper eten en drinken ter beschikking heeft tijdens het verblijf aan bord. Overleg met de skipper op de eerste dag van de charter of je geld geeft voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt, of dat de skipper deelneemt aan groepsetentjes aan de wal.

De skipper heeft een eigen hut nodig aan boord van het jacht. Wij raden aan de skipper niet de hut in de boeg te geven omwille van de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je de skipper toch in de boeg laten slapen, geef dat ruim van tevoren aan ons door zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Huur je de skipper voor één dag dan ben je verantwoordelijk om hem/haar terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert, dan betaal je de onkosten (ferry, taxi, enz.) om de skipper naar de basis te krijgen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de skippers loon, maar je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof

Aan het begin van je charter is de brandstoftank gevuld omdat je dit vooruit betaalde bij het boeken van de charter. Als je extra brandstof nodig hebt dan vaar je naar Hamilton Island of Shute Harbour om bij te tanken.

Koelboxen

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkt aantal, dus wees er snel bij. Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden. Er is slechts één koelbox beschikbaar per boot.

Generator toeslag

Let op: bij alle charters op jachten met een Gen-set bij de Whitsundays wordt AUD 5,00 per uur in rekening gebracht, te betalen op de basis voor vertrek. Momenteel geldt dit alleen voor de Sunsail 444.

Banken en geldzaken

Valuta

De munteenheid in Australië is the Australische Dollar (AUD).

Bank

Er is een bank en postkantoor bij Hamilton Island Marina en op het vasteland bij Airlie Beach.

Reischeques worden over het algemeen niet geaccepteerd door hotels en winkels. Je kunt cheques inwisselen bij het Bureau de Change van de bank.

Creditcards

Alle creditcards worden geaccepteerd.

Fooien

Fooien geven is standaard en wordt in alle restaurants/bars verwacht. De vuistregel is over het algemeen 10 tot 15 procent van de rekening. Sommige restaurants/bars rekenen het automatisch door.

Algemene informatie

Taal

De officiële taal is Engels.

Kosten van levensonderhoud

Prijzen variëren per gebied. Een indicatie:

  • Een fles wijn kost ongeveer AUD 14,00 in een supermarkt en AUD 24,00 in een restaurant
  • Een fles bier kost ongeveer AUD 3,60
  • Een goedkope snack kost ongeveer AUD 7,00 en een driegangen menu kost ongeveer AUD 48,00

Restaurants

In Australië vind je verschillende cuisines en een grote variatie aan specialiteiten. Vraag het Sunsail team voor goede adresjes.

Hotels

Ieder Whitsunday eiland heeft een eigen karakter. Kies voor de verwennerij in een 5-sterren hotel of voor budgetvriendelijke hotels. Vele resorts hebben ook een kidsclub.

Rondleidingen

Sunsail’s partners bieden verschillende types excursies aan. Meer informatie hierover kun je krijgen op de basis.

Elektriciteit, telefonie en muziek

Elektriciteit

De standaard voltage op het jacht is 12 volt (sigarettenaansteker-type stopcontact). Om je elektronische apparaten op te laden (zoals je mobiele telefoon, digitale camera enz.) is er een omvormer beschikbaar aan boord.

Om elektrische apparaten van 220 volt te kunnen gebruiken heb je een omvormer nodig die je in een sigarettenaansteker kunt plaatsen.

Mobiele telefoon

Informeer bij je service provider voor internationale roaming tarieven.

Muziek/iPods

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren heb je een iTrip of andere FM-omvormer nodig.

Activiteiten

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan. Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor jou doen.

Autoverhuur

Op Airlie Beach vind je autoverhuurbedrijven zoals Avis, Hertz, Europcar, Thrifty en Budget.

Winkelen

Op Hamilton Island en Airlie Beach vind je winkelcentra. Bij Hamilton Island is er een bakkerij die bekend staat om zijn overheerlijke banketproducten en een van de meest bekende eettenten op het eiland is.

Watersport

Vissen

Om te vissen in de Whitsundays heb je geen vergunning nodig. Over waar je mag vissen krijg je informatie tijdens de jachtbriefing. Bij aankomst op de basis kun je informeren naar de beschikbaarheid van visuitrusting.

Duiken

Duikuitrusting kun je lokaal huren. Compressors zijn niet toegestaan aan boord van het jacht.

Je kunt fantastisch snorkelen en duiken in het heldere water rondom de eilanden. Hier kun je talrijke tropische vissen, schildpadden en mataroggen spotten.

Butterfly Bay aan de noordelijke uiteinde van Hook Island is bekend om de overvloed aan onderwaterleven. Van juli tot oktober kun je hier getuige zijn van de jaarlijkse bultruggen migratie.

Snorkelen

Snorkeluitrusting kun je huren op de basis. Je brengt best een eigen uitrusting mee voor je kinderen omdat ons aanbod kindermaten beperkt is.

Kajakken en SUP’en

Kajaks en SUP’s zijn te huur op de basis en kun je reserveren bij het boeken van je charter. De prijs ligt tussen de AUD 18,00 en AUD 22,00 per dag.

Let op: de beschikbaarheid van kajaks en SUP’s is beperkt. Vergeet ze dus niet tijdig toe te voegen aan je boeking.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Als je ziek wordt tijdens je verblijf aan boord neem je contact op met een Sunsail teamlid, die je zo snel mogelijk naar de basis brengt.

Wanneer je aanspraak wilt maken op een tegemoetkoming omwille van je ziekte, vraag je de basis manager om advies en neem je zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij regelt eventuele repatriëring en geeft advies over het betalen van rekeningen.

Zorg ervoor dat je kwitanties of betalingsbewijzen krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn uitgerust met reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Je bepaalt zelf wanneer je een reddingsvest draagt.

Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een beperkt aantal reddingsvesten. Wanneer je zelf reddingsvesten voor je kinderen hebt raden wij je aan om deze mee te nemen.

Kinderen die niet goed kunnen zwemmen mogen niet in de dinghy zonder reddingsvest of zwemvest. Het is aangewezen dat zij ook aan boord altijd een reddings- of zwemvest dragen.

Kinderen onder de 16 mogen geen bijboot besturen en moeten te allen tijde onder toezicht zijn wanneer zij in de bijboot zitten. 

Kies Sunsail

25
bases wereldwijd

14
flottielje-routes

48
jachttypen

40 j.
vakanties creëren

4 uur
service-garantie