Hvar Town, Hvar Island

Split reisinformatie

< Split jachtcharter

Terwijl je je op het vertrek voorbereidt, kun je de Cruisegids-link raadplegen voor meer informatie over charteren op je gekozen bestemming.

 

Marina Agana basis

Onze basis ligt in het dorpje Marina bij de Agana jachthaven (Marina Agana). Marina ligt op een korte afstand van de luchthaven van Split en de stadjes Trogir en Split, die beide door de UNESCO erkend zijn als werelderfgoed. Het dorpje Marina is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor je vakantie in Kroatië.

Adres

Sunsail Agana
Marina Agana
Marina Dr Franje Tudmana 5
21222 Marina, Croatia

Openingstijden

Maandag – donderdag: 08:30 uur – 16:30 uur

Vrijdag – zondag: 08:30 uur – 19:00 uur

De basis is geopend van begin april tot half november

Faciliteiten

Faciliteiten in Marina Agana:

Water en elektriciteit, 24-uur douches en toiletten, Sunsail-WiFi bij alle aanlegplaatsen, een restaurant en bar, wasserette, afvalverwijdering, parkeerplaatsen en een geldautomaat.

Op een korte loopafstand van de haven ligt het dorp Marina waar je restaurants en bars vindt, twee supermarkten, een wisselkantoor (tijdens het hoogseizoen), een apotheek en een postkantoor. Daarnaast vind je er ook kiezelstranden waar je kan zwemmen.

Parkeren

Er is parkeergelegenheid bij de Marina maar wij kunnen geen parkeerplaatsen garanderen en je kunt deze niet reserveren. De Marina beheert parkeerplaatsen op basis van beschikbaarheid bij aankomst. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor incidenten met auto’s op de parkeerplaats. De prijs voor parkeren is HRK 75,00 per dag / HRK 350,00 per week. Dit wordt rechtstreeks betaald aan de Marina.

Je kunt gratis parkeren in het dorp, bij de ingang van de Marina. Deze parkeerplaatsen liggen buiten de beveiliging van de haven.

Aankomst en vertrek

Split luchthaven

Split luchthaven ligt aan de Adriatische kust, op zes en een halve kilometer ten oosten van Trogir en 25 kilometer ten westen van Split. Marina Agana ligt op ongeveer 40 minuten afstand ten westen van de luchthaven, voorbij Trogir.

Faciliteiten bij de luchthaven

De luchthaven beschikt over een bank waar je valuta kunt wisselen, een geldautomaat en een postkantoor. In de terminal vind je ook een kleine dutyfree winkel en snackbars.

Er is een taxistandplaats net buiten de hoofduitgang van de luchthaven.

Transfers

Stuur details van je reisroute en aankomsttijden naar ons toe zodat we kunnen assisteren met transfers van de luchthaven naar onze Marina Agana basis.

Let op: als je afzonderlijk van je chartergroep aankomt neem dan een kopie van het chartercontract of factuur mee.
Je kunt ook kiezen om van tevoren zelf een auto te boeken en de chauffeur rechtstreeks te betalen, of om zelf een taxi te vinden bij de luchthaven.

Onderstaand lijst geeft een prijsindicatie voor transfers.

Split luchthaven – Marina Agana

Taxi / Minivan

1-3 personen; HRK 397/auto

4-7 personen; HRK 644/minibus

8+ personen; HRK 88/persoon 

30-40 minuten

Split haven – Marina Agana

Taxi / Minibus

1-3 personen; HRK 832/auto

4+ personen; HRK 176/persoon

1 uur en 15 minuten

Bagage

We raden je aan om medicijnen en kleding zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je ruimbagage na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je op het jacht gemakkelijk kunt opbergen. Ruimte voor bagage opslag is zeer beperkt, zowel op de basis als op je jacht.

Paspoort en visum

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de gehele duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet kunt reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen dienen hun eigen paspoort te hebben.

EU paspoorthouders hebben geen visum nodig.

Iedere reiziger moet ervoor zorgen dat ze een visum hebben indien nodig. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang om te reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel zoek advies bij je consulaat.

Aankomst bij de basis

Je kunt om 18:00 uur aan boord je jacht gaan.

Bij aankomst op de basis wordt je door de Sunsail-team begroet bij receptie. Indien je veel vroeger dan 18:00 uur arriveert, kan je je bagage in de opbergruimte laten, een hapje eten in het Marina restaurant of lekker afkoelen aan het strand.

Gedurende de weekends houden we een aantal briefings over navigatiekaarten om je een inleiding te geven tot het zeilgebied en om je te helpen bij het uitstippelen van je vaarroute.

Informeer je bij receptie naar de tijdstippen en locaties van deze briefings.

Eenmaal aan boord je jacht, krijg je een ‘aan boord’ jachtbriefing van een van onze ingenieurs die je een inleiding geeft tot alle aanwezige systemen, tuigage en veiligheidsapparatuur. Deze briefing is verplicht bij te wonen.

Afhankelijk van de tijdstip van de zonsondergang kun je na de jachtbriefing gaan varen.

Aankomst buiten openingstijden

Indien je buiten de openingstijden aankomt, laten we een routebeschrijving naar je jacht, een contactnummer en overige relevante informatie voor je achter buiten receptie.

Bij vertrek

Alle jachten moeten terug op de basis zijn tegen 17:00 uur op de avond voor ontscheping, voor de debriefing en controle. Ontscheping gebeurt de volgende ochtend om 09:00 uur.

In voorbereiding op debriefing moet je een debrief-formulier halen bij receptie. Op het formulier geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of er iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zo kunnen we het jacht herstellen voor de start van de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Verzamel het gebruikte linnen in kussenslopen en laat het in de stuurhut achter. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht in een schone en opgeruimde staat achterlaat. 
Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 1–2. Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn op zeilomstandigheden en de lengte van de vaarroutes binnen je gekozen zeilgebied gebaseerd.

Zeilomstandigheden bij Marina Agana en de Dalmatische eilanden.

Zeilvergunningen

Vaarvereisten voor Kroatië te zien. 

Bemanningsdetails en bootpapieren

Om je bootpapieren voor te bereiden heeft Sunsail vooraf de volgende details nodig van iedere bemanningslid:

  • Voor- en achternaam
  • Geboortedatum en -plaats
  • Nationaliteit
  • Passportnummer/ID-kaartnummer 

Zonder je bootpapieren kun je niet varen. Indien we de vereiste informatie niet ruim van tevoren hebben ontvangen, wordt je vertrek vertraagd.

De zeilervaring die je aangeeft op je boekingsbevestiging is vereist als bewijs van zeilervaring voor de Kroatische havenautoriteiten. Het is essentieel dat je je originele RYA-certificaat, ICC-certificaat of andere zeilkwalificaties met je meeneemt.

De website van de Kroatische autoriteiten omvat volledige details van aanvaardbare schippersvergunningen. Klik hier voor de volledige lijst van certificaten.

Nachtzeilen

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen; je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn. Dit geldt voor alle locaties.

Grenzen van het vaargebied

Om het centrale Dalmatische vaargebied echt te leren kennen, breng je twee weken door op een charter of een flottielje in de wateren ten noorden en ten zuiden van onze Sunsail basis. Vaar naar het noorden om van de rust, schoonheid en kristalheldere wateren van het Kornati nationale park te genieten, of waag je de Krka-rivier op naar Skradin om de spectaculaire watervallen van de Krka nationale park te bewonderen.

Naar het zuiden toe, cruise je rond de eilanden. Zorg ervoor dat je even aanmeert bij het weelderige, met dennenbomen begroeide Brac. Proef de streekwijnen en ontdek de rijke militaire geschiedenis op Vis. Ontspan met cocktails en bekijk de fraaie architectuur in de oude steden op Hvar, een zonnige feesteiland. Overal in dit gebied kun je genieten van heldere turquoise wateren, historische stadjes met prachtige Venetiaanse architectuur die afsteekt tegen de traditionele vissersdorpjes. Gegarandeerd vind je altijd uitstekende cuisine en lokaal geproduceerde wijnen, ham, kaas en olijfolie.

Zeilvergunningen en grenzen van het zeilgebied

Onze jachten hebben allemaal een vergunning om in Kroatië, Italië, Montenegro en Slovenië te mogen zeilen. Als je van plan bent om de Kroatische wateren te verlaten, neem dan minstens één week van tevoren contact op met de Sunsail-team op de Marina Agana basis zodat wij de nodige zeilvergunningen en vereiste documenten kunnen voorbereiden.

Liggeld en belasting

Liggeld moet in alle havens in Kroatië worden betaald. Prijzen zijn afhankelijk van de grootte van je jacht en de soort ligplaats. Hieronder vind je een prijsindicatie.

Type ligplaats

Standaard beschikbare faciliteiten

Gemiddelde prijs*

Ankerplaats

N.v.t.

HRK 0–150

Ankerboei van een havenautoriteit

N.v.t.

HRK 150–280

Ligplaats, boei of steiger
van een restaurant

N.v.t.

Meestal gratis als je bij de restaurant eet

Stadskade

Ligplaats/Lazylines, water en stroom

HRK 240–550

Marina

Ligplaats/Lazylines, water en stroom, douche- en toiletfaciliteiten

HRK 500–700

*Let op: de prijzen zijn gebaseerd op een monohull van 39 voet en in Kroatische Kuna (HRK) vermeld.

Toeristenbelasting

Kroatische toeristenbelasting moet worden betaald bij aankomst op de basis. De kosten zijn HRK 10,00 per persoon per dag (gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar) en moeten worden betaald voor iedere dag van je charter. Je kunt met een credit card of cash (Kroatische Kuna) betalen. 

Nationaal park Kornaten

Om het nationale park Kornaten te bezoeken heb je een pasje nodig om daar te zeilen en aan te meren. Je kunt een pasje kopen nadat je bij het park bent aangekomen, maar je betaalt de helft minder wanneer je een pasje van tevoren koopt bij de plaatselijke havenkantoor. Een pasje heeft geen datumstempel, dus je kunt het vooraf kopen en vervolgens gebruiken op een dag dat je zelf uitkiest.

Een pasje voor twee dagen/één nacht kost ongeveer HRK 150,00 voor jachten tot 34 voet en HRK 250,00 voor jachten van 34–59 voet.

 Meer informatie over Kornati National Park.

Navigatiekaarten en gidsen

Je jacht is voorzien van alle kaarten en gidsen die je nodig hebt voor het zeilgebied. Aan boord van onze jachten in Kroatië vind je de volgende boeken en kaarten

  • 777 Harbours and Anchorages Slovenia, Croatia, Montenegro, Albania, Karl-Heinz Beständig, Dario Silvestro, Piero Magnabosco. Magnamare, 2012.
  • Adriatic Sea Pilot: A cruising guide to the Adriatic coast of Croatia, Volume 2, Božidar Franković. Hydrographic Institute of the Republic of Croatia, 2004.
  • Croatian Small Craft Folio: Part II, Adriatic Sea Eastern Coast.
  • Grote navigatiekaarten

Je kunt navigatiekaarten en gidsen ook bestellen bij www.bookharbour.com

Charter met schipper

De schipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, voor een periode van 24 uur. Wanneer je een schipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de schipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De schipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een schipper hebt gehuurd voor je charter op een latere dag, dan start die om 12:00 uur.

De schipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De schipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De schipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor vertrek van de haven.

Voor ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) is de schipper geboekt van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je gaat de schipper de avond voor het vertrek ontmoeten en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen aan boord gaan en uitzeilen. De schipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om de geplande briefing van de schipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de schipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de schipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de schipper koopt en hoe, of dat de schipper deelneemt aan groepsetentjes aan land.

De schipper moet een eigen hut aan boord van het jacht te hebben. Wij raden aan de schipper geen ruimte te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de kleine ruimte. Wil je toch dat de schipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) schipper kunnen reserveren.

Wanneer je een schipper voor één dag huurt, dan ben je er verantwoordelijk voor om de schipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de schipper af te zetten, dan moet je zijn terugreis (ferry, taxi, enz.) betalen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de schippers loon. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof

Prijsindicatie: HRK 10,00 per liter

De meest dichtbijzijnde tankstation tot Marina Agana is bij Marina Baotić N 43*31′ / E 16*14′.

Koelboxen 

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Er is slechts een koelbox voorzien per boot.

Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden.

Banken en geldzaken

Valuta

De munteenheid in Kroatië is de Kuna (HRK). Je kunt geld van tevoren wisselen, maar de wisselkoers is vaak gunstiger wanneer je eenmaal in Kroatië bent.

Let op: op de basis kun je niet met contact geld betalen.

Banken

Openingstijden:
maandag – vrijdag 07:00 uur – 20:00 uur
zaterdag 08:00 uur – 12:00 uur; zondag gesloten.

Op bijna alle eilanden vind je geldautomaten. Reischeques worden over het algemeen niet geaccepteerd. Je kunt geld wisselen bij banken, postkantoren, wisselkantoren, reisbureaus, havenkantoren en hotels.

Er zijn kleine wisselkantoren in Marina die betere koersen bieden dan de banken. Openingstijden: 08:00 uur – 20:00 uur.

ATM’s 24 uur per dag.

Creditcards

MasterCard en Visa worden in de grotere restaurants, jachthavens en supermarkten geaccepteerd, maar het is aanbevolen om contant bij je te hebben omdat het op sommige plaatsen niet mogelijk is om met creditcard te betalen.

Let op: op de basis worden persoonlijke cheques niet aanvaard en krijg je geen cashback op creditcards of pinpasjes. Reischeques worden in de grotere steden en toeristengebieden aangenomen maar niet in de kleinere winkels of markten. 

Postkantoor

Er is een postkantoor in het centrum van Marina.
Openingstijden: maandag – zaterdag 08:00 uur – 20:00 uur

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Kroatië, vooral in de duurdere restaurants. In het verleden was het geven van een fooi welkom maar niet verwacht. Tegenwoordig wordt een fooi van 10–15 procent beleefd gevonden.

Als je een Sunsail-bemanningslid aan boord je jacht hebt, bepaal je uiteraard zelf hoeveel fooi je geeft, maar 15–20 procent van de bemanningsvergoeding is standaard.

Algemene informatie

Taal

Kroatisch is de officiële taal. Kroaten spreken over het algemeen heel goed Engels, Duits en Italiaans.

Kosten van levensonderhoud in Kroatië

De gemiddelde kosten van levensonderhoud zijn lager dan in Nederland, maar geïmporteerde goederen en merkartikelen zijn vaak duurder.

Restaurants

Kroatië biedt een ruim aanbod aan restaurants, variërend van de plaatselijke Konobas met traditionele Dalmatische gerechten tot de chique restaurants waar je de moderne Dalmatische cuisine kunt proeven.

Menu’s variëren sterk vanwege de afwisselende invloeden van omringende landen; ze bieden een ruime keuze van bijvoorbeeld vers, plaatselijk gevangen vis en zeevruchten tot Italiaanse-stijl pizza- en pastagerechten.

Winkelen

Supermarkt openingstijden: maandag – zondag 07:00 uur – 20:00 uur.

In de kleinere steden sluiten veel supermarkten en winkels tussen 12:00 uur en 17:00 uur en de hele dag op zondag.

Bij de meeste havens vind je een supermarkt of minimarkt waar je proviand kan kopen.

In Kroatië kan je handgemaakte souvenirs kopen en vind je ook typische Dalmatische wijnen, likeuren, jams, gedroogde vruchten, olijfolie, lavendel, sieraden van filigraan, koraal en linnengoed. Een BTW van 25 procent wordt toegevoegd aan alle luxe producten en diensten.

Hotels

Hotel Marinska Kula

Hotel Concordia
T: +385 21 885 400 400

Hotel Concordia ligt in het centrum van Trogir, op slechts vijf kilometer van de luchthaven. Er zijn drie eenpersoons- en 11 tweepersoonskamers met douche/WC, telefoon, satelliet TV en airco. Alle kamers hebben uitzicht op zee en de waterkant van Trogir. Het hotel is gauw volgeboekt tijdens het hoogseizoen dus raden wij aan om van tevoren een kamer te reserveren.

Drones

Het gebruik van een drone in en rondom Agana kan in sommige delen verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

Elektriciteit, telefoons en muziek

Elektriciteit

Voltage in Kroatië is 230 volt en stopcontacten hebben twee ronde gaten zoals in Nederland. Standaard voltage op alle Sunsail-jachten is 12 volt. Om elektronische toestellen te gebruiken die 230 volt vereisen heb je een omvormer nodig die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

Internet, bellen en sms’en

WiFi is op alle Sunsail-jachten gratis beschikbaar tot 200Mb data. Je kunt extra data kopen bij de plaatselijke serviceprovider. Voor meer informatie neem je contact op met de basis.

Telefoon en internet zijn beschikbaar in de ACI-Marina’s.

Er is een 4G-netwerk in Kroatië. Veel restaurants, hotels, en bars bieden gratis WiFi aan hun klanten en je vindt ook gratis WiFi zones in de steden. Je kunt internetten, bellen en sms’en met je eigen abonnement. 

Muziek/iPod

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je eigen mobiel apparaat, zal je een iTrip of andere FM-omvormer mee moeten brengen.

Activiteiten

Autohuur

Je vindt verschillende autoverhuurbedrijven in Kroatië. Sommige verhuurbedrijven leveren een huurauto af aan de basis tegen een kleine vergoeding. Vraag bij receptie voor meer informatie.

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor jou doen.

Watersport

Vissen

Een visvergunning is vereist voor alle soorten sportvissen. Verder is het belangrijk om te weten wat de regels en beperkingen zijn in nationale parken en sommige steden.

Een visvergunning voor één week kost HRK 300,00 en kan besteld worden online of op de basis bij receptie. Er zijn geen mogelijkheden om visuitrusting te huren.

Scubaduiken

Scubaduiken wordt streng gecontroleerd in Kroatië en in de meeste nationale parken wordt het niet toegestaan. Je kunt duikspullen huren maar je hebt ook een duikvergunning nodig om direct vanaf je jacht te mogen duiken. De beste optie is om via een van de plaatselijke duikscholen spullen te huren. Een duik kost ongeveer HRK 350,00 inclusief huur van alle uitrusting. Aangezien de duikscholen de plaatselijke duikgebieden goed kennen, kunnen ze de beste duikplaatsen aanwijzen langs de kust.

Meer informatie vind je aan de Sunsail-receptie.

Snorkelen

Wij hebben snorkelspullen die je kunt gebruiken maar ons aanbod van snorkelspullen in kindermaten is beperkt; neem daarom een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Stand-up paddleboarden (SUP)

Wij hebben SUP’s ter beschikking op de basis. Het aantal exemplaren is beperkt, voeg de SUP toe aan je boeking wanneer je zeker wilt zijn van de beschikbaarheid.

Kajakken

Op de basis kun je een kajak huren. Het aantal exemplaren is beperkt, voeg de kajak toe aan je boeking wanneer je zeker wil zijn van de beschikbaarheid.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of letsel

Indien je tijdens je reis onwel wordt en een bezoek moet brengen aan een arts of een ziekenhuis, laat iemand van je groep zo spoedig mogelijk contact opnemen met je Sunsail-hoofdbemanning of de Sunsail-basismanager.

Indien je een reisverzekeringsclaim moet indienen, neem je onmiddellijk contact op met de medische nooddienst van je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij zal je assisteren met repatriëring, advies en betaling van rekeningen. Zorg ervoor dat je betaalbewijzen krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn voorzien van reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Sunsail laat het aan jou over om te beslissen wanneer persoonlijke veiligheidsuitrusting moet worden gedragen.

Sunsail heeft een beperkte voorraad reddingsvesten voor kinderen (en dan alleen maar voor kinderen van vier jaar en ouder). Neem daarom eigen reddingsvesten mee voor je kinderen.

Wij raden ten zeerst aan dat kinderen die niet goed kunnen zwemmen niet in een bijboot mogen zonder reddingsvest, en dat wanneer ze aan dek zijn ze een harnas en drijfhulpmiddel dragen.

Kinderen onder 16 jaar mogen geen buitenboordmotor bedienen en mogen alleen in een bijboot onder toezicht van een volwassene.

Kies Sunsail

20+
Prachtige bestemmingen
14
Flottielje-
routes
48
Jacht-
modellen
44
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie