Dubrovnik_Croatia

Het Spel der Tronen-gids

De winter komt er aan en zo ook het volgende seizoen van de HBO tv-serie the Game of Thrones.

 Om de start van drie van onze favorieten te vieren, de zomer, het Europese zeilseizoen en het zesde seizoen van de Game of Thrones, hebben we een Game of Thrones-gids samengesteld voor een verkenningstocht in Kroatië. Met onze gids bij de hand is het niet nodig om voor een begeleide tour te betalen.

Let op! In dit bericht staan filmontknopingen...

 

Dubrovnik – King’s Landing

Middellandse Zee

 

Fans van Game of Thrones beginnen natuurlijk binnen de stadswallen van Dubrovnik met hun speurtocht naar Westeros. Malta was de oorspronkelijke filmlocatie voor de King's Landing in seizoen 1, maar in seizoen 2 vertrokken ze voor Capital of Seven Kingdoms naar Dubrovnik dat veel beter geschikt was.

De wereldberoemde ‘Parel van de Adriatische Zee’ ligt in Dalmatië, een streek in het zuiden van Kroatië. Ook als je maar even in Dubrovnik bent, zie je meteen dat de vestingstad aan de zee, met zijn steile kliffen en imposante stadsmuren en de huizen met rode dakpannen, de perfecte filmlocatie was voor de King’s Landing. 

Het oude stadscentrum van Dubrovnik dateert uit de 16de eeuw, de smalle kronkelstraatjes zijn perfect voor het gekonkel van de Lannisters.

Stradun – Stradun is de hoofdstraat in de binnenstad van Dubrovnik en loopt van de Pile-poort tot aan de oude haven recht door het hart van de stad. Het unieke van Stradun is dat de straat volledig uit wit marmer bestaat. Je ziet deze straat in vele filmscènes op het grote doek. Zo zie je er vanaf seizoen 2 bijvoorbeeld de mensen van King's Landing. 

St Dominika Street – Dit is de beroemde straat waar de ‘walk of shame’ van Cersei Lannister plaatsvindt, die door Lena Headey wordt gespeeld in de finale van seizoen 5. Ze moet kaalgeschoren en naakt door een haag van boze burgers lopen die haar uitschelden en rotte tomaten en eieren naar haar gooien nadat ze haar overspel had toegegeven.

Ook zijn veel van de filmscènes in seizoen 2 en 3 opgenomen in de St Dominika Street dat net buiten de muren van het Dominicaanse klooster ligt. Omdat het klooster absoluut geen openbare naaktheid tolereert, mocht de ‘walk of shame’ na onderhandelingen worden gefilmd tegen 50.000 dollar per dag.

Het etnografisch museum Rupe – Het gebouw dat het etnografisch museum herbergt is een ander stadsmonument dat in de 16e eeuw een voormalige graanschuur was. Dit gebouw was het toneel voor de scènes in het Littlefinger-bordeel waar acteur Pedro Pascal in zijn rol als Oberyn Martell Tyrion Lannister, gespeeld door Peter Dinklage, ontmoet. Het is ook een interessant museum als je wat meer wilt weten over de bevolking, cultuurgeschiedenis en het erfgoed van Dubrovnik en de omliggende streken.

Gradac-park - Dit pijnbomenbos ligt net buiten de oude stad. Het was de filmlocatie voor de ‘Purple Wedding’ scène in seizoen 4 waar King Joffrey, gespeeld door Jack Gleeson, net voordat het huwelijk wordt voltrokken een gruwelijke dood door vergiftiging sterft. Je kunt in Gradac-park omringt door de magie van Dubrovnik heerlijk wandelen. Je hebt er een fantastisch uitzicht op de stad.

Het Rectorspaleis – Vroeger zat het stadsbestuur in het Rectorspaleis, in Game of Thrones is het halverwege seizoen 2 de handelsstad Qarth die Daenerys Targaryen, gespeeld door Emilia Clarke, bezoekt waar ze de Spice-koning vraagt om haar schepen te geven. De koning weigert.

In dit prachtige gebouw vind je ook een museum over de cultuur en historie van Dubrovnik uit de tijd dat de stad nog de Republiek van Ragusa was die door de rector, een predikant, werd bestuurd.

De Minceta-toren – De Minceta-toren is de filmlocatie van de House of the Undying in Qarth. Dit is waar Daenerys haar gestolen draken wil bevrijden in de finale van seizoen 2. De toren, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een alom bekend monument in Dubrovnik. De bouw nam bijna 150 jaar in beslag, niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de muren zes meter dik zijn.

St Lawrence Fortress (Lovrijenac) – Fort Lovrijenac, dat ook wel het Gibraltar van Dubrovnik wordt genoemd, was het toneel voor een aantal GoT-scènes, vooral voor de Red Keep. Hoewel de achtergronden in de buitenlucht van de Red Keep computergegenereerde beelden zijn, was het fort perfect voor binnenopnames. Je herinnert je vast nog de naamgevingsceremonie van King Joffery en de ‘power is power’ confrontatie tussen Cersei en Littlefinger, Aidan Gillen, in seizoen 2. Fort Lovrijenac ligt buiten de westelijke muur van Dubrovnik, 37 meter boven zeeniveau.

Ook de baai aan de voet van Fort Lovrijenac is een filmlocatie. Hier werd de scène van de Gold Cloaks gefilmd waar de bastaarden van King Robert Baratheon gedood worden in seizoen 2.

Bokar Fortress (Zvjezdan) – Het Bokar-fort dat uit de 15e eeuw dateert, moest de Pile-poort en brug beschermen tegen aanvallen uit het westen. Het fort maakte een GoT-debuut in seizoen 2, waar Tyrion en Lord Varys, gespeeld door Conleth Hill, de verdediging van King’s Landing tegen Stannis Baratheon, gespeeld door Stephen Dillane, plannen.

Pile-poort – De poort ligt tussen de Bokar- en de St Lawrence-forten, en vormt de hoofdingang van de oude binnenstad van Dubrovnik. Zowel buiten als binnen de Pile werden een aantal scènes gefilmd. De buitenscènes van ‘Blackwater Bay’ zijn het herkenbaarst, bijvoorbeeld als Myrcella ‘Baratheon’ naar Dorne wordt gestuurd om met Trystane Martell in het huwelijk te treden, en later in seizoen 3 als Shae, Sibel Kekilli, en Sansa Stark, Sophie Turner, naar de schepen kijken die de King’s Landing rond zeilen, en Littlefinger en Sansa de ontsnapping van Sansa plannen.

Ook de rel in de Red Keep nadat Myrcella is weggestuurd in seizoen 2 waarin King Joffrey niet alleen op misbruik wordt betrapt, maar zelfs menselijke uitwerpselen krijgt toegeworpen werd net buiten de Pile-poort gefilmd.

Je hebt alle Game of Thrones-filmlocaties binnen handbereik in Dubrovnik op een bareboat met of zonder schipper in Dubrovnik.

Bekijk onze charters die uitvaren vanaf Dubrovnik >

 

Split (15 zeemijl van Marina Agana)

Het aan de Dalmatische kust gelegen Split werd overwegend gebruikt voor scènes in Kings Landing en is de op een na grootste stad van Kroatië. Andere scènes die openomen werden in Split zijn Daenerys en haar gevolg in de stad Meereen.

Een bezoek aan Split, dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, mag op geen enkel Kroatisch avontuur worden overgeslagen. Je kunt er unieke bouwwerken, graftombes, torens en schitterende baaien bewonderen en je kunt er je een overvloed aan verse zeevruchten laten smaken. De stad is per boot, auto of vliegtuig goed bereikbaar.

Het Diocletian-paleis – Daenerys hield en trainde haar draken in seizoen 4 in de catacomben van het 1700 jaar oude Diocletianus-paleis in het centrum van Split. Dit is ook waar de slaven bespraken of ze zich zouden aansluiten bij Daenerys opstand tegen de Masters of Meereen en waar haar troonkamer is.

Het Paleis is in de 3e eeuw gebouwd, is 30.000 vierkante meter groot en wordt beschouwd als een van de oudste en meest imposante Romeinse ruïnes ter wereld.

Het Klis-fort – Het Klis-fort ligt op een steenworp afstand van Split in de plaats Klis. Dit is de stad Meereen. In deze stad leverde Daenerys strijd om de slaven van de stad te bevrijden en onrechtvaardigheid met rechtvaardigheid te vergelden in seizoen 4. Treed in de voetsporen van Kahlessi en wandel naar de top via het stenen pad. Vanaf het fort van Klis heb je een prachtig uitzicht over Split.

Trogir – Een kleine 6 zeemijl van Marina Agana vinden we een andere locatie waar verschillende scènes van Qarth werden opgenomen, namelijk in het St Dominic-klooster in Trogir. De oude stad Trogir is een ovaalvormige eiland ingeklemd tussen het vasteland en het grotere eiland Ciovo. De stad lijkt wel regelrecht uit een sprookje te komen. Het heeft een promenade aan zee en vele bezienswaardigheden waaronder paleizen, kerken en torens.

Kaštel Gomilica – Kaštel Gomilica ligt tussen Trogir and Split. Het is een van de zeven Kaštela- ofwel kasteelnederzettingen. Sommige buitenscènes van Braavos in seizoen 5 zijn hier opgenomen. De scènes waar Arya Stark, gespeeld door Maisie Williams, oesters verkoopt bijvoorbeeld. Kaštel Gomilica ligt 17 zeemijl ten oosten van Marina Agana.

Žrnovnica – Deze plaats ligt verder naar het oosten van Split dan Klis. In Žrnovnica zijn de badscènes van Missandei, de adviseur en dienares van Daenerys opgenomen voor seizoen 4.

Bezoek de locaties waar de Game of Thrones rond Split zijn opgenomen tijdens een zeilvakantie met of zonder schipper vanuit Marina Agana.

Bekijk onze charters die uitvaren vanaf Marina Agana >

 

Het nationale park Krka

In het nationale park Krka zijn altijd opnamen gemaakt voor de landschappen van het westen in de Game of Thrones. Het is een waar netwerk van meren, rivieren en watervallen en herbergt de spectaculairste landschappen van Kroatië waaronder de prachtige Krka-watervallen.

Op zes uur varen ten noorden van Split mondt de 37 meter lange Krka-rivier uit in een rivierbekken van meer dan 2.000 vierkante kilometer.

De oude binnenstad van Šibenik – Šibenik staat nu ook bekend als ‘The King's City’ en is het toneel voor Braavos, een van de Free Cities in de serie. De oude binnenstad van Šibenik maakte een GoT-debuut in seizoen 5 wanneer Arya aankomt in Braavos op zoek naar het House of Black and White.

Šibenik ligt op 31 zeemijl van Marina Agana en is de uitgelezen plek om je, met fantastische uitzichten, de traditionele Dalmatische gerechten te laten smaken. Je hebt Šibenik niet echt gezien als je niet naar de vier forten bent geweest die de stad moesten beschermen. Dit zijn het fort van St Nicholas, St Michael, St John en fort Šubićevac.

St James-kathedraal, Šibenik – Deze kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is de locatie van het mysterieuze van gedaante veranderende House of Black and White waar Arya aankomt op zoek naar Jaqen H’ghar in seizoen 5. De gevel van de kathedraal is wel heel bijzonder met alle gebeeldhouwde koppen. Het was de perfecte locatie voor de tempel van de God of Many Faces.

De bouwstijl van de St James-kathedraal is een combinatie van renaissance en gotiek. Je zult met open mond naar de bouwstijl staan kijken.

Zie de Game of Thrones-scènes voor je tot leven komen in het nationale park Krka tijdens een Krka-flottieljezeilvakantie vanuit Marina Agana.

Bekijk onze flottieljereizen die uitvaren vanaf Marina Agana >

 

Je kunt echt alles vinden in Kroatië: de Game of Thrones, goed eten, een rijke cultuur, een vriendelijke bevolking en eersteklas zeilen.

Gebruik deze gids om met Sunsail de Dalmatische kust van Kroatië te bezoeken en stippel je eigen koers uit om de Troon van Westeros te veroveren. Er vaart elke week een charter uit. Je vindt dus vast en zeker een vakantie die bij de omvang van jouw groep en je budget past.

Choose Sunsail

20+
Stunning Sailing Destinations 
14
Flotilla routes
48
Types of yachts
44 yrs
Creating holidays
4 hr
Service guarantee
Consumer protection