Palermo, Italy

Palermo reisinformatie

< Palermo jachtcharter

Palermo basis

Onze basis op Palermo ligt in het Acquasanta district, dichtbij Piazza Acquasanta. Van hieruit, aan de noordwestkust van Sicilië, in de prachtige inham bij Monte Pellegrino kun je koers zetten rond de Egeïsche Eilanden.

Adres

Sailitalia/Sunsail Palermo
Marina Acquasanta
Discesa Bagni Minerali No. 7
C/O Coop. Di Giovanni
90100 Palermo
Italy

Openingstijden

Maandag – donderdag: in geval van charter

Vrijdag – zaterdag: 09:00 uur – 20:00 uur (of tot laatste aankomst)

Zondag: 09:00 uur – 12:00 uur

Buiten de openingstijden neem contact op met de Sunsail basis in Procida.

De Palermo basis is geopend van eind maart tot begin november

Faciliteiten

Palermo faciliteiten omvatten:

Brandstof dok, scheepsbevoorrading, hijskranen, restaurant, wasserette, bank, jachtclub.

Bij het jachthavenkantoor, vlak bij het Sunsail kantoor, vind je gratis douches en toiletten. Sunsail heeft gereserveerde aanlegplaatsen in de jachthaven en de eerste en laatste overnachtingen aan boord je jacht zijn gratis. Overige overnachtingen moeten worden betaald en zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Betalingsvoorwaarden worden op de basis bevestigd.

Op 200 meter afstand van de basis vind je een supermarkt. De openingstijden van de supermarkten in Palermo zijn maandag tot en met zaterdag van 08:00 uur tot 20:00 uur. Tijdens de zomermaanden zijn de supermarkten ook op zondagochtend open.

Er zijn verscheidene restaurants op loopafstand of een korte taxirit van de basis.

Het postkantoor is 10 minuten lopen vanaf de basis; vraag de Sunsail-team voor een routebeschrijving.

Openingstijden postkantoor:
Maandag – vrijdag: 08:00 uur – 13:00 uur
Zaterdag: 08:00 uur – 12:00 uur

Aankomst en vertrek

Luchthaven Palermo

De luchthaven van Palermo (Aeroporto di Palermo Falcone e Borsellino) ligt 32 kilometer west van Palermo stad en 24 kilometer van de basis.

Faciliteiten bij de luchthaven

In de aankomsthal vind je cafés, restaurants en winkels, een bank, wisselkantoor, geldautomaten en een postkantoor, gratis WiFi en twee VIP-lounges.

Autoverhuur

Bij de luchthaven vind je autoverhuurbedrijven zoals Avis, Hertz, Europcar en Maggiore. Een auto huren kost tussen de EUR 50,00 en EUR 120,00 per dag.

Transfers vanaf de luchthaven

Met de auto/taxi duurt de rit van de luchthaven naar de basis ongeveer 40 minuten.

Taxi transfer van Palermo luchthaven naar de Sunsail-basis:
1–4 persoon      EUR 120,00
5–8 persoon      EUR 200,00
9–12 persoon    EUR 240,00

Je kunt ook met de trein vanaf de luchthaven naar Palermo reizen. De reis duurt ongeveer 45 minuten en de prijs van een treinkaartje is ongeveer EUR 6,00. Vervolgens, vanaf het station in Palermo naar de jachthaven duurt 10 minuten met een taxi en dat kost ongeveer EUR 15,00.

Vanaf de luchthaven rijden er ook bussen om het half uur naar het centraal station in Palermo. De busreis duurt ongeveer 45 minuten en kost EUR 6,00 per persoon.
Bussen rijden dagelijks van 06:30 uur tot 23:30 uur.

Transfers zijn niet bij je charter inbegrepen maar de team bij de Sunsail basis kan wel een transfer voor je regelen. Neem contact op met de Sunsail basis en stuur voor je vertrek details van je reisroute naar ze toe.

Breng een kopie van je chartercontract/-factuur mee naar de basis. Wanneer niet iedereen op hetzelfde tijdstip aankomt, moet elk gezelschap in het bezit zijn van een kopie van het chartercontract.

Parkeren bij de basis

De Sunsail-basis beschikt niet over parkeergelegenheid. Er zijn parkeerplaatsen op 15 minuten van de basis maar je kunt geen parkeerplaats reserveren.

Bagage

We raden je aan om medicijnen en essentiële kleding zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je bagage na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare bagage omdat die gemakkelijker opgeborgen kan worden op het jacht.

Paspoorten en visa

EU-burgers hebben geen visum nodig en kunnen met hun paspoort of identiteitskaart Italië bezoeken.

Zorg ervoor dat je paspoort of identiteitskaart zowel voor de gehele duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort of op je identiteitskaart moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart te hebben.

Als je geen EU-burger bent, moet je ervoor zorgen dat je een visum hebt indien nodig. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel zoek advies bij je consulaat.

Bij aankomst

Alle jachten zijn klaar om aan boord te gaan om 18:00 uur. Je kunt je bagage achterlaten op de Sunsail basis in de jachthaven.

Bij aankomst zal de Sunsail team je de weerbericht voor de volgende 24 uur geven. Op de radio kan je naar het weerbericht luisteren 24 uur per dag op kanalen 68 en 21 in het Engels en in het Italiaans.

De havenkantoren krijgen ook regelmatige updates over het weer.

Zeilcondities: Tel. 144 66 19 06

Weerberichten: Tel. 144 66 19 11

Kaart- en jachtbriefings zijn ingepland tussen 18:00 uur en 19:00 uur, afhankelijk van je aankomsttijd, en zijn verplicht om bij te wonen.   

De kaartbriefing omschrijft het zeilgebied en mogelijke gevaren. De jachtbriefing geeft je een introductie tot je jacht en de systemen en tuigage. Er wordt een aparte briefing gehouden voor elk jacht. Het is essentieel dat je de systemen en apparatuur aan boord je jacht volledig begrijpt.

Aankomst buiten de openingstijden

Bij late aankomst is er tot 23:00 uur een medewerker aanwezig op de basis die de gasten naar hun jacht begeleid. De check-in en briefing gebeuren de volgende ochtend.

Bij vertrek

Alle jachten moeten terug op de basis zijn tegen 17:00 uur op de avond voor ontscheping, voor debriefing en controle. Ontscheping gebeurt de volgende ochtend uiterlijk om 09:00 uur.

Op een debriefingformulier (verkrijgbaar bij receptie) geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zo kunnen wij het jacht volledig in orde maken voor de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Verzamel het gebruikte linnen in kussenslopen en laat het in de stuurhut achter. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht teruggeeft aan Sunsail in een schone en opgeruimde staat. Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 2. Niveaus uitgelegd

Om te charteren in Italië moet er minstens één gecertificeerde skipper aan boord zijn die ouder is dan 18 jaar. De skipper moet in staat zijn om een jacht te bevaren in afgesloten gebieden en moet kunnen ankeren en aanmeren in verschillende omstandigheden. De skipper moet verder beschikken over voldoende bekwaamheid met navigeren om dagelijks een koers uit te zetten en op ieder ogenblik de positie van het jacht te kennen.

Zeilomstandigheden in Palermo

Vaarbewijzen 

Vereiste vaarbewijzen voor Italië  

Nachtzeilen 

Het is verboden om ’s nachts te zeilen. Je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn of voor anker gaan. Dit geldt op alle locaties.

Grenzen van het zeilgebied

Deze informatie krijg je tijdens je charter briefing.

Liggelden en belastingen

De meeste overnachtingen zijn bij meerboeien of ankerplaatsen dan bij een kade. Aanmeren bij een boei kost ongeveer EUR 50,00 per nacht en moet ter plaatse worden betaald.

Aanmeren in een jachthaven kost het minimaal ongeveer EUR 40,00 per nacht. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de grootte van het jacht kan de prijs oplopen tot EUR 160,00 per nacht.

De opgegeven prijzen zijn slechts gemiddelden.

Navigatiekaarten en gidsen

Alle kaarten en gidsen die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied vind je op het jacht.

Brandstof 

Prijzen zijn beschikbaar op de basis. 

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Koelboxen 

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Er is slechts een koelbox voorzien per boot.
Aan het eind van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden.

Wifi

Wifi is tegen betaling beschikbaar:

 • EUR 60,00 per week per jacht (5 GB) – 5 aansluitingen
 • EUR 80,00 per week per jacht – 10 aansluitingen

Wifi is niet opgenomen in de prijs van de charter. Neem contact op met je charter planner, die de Wifi aan je boeking kan toevoegen. Wifi moet ter plaatse bij aankomst worden betaald.

Charter met skipper

Een skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, steeds voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt ingehuurd voor je charter op een latere dag, dan begint die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor vertrek van de haven.

Voor 'check out charters' (korter dan de volledige duur van het charter) is de skipper geboekt per dag van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je gaat de skipper de avond voor het vertrek ontmoeten en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen aan boord gaan en uitzeilen.

De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om ook de geplande kaartbriefing van de skipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deelneemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet een eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen ruimte te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper voor één dag huurt dan ben je er verantwoordelijk voor om de skipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten dan moet je de terugreis (ferry, taxi enz.) betalen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de skippers loon, maar je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Banken en geldzaken

Valuta

De Italiaanse munteenheid is de euro (EUR).

Banken

Banken en geldautomaten zijn beschikbaar in San Vito Lo Capo, Favignana en Marettimo.

Openingstijden banken:
Maandag – vrijdag: 08:30 uur – 13:30 uur
Zaterdag: 08:30 uur – 13:00 uur (enkel tijdens de zomer)

Geldautomaten: 24 uur per dag

Creditcards

MasterCard, Visa en Eurocheque worden op de meeste plaatsen geaccepteerd.

Let op: De basis kan geen persoonlijke cheques accepteren en geeft geen wisselgeld op credit- of debetcard (Switch/Delta) transacties.

Fooien

Doorgaans betaal je bovenop de rekening een fooi van 10 tot 15 procent. Sommige restaurants en bars verrekenen de fooi automatisch in de rekening.  Geef fooien die overeenstemmen met de kwaliteit van de service.

Algemene informatie

Taal

De officiële taal in Italië is Italiaans.

Kosten van levensonderhoud in Sicilië

De gemiddelde kosten van levensonderhoud zijn minder dan in Nederland.

Prijzenindicaties bij restaurants:
fles bier van 66 cl: EUR 2,50
glas wijn: EUR 1,50
fles water, 1,5 ltr: EUR 1,00
voorgerecht: EUR 8,00
hoofdgerecht avondmaal: EUR 7,00 – EUR 15,00
nagerecht: EUR 3,00 – EUR 5,00

Restaurants

Met een ruime keuze uit verscheidene restaurants in de buurt van de basis, is er altijd iets te vinden dat bij iedere smaak en elke budget past. Uiteraard zijn pizza en pastagerechten de specialiteiten, maar zeevruchten zijn ook erg populair. De Sunsail medewerkers geven je graag hun persoonlijke aanbevelingen. 

 • Antica Focacceria S.Francesco: +39 091 320264, Via Paternostro Alessandro 58, Palermo
 • Al Covo Dei Beati Paulo: +39 091 6166634, Piazza Marina 50, Palermo
 • Kursaal Tonnara: +39 091 6372267, Via Bordonaro 9, Palermo
 • A Cuccagna: +39 091 587267, Piazza P.pe di Granatelli 21/a, Palermo
 • Acantoblu: +39 091 326558, Via F. Guardione 19, Palermo
 • Ristorante Cin Cin: +39 091 6124095, Via Manin 22, Palermo

Winkelen

Er is een supermarkt op loopafstand van de basis (ongeveer 200 meter)

De supermarkten zijn maandag tot zaterdag open van 08:00 uur tot 20:00 uur. Tijdens de zomermaanden zijn de supermarkten ook op zondagochtend open.

De meest typische objecten die je in Palermo kunt vinden zijn de beroemde pupi (marionetten). Pupi zijn de kenmerkende Siciliaanse marionetten die de pupari (poppenspel meesters) gebruiken om middeleeuwse ridderverhalen uit te voeren in poppenkasten.

Pupari gezinnen hebben de traditie van deze kunstvorm steeds naar een nieuwe generatie doorgegeven. Wanneer je langs de Corso Vittorio Emanuele wandelt, zie je de werkplaatsen van ambachtslieden van de families Curicchio, Mancuso en Greco. Misschien krijg je ook een kans om zo’n poppenmaker te zien terwijl hij zijn kunst uitoefent: een combinatie van houtbewerking, smederij, schilderen en uiteindelijk acteren.

Ga naar de oude Via Calderai om de handwerken te vinden waar Palermo bekend om is, zoals beschilderd aardewerk (vazen, kruiken en decoratieve borden) en objecten gemaakt uit koper of tin.

Markt liefhebbers kunnen de ware sfeer van de stad proeven door een rondreis te maken langs vier beroemde markten:

 • Vucciria, tussen Via Roma en Corso Vittorio Emanuele;
 • Ballarò, dicht bij centraal station;
 • Capo, achter de Teatro Massimo;
 • en Borgo Vecchio, tussen de Piazza Sturzo en de Piazza Ucciardone, tot laat open.

Hotels

Hilton Villa Igiea Palermo
Salita Belmonte 43
90142 Palermo PA
Italië
T +39 091 631 21 11
F +39 091 54 76 54
Faciliteiten bevatten een restaurant boven aan de kliffen en een bar met uitzicht op de jachthaven, een fitnessruimte, zwembad, tennisbaan en een oppasservice.

Via Peppino Impastato snc
90045 Cinisi PA
Palermo
T +39 091 866 5351
F +39 091 866 5351
E [email protected]
Dichtbij Cinisi, ruim zes kilometer van Palermo Airport en 19 kilometer vanaf het centrum van Palermo. 

Elektriciteit, internet en muziek

Elektriciteit

Het voltage in Italië is 230 volt en stopcontacten hebben twee ronde gaten zoals in Nederland. Standaard voltage op alle Sunsail-jachten is 12 volt. Om elektronische toestellen te gebruiken die 230 volt vereisen heb je een omvormer nodig die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

Internet, bellen en sms’en

In Italië kun je internetten, bellen en sms’en zonder roaming kosten.

Muziek/iPods

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je eigen mobiel apparaat, zal je een iTrip of andere FM-omvormer mee moeten brengen.

Activiteiten

Auto- en jeepverhuur

Je vindt de balies van verscheidene autoverhuurbedrijven in de aankomsthal op de luchthaven, zoals: Avis, Europcar, Hertz, en Autoeuropa. Je kunt ook een auto van tevoren reserveren, bijvoorbeeld via de online prijsvergelijkingen van EasyTerra. 

Wandelen

Prachtige, ruige kustlandschappen of de kleurrijke markten en eilanden van Egadi zijn enkele van de plaatsen om te voet te verkennen.

Watersport

Scubaduiken

Je kunt uitstekend duiken rondom Sicilië, maar door overvissen zijn er weinig grote vissen te zien. Twee bijzondere duikplaatsen zijn bij de Wrak van Columns en de Junkers wrak. De voornaamste duikcentra vind je bij Trapani, San Vito Lo Capo, en bij de Egadi en de Eolische eilanden.

Van de Egadi eilanden vind je de beste duikplaatsen bij Marettimo, met een grillige, dramatische kustlijn onderbroken door baaien en stranden. Zicht rond Marettimo is tot een diepte van 30 tot 90 meter.

Bij de duikcentra krijg je de keuze van een enkele duik vanaf een rubberboot of een dagexcursie.

Snorkelen

Er zijn snorkeluitrustingen ter beschikking op de basis. Ons aanbod in kindermaten is beperkt, dus raden wij je aan om een eigen uitrusting voor je kinderen mee te nemen.

Kajakken

Verken het water met een kajak en bereik plaatsen waarvan je het bestaan niet eerder kende.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Als je ziek wordt tijdens de charter en naar een dokter of ziekenhuis moet gaan, neem zo spoedig mogelijk contact op met het Sunsail team.

Je verzekeringsmaatschappij regelt eventuele repatriëring en geeft advies over het betalen van rekeningen. Zorg ervoor dat je betalingsbewijzen krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn uitgerust met reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Je bepaalt zelf wanneer je een reddingsvest draagt.

Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een beperkt aantal reddingsvesten. Wanneer je zelf reddingsvesten voor kinderen hebt raden wij je aan om deze mee te nemen.

Kinderen die niet goed kunnen zwemmen mogen niet in de dinghy zonder reddingsvest of zwemvest. Het is aangewezen dat zij ook aan boord altijd een reddings- of zwemvest dragen.

Kinderen onder de 16 mogen geen buitenboordmotor besturen en moeten te allen tijde onder toezicht zijn wanneer zij in de bijboot zitten.

Kies Sunsail

25
Bases
14
Flottieljes
48
Jachttypen
44 jr.
Ervaring
4 -uurs
Garantie