Eolische Eilanden reisinformatie

Adres

Sailitalia srl

Turistica “il gabbiano” – Villaggio Turistico Portorosa

Zona Laguna Azzurra

98054 Furnari (ME) – Italië

Tel: +39 094 119 32110

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 10:00 – 13:00 uur en 15:30 – 19:00 uur

Vrijdag t/m zaterdag: 10:00 – 19:00 uur, of tot de laatste aankomst

Zondag: wanneer er charters vertrekken

De basis is geopend van half maart tot half november

Faciliteiten

De Portorosa Marina heeft verschillende faciliteiten, waaronder douches en toiletten.
Verder zijn er op de marina een ruime aanbod van bars, restaurants, café's en supermarkten.

Aankomst en vertrek

Luchthaven 

Catania-Fontanarossa Airport (CTA) ligt op twee uur rijden van de basis.

Transfers

Vanaf Catania Airport 

Met de bus van de luchthaven naar het treinstation van Messina en dan met de trein naar Barcellona-Castroreale. Vanaf hier neem je een taxi naar Portorosa, deze rit kost ongeveer EUR 40,00 kost. 

Vanaf Reggio Calabria Airport

De vertrektijden van de bussen zijn afgestemd op de aankomsttijden van nationale vluchten voor eenvoudige en snelle transfers van de luchthaven naar het treinstation van Messina. Van hieruit kun je de trein richting Barcellona-Castroreale nemen, waar je een taxi neemt naar de basis op Portorosa.

Vanaf Palermo Airport 

Neem de taxi, metro of bus van de luchthaven naar het treinstation van Palermo. Neem hier de trein naar Barcellona-Castroreale. Hier neem je de taxi naar de Sunsail basis op Portorosa.  

Met de shuttle (seizoengebonden dienst)

Er is ook een shuttledienst in Portorosa. De bus brengt je rechtstreeks van Portorosa naar Catania luchthaven (of van Catania luchthaven naar Portorosa). Een buskaartje kost EUR 30,00 per persoon en de rit duurt ongeveer tweeëneenhalfuur. Er zijn drie bussen per dag.

Transfers kunnen worden geregeld van Catania, Palermo en Reggio Calabria luchthavens naar de basis.

Van het vliegveld van Catania naar de basis:
1-4 personen € 175 
5-8 personen € 200 
9-12 personen € 240

Van het vliegveld van Palermo naar de basis: 
1-4 personen € 230
5-8 personen € 270 
9-12 personen € 325

Van het vliegveld van Reggio Calabria naar de basis: 
1-4 personen € 190
5-8 personen € 222
9-12 personen € 250

Stuur details van je reisarrangementen naar ons toe voor je vertrek, zodat we met transfers kunnen assisteren. Breng een kopie mee van je chartercontract. Reizigers die niet op hetzelfde tijdstip samen aankomen, moeten in het bezit zijn van een kopie van het chartercontract.

Bagage

We raden aan om medicijnen en essentiële kleding zoals zwemkleding, T-shirt en shorts mee te nemen in je handbagage voor het geval dat je ingecheckte bagage pas later op de basis aankomt. Gebruik zachte reistassen die gemakkelijk op te slaan zijn aan boord van het jacht.

Paspoorten en visa

Ingezetenen van de volgende landen krijgen toegang tot Italië met hun Nationale Identiteitskaart: Oostenrijk, België, Kroatië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Portugal, San Marino, Slovenië, Spanje, Sweden, Zwitserland.

Als je ingezetene bent van een ander land moet je een paspoort hebben die geldig is voor de reisperiode en gedurende zes maanden na terugkomst. De naam op je paspoort moet overeenkomen met de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet op de vlucht wordt toegelaten en dat je reisverzekering ongeldig wordt. 

Kinderen moeten een eigen paspoort/identiteitskaart hebben.

Houders van en EU-paspoort hebben geen visum nodig.
Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan paspoort of visum. Wanneer je twijfelt over de juiste reisdocumenten voor deze bestemming, neem tijdig contact op met je ambassade om je te laten informeren.

Let op: Hou er rekening mee dat de in- en uitreisvereisten per land kunnen verschillen en kunnen veranderen. Ga naar www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen voor de meest recente informatie. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor wijzigingen van de reisvereisten.

Bij aankomst

Kaart- en jachtbriefings zijn ingepland tussen 18:00 en 19:00 uur, afhankelijk van je aankomsttijd. Het is verplicht deze briefings bij te wonen.

De kaartbriefing omschrijft het zeilgebeid en mogelijke gevaren. De jachtbriefing geeft je een introductie tot je jacht en de systemen en tuigage. Iedere jacht krijgt een aparte briefing. Het is essentieel dat je de systemen en apparatuur aan boord je jacht volledig begrijpt.

Aankomst buiten de openingstijden

Bij late aankomst is er tot 23:00 uur een medewerker aanwezig op de basis die je naar je jacht begeleid. Check-in en briefing gebeuren de volgende ochtend.

Bij vertrek

Alle jachten moeten terug op de basis zijn tegen 17:00 uur op de laatste avond voor debriefing. Ontscheping gebeurt de volgende ochtend.

Op een debriefingformulier, verkrijgbaar bij receptie, geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zo help je ons om het jacht volledig in orde maken voor de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Verzamel de gebruikte linnen in kussenslopen die je achterlaat in de stuurhut. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar de receptie. Zorg ervoor dat je het jacht teruggeeft aan Sunsail in een schone en opgeruimde staat. Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Ontscheping gebeurt de volgende ochtend: om 09:00 uur moet je uitchecken. 

Zeilinformatie

Zeilervaring Niveau 2. Niveaus uitgelegd
Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en de lengtes van de doortochten binnen het zeilgebied.

Zeilomstandigheden bij Portorosa

Nachtzeilen 

Het is verboden om 's nachts te zeilen. Je moet ten minste één uur vóór zonsondergang aangemeerd zijn of voor anker gaan. Dit geldt voor alle locaties in het zeilgebied.

Grenzen van het zeilgebied

Deze informatie krijg je tijdens je charter briefing.

Liggelden en belastingen

De meeste stops zijn meerboeien of ankerplaatsen, je kunt slechts op enkele plekken aanmeren. De meerboeien kosten ongeveer EUR 50,00 per nacht die je ter plaatse moet betalen. Wanneer je wilt aanmeren in de haven betaal je EUR 40,00 per nacht maar dit kan oplopen tot EUR 160,00 per nacht, afhankelijk van het seizoen en de grootte van het jacht.
De opgegeven prijzen zijn slechts gemiddelden.

Charter met skipper

De skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt ingehuurd voor je charter op een latere dag, dan start die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht 's nachts verlaten. De skipper voert verplicht een korte veiligheidsbriefing uit voor het vertrek uit de haven.

Voor 'check out charters' (korter dan de volledige duur van het charter) is de check out tijd van de schipper geboekt van 18:00 uur tot 18:00 uur. De avond vooraf aan je vertrek ontmoet je de skipper en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen aan boord gaan en uitzeilen. De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om de geplande briefing van de skipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je hem geld geeft voor zijn proviand, of je proviand voor hem koopt en hoe, of dat hij deel neemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet zijn eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen ruimte te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.
Wanneer je een skipper inhuurt voor één dag dan is het de verantwoordelijkheid van de klant om de skipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten dan ben je verantwoordelijk om zijn terugreis (ferry, taxi enz.) te betalen.
De gemiddelde fooi voor een skipper is 15 tot 20 procent van zijn loon. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof 

Prijzen zijn beschikbaar op de basis. 

Koelboxen 

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden. Er is slechts één koelbox beschikbaar per boot.

Banken en geldzaken

Valuta

De munteenheid in Italië is de Euro.

Banken

Openingstijden:
Maandag – vrijdag: 08:30 uur – 13:30 uur en 14:30 – 16:00 uur
Zaterdag en zondag gesloten.

ATM’s zijn 24 uur per dag beschikbaar.

Creditcards

MasterCard, Visa en Eurocheque worden over het algemeen overal in Italië geaccepteerd. Reischeques worden aangenomen in de grotere steden en toeristen gebieden maar niet in de kleinere winkels en markten. 

Fooien

Het geven van fooien is normaal en dit wordt verwacht in alle restaurants en bars. Ook voor alle andere services die je gebruikt tijdens je verblijf wordt een fooi verwacht. Doorgaans betaal je bovenop de rekening een fooi van 10 tot 15 procent.

Algemene informatie

Elektriciteit

De standaard voltage op alle jachten is 12 volt. De elekriciteit op het Italiaanse net is standaard 230 volt, de standaard stekker heeft twee pinnen. Om elektronische apparaten te gebruiken die 230 volt vereisen heb je een omvormer nodig die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

GSM

De meeste GSM netwerken worden ondersteund in Italië. Kijk voor vertrek de GSM tarieven voor gesprekken naar het buitenland na.

Muziek/iPods

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je eigen mobiel apparaat neem je een iTrip of andere FM-omvormer mee.

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Drones

Het gebruik van een drone op de Eolische Eilanden kan in sommige gebieden verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

Watersport

Snorkelen

Ons aanbod van snorkelspullen in kindermaten is beperkt, je neemt dus best een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Hotels

  • Corallo Residence – located inside the village resort and only 500m to the base
  • Portorosa Residence – small apartments for rent 
  • La Camelia – agro-touristic hotel with a restaurant approximately 1km from the Portorosa Village Resort
  • Valtur Portorosa – hotel with a full range of high-standard services, including outdoor equipped swimming pool overlooking the Portorosa Marina (outdoor parking and parking garage, several restaurants and bars)

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of letsel

Indien je tijdens je reis onwel wordt en een bezoek moet brengen aan een arts of een ziekenhuis, laat iemand van je groep zo spoedig mogelijk contact opnemen met je Sunsail hoofdbemanning of de Sunsail basismanager.

Indien je een reisverzekeringsclaim moet indienen, neem onmiddellijk contact op met de medische nooddienst van je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij zal je assisteren met repatriëring, advies en betalingen van rekeningen. Zorg ervoor dat je betalingsbewijzen krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn voorzien van reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Sunsail laat het aan jou over om te beslissen wanneer je persoonlijke veiligheidsuitrusting draagt.

Sunsail heeft een beperkte voorraad reddingsvesten voor kinderen (en dan alleen maar voor kinderen van vier jaar en ouder). Neem daarom eigen reddingsvesten mee voor je kinderen.

Wij raden ten zeerst aan dat kinderen die niet goed kunnen zwemmen niet in een bijboot mogen zonder reddingsvest, en dat wanneer ze aan dek zijn ze een harnas en reddingsvest dragen.

Kinderen onder 16 jaar mogen geen buitenboordmotor bedienen en mogen alleen in een bijboot onder toezicht van een volwassene.

Kies Sunsail

20+
Locaties
14
Flottieljes
48
Bootmodellen
45
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie