Ithaca, Greece

Lefkas reisinformatie

Lefkas basis

Onze basis is in Lefkas Marina op het eiland Lefkada aan de westkust van Griekenland.

Lefkas is veilig, afgelegen maar snel te bereiken vanaf de luchthaven. Het is ideaal als je met kinderen op vakantie bent. De beschutte baai van Lefkas biedt een zachte kennismaking met zeilen maar de constante bries verder van wal maakt dit ook een ideale plek om vat op het jachtzeilen te krijgen of je eerste flottielje.

Adres

Lefkas Marina
East Shore Lefkada
311 00
Griekenland

Openingstijden

Maandag – vrijdag: 09:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag – zondag: 09:00 uur – 18:00 uur

De basis is open van begin april tot begin november.

Faciliteiten

Faciliteiten bij onze Lefkas basis omvatten:

Water en stroom, douches, brandstof (bij de marina exit), proviand bij de minimarkt, telefoon, boekenruil, Marina-kantoor.

Aankomst en vertrek

Aktion luchthaven

Aktion nationale luchthaven ligt aan de Griekse vasteland, 10 minuten vanaf Preveza en 40 minuten vanaf onze Lefkas basis. Er zijn geregeld binnenlandse vluchten uit Athene/Corfu.

Faciliteiten bij Aktion luchthaven

De luchthaven beschikt over een bank waar je valuta kunt wisselen (Emporiki Bank). Er zijn ook telefoons en een brievenbus in de terminal.

Verder zijn er enkele buffet-bars en een kleine dutyfree winkel.

Corfu luchthaven

Drie kilometer ten zuiden van Corfu stad, in de regio van Kanoni, tegenover het eilandje van Pontikonissi, Corfu luchthaven biedt dezelfde soort faciliteiten als bij de internationale luchthavens.

Faciliteiten bij Corfu luchthaven

In de terminalgebouw vindt je een bank, een geldautomaat, een postkantoor, een wisselkantoor en een kleine dutyfree winkel.

Naast de check-in vindt je een restaurant en enkele buffet-bars.

Transfers

Stuur details van je reisarrangementen naar ons toe zodat we kunnen assisteren met transfers van de luchthaven naar onze Lefkas basis.

Van Corfu luchthaven naar Corfu haven met een taxi kost ongeveer EUR 25,00 - 30,00 en de rit duurt ongeveer 30 minuten.

Van Corfu naar Igoumenitsa met de pont kost ongeveer EUR 11,00 per persoon en de overtocht duurt ongeveer twee uur. De pont vaart van 06:00 uur tot 23:00 uur.

Van Igoumenitsa naar Lefkas met de taxi kost ongeveer EUR 150,00 en de rit duurt ongeveer twee uur.

Van Astakos naar Lefkas met de taxi kost ongeveer EUR 130,00 en de rit duurt ongeveer een uur en 40 minuten.

Van Preveza/Aktion luchthaven naar Lefkas kost ongeveer EUR 45,00 en de rit duurt ongeveer 40 minuten.

Je kunt vooraf reserveren en maar u betaald dan aan de chauffeur, of neem zelf een taxi wanneer je bij de luchthaven aankomt.

De pont van Vassiliki naar Fiscardo kost ongeveer EUR 8,50 per persoon en de overtocht duurt ongeveer een uur en 15 minuten.

Zorg zelf voor de transfer vanaf de luchthaven.

Parkeren

Er zijn gratis parkeerplekken bij de marina, u kunt hiervoor niet reserveren. Niet mogelijk voor caravans. 

Bagage

We raden je aan om medicijnen en essentiële kleding, zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek, in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je ruimbagage pas later op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die eenvoudig op het jacht opgeborgen kunnen worden. Er is geen baggage opslag.

Paspoorten en visa

EU-burgers hebben geen visum nodig en kunnen met hun paspoort of identiteitskaart Griekenland bezoeken.

Zorg ervoor dat je paspoort of identiteitskaart zowel voor de gehele duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort of op je identiteitskaart moet dezelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Als je geen EU-burger bent, moet je ervoor zorgen dat je een visum hebt indien nodig. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel vraag je advies bij je consulaat.

Leidinggevende bemanning

Jouw leidinggevende bemanning is een gekwalificeerd en volledig opgeleid team van skipper, ingenieur en gastheer/vrouw. Ze staan klaar om met alles te helpen, van assisteren met het uitstippelen van je routeplan tot ’s avonds helpen bij het aanmeren. Jouw leidinggevende bemanning is nooit ver weg op een flottielje: je hebt een gespecialiseerde team on-call via de radio 24 uur per dag.

De skipper houd informele kaart-briefings waardoor je zoveel mogelijk van het zeilen kunt genieten. Ieder ochtend kiest de team de meest geschikte bestemming voor de komende nacht, gebaseerd op het weer en het aantal jachten in de flottielje. Je beslist zelf of je de koers strak aan wil houden of dat je op eigen tempo naar de bestemming vaart.

Je gastheer/vrouw is daar om ervoor te zorgen dat je het beste uit elke dag kunt halen. Ze kunnen uitstekende aanraders geven over waar de mooiste attracties te zien zijn of de beste lokale restaurants voor het avondeten aan wal. Vaak regelen ze gezamenlijke avondmaaltijden voor het flottielje zeilers en dan kun je zelf kiezen of je mee wilt doen of niet.

Met een gekwalificeerde en ervaren ingenieur in de buurt, kan je rustig ontspannen terwijl je van een zorgeloze vakantie geniet. Dankzij je leidinggevende bemanning, is er altijd hulp bij de hand voor het geval dat er een probleem opduikt.

Bij aankomst

Je jacht zal klaar zijn om aan boord te gaan om 18:00 uur.

Bij aankomst op de basis wordt je verwelkomd door een lid van het flottielje-team die je je jacht zal laten zien en een inleiding geeft tot essentiële zaken, waarna je vrij bent om te gaan dineren.

Je flottielje bemanning geeft kaart- en flottielje-briefings waarin ze het zeilgebied omschrijven en uitleg geven over faciliteiten bij de aanlegplaatsen en ook de mogelijke gevaren. Jacht-briefings worden gegeven om je je jacht te leren kennen, met al haar systemen en tuigage.

Het is belangrijk dat de werking van de systemen en de tuigage volledig duidelijk zijn voor iedereen die gaat zeilen. Daarom is het verplicht om de briefings bij te wonen.

Je kunt bagage achterlaten bij de Sunsail-basis kantoor.

Aankomst buiten de openingstijden

Een bericht wordt achtergelaten op de mededelingenboord buiten receptie. Daar vindt je aanwijzingen voor waar je je jacht kan vinden, details van de faciliteiten enz. en een mobiel telefoonnummer om te bellen voor assistentie indien nodig.

Bij vertrek

Alle charters moeten terug in de marina zijn tegen 17:00 uur de avond voor ontscheping, voor de debriefing en controle. Ontscheping gebeurt de volgende ochtend uiterlijk om 09:00 uur.

In voorbereiding op debriefing moet je een debrief-formulier halen bij receptie. Op het debrief-formulier geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zodoende help je ons om het jacht volledig in orde maken voor de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Verzamel het gebruikte linnen in kussenslopen en laat het in de stuurhut achter. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht teruggeeft aan Sunsail in een schone en opgeruimde staat. 
Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Zeilinformatie

Zeilervaring Nveau 1. Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op zeilomstandigheden en de lengte van de vaarroutes binnen het zeilgebied.

Zeilomstandigheden bij Lefkas.

Vaarvergunningen

Vaarvereisten voor het zeilen in Griekenland.

Vaarbewijzen en belasting

In Griekenland hebben we vooraf aan vertrek de volledige bemanningslijst nodig, voorzien van de volgende informatie voor elk bemanningslid:

  • volledige naam
  • geboorteplaats en -datum
  • nationaliteit en paspoort- of ID-kaartnummer

Wij hebben deze informatie nodig om de vaarbewijzen klaar te maken. Om te voorkomen dat je niet uit mag varen of dat je vertrek vertraagd wordt, zorg ervoor dat wij de bemanningslijst op tijd ontvangen.

Het is essentieel dat je je vaarbewijs of dergelijke zeilkwalificaties meebrengt. Indien de eerste stuurman niet over een certificaat beschikt, moet hij of zij een zeil-cv invullen om te bevestigen dat hij of zij over de nodige vaardigheden beschikt om aan boord van een Sunsail-jacht in Griekenland te kunnen zeilen. Bovendien dient een Declaration of Honor ingevuld als een verklaring van zeilcompetentie aan de Griekse overheid.

Nachtzeilen 

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen. Je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn of voor anker gaan. Dit geldt bij alle locaties.

Grenzen van het zeilgebied

Deze informatie krijg je tijdens je kaart-briefing.

Liggelden en belastingen

In Griekenland worden liggelden bij sommige havens in rekening gebracht maar deze zijn niet inbegrepen in de prijs van de charter. Kosten liggen rond de EUR 6,00 tot EUR 17,00 per nacht. Marina prijzen zijn aanzienlijk hoger, tussen EUR 28,00–50,00 per nacht, afhankelijk van de grootte van je jacht.

Als je kosteloos aanmeert bij een privésteiger dan wordt er verwacht dat je bij die restaurant gaat eten waar de steiger bijhoort.

Douchefaciliteiten zijn beschikbaar bij de meeste restaurants tegen een kleine vergoeding.

Variaties in de flottielje routes

Let op: bij vroeg- en laatseizoen flottielje routes de start- of eind-basis zou kunnen verschillen van de normale route. Neem contact op met een Vakantie Planner voor meer informatie: bel +31 (0)10 411 54 54 of chat via de website.

Navigatiekaarten en gidsen

Alle kaarten en gidsen die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied vind je op het jacht. 

Kaarten en logboeken kan je ook online bestellen.

Charter met skipper

Een skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, steeds voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt gehuurd voor je charter op een latere dag, dan begint die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor vertrek van de haven.

Voor 'check out charters' (korter dan de volledige duur van het charter) is de skipper geboekt per dag van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je ontmoet de skipper de avond voor vertrek en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen aan boord gaan en uitzeilen.

De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om de geplande kaartbriefing van de skipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deel neemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet een eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen ruimte te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper voor één dag huurt dan ben je er verantwoordelijk voor om de skipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten dan moet je zijn terugreis (ferry, taxi enz.) betalen.

De gemiddelde fooi voor een skipper is 15 tot 20 procent van de loon van de skipper. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Koelboxen 

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden. Er is slechts één koelbox beschikbaar per boot.

Banken en geldzaken

Valuta

De munteenheid in Griekenland is de Euro (EUR). Er zijn geldwisselkantoren in de meeste steden maar ze zijn niet zo gemakkelijk te vinden buiten de gebaande paden.

Let op: op de basis kun je niet met contact geld betalen.

Banken

Je vindt geldautomaten in Lefkas

Openingstijden banken
Maandag – donderdag 08:00 uur – 14:30 uur
Vrijdag 08:00 uur – 14:00 uur; zaterdag en zondag gesloten.

Banken op de grotere eilanden blijven ’s middags langer open en soms ook ’s avonds tijdens de toeristenseizoen voor valutawissel.

Creditcards

Creditcards worden bij vrijwel alle winkels, restaurants, hotels en veel tankstations geaccepteerd. Er zijn 5-6 pinautomaten in Lefkas town.

Let op: Cheques worden niet aangenomen op de basis 

Fooien

Het geven van fooien is normaal en dit wordt verwacht in alle restaurants en bars. Ook voor alle andere services die je gebruikt tijdens je verblijf wordt een fooi verwacht. Doorgaans betaal je bovenop de rekening een fooi van 10-15%. Sommige restaurants en bars verrekenen de fooi automatisch in de rekening.

Geef fooien die overeenstemmen met de kwaliteit van de service.

Algemene informatie

Taal

De officiële taal is Grieks.

Kosten van levensonderhoud in Griekenland

De kosten van levensonderhoud in Griekenland liggen ongeveer 10 procent lager dan in Nederland.

Restaurants

Er is een ruime keuze van tavernas en restaurants in het gehele zeilgebeid. Laat de flottielje bemanning om aanraders.

Winkelen

In Griekenland zijn de winkels over het algemeen open van 09:00 uur tot 13:00 uur en ’s avonds van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Je vindt er souvenirs zoals kant, sieraden, metaalwerk, aardewerk, kledingstukken en breigoed, flokati tapijten, lederwaren, lokale wijnen en gedistilleerde dranken. Athene is het centrum voor zowel luxe- en designerartikelen als lokale handwerken.

Regionale specialiteiten omvatten zilver uit Ioannina, keramiek van Sifnos en Skopelos, borduurwerk en kant van Kreta, de Ionische eilanden, Rhodos en Skiros, albast van Kreta en flokati tapijten uit de regio Epirus.

Drones

Het gebruik van een drone op Lefkas kan in sommige gebieden verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

Hotels

Lefkas Petra
Agios Nikitas, 31080 Lefkas
T +30 26 45 09 71 65
F +30 69 77 57 42 95
E [email protected]

Hotel Ianos
Marina Lefkada, 31100, Greece
T +30 26 45 02 22 17
E [email protected]

Hotel Ianos ligt in het hart van Lefkas Marina, op 200 meter afstand van het centrum van Lefkada. Dit hotel heeft 22 kamers voorzien van airco, tv, internet, koelkast, telefoon en eigen badkamer. 

Elektriciteit, internet en muziek

Elektriciteit

Het voltage in Griekenland is 230 volt en stopcontacten hebben twee ronde gaten zoals in Nederland. Standaard voltage op alle Sunsail-jachten is 12 volt. Om elektronische toestellen te gebruiken die 230 volt vereisen heb je een omvormer nodig die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

Internet, bellen en sms’en

WiFi is op alle Sunsail-jachts gratis beschikbaar tot 200Mb data. Aanvullende data kan worden gekocht bij de plaatselijke serviceprovider. Voor meer informatie neem je contact op met de basis.

Telefoon en internet zijn beschikbaar op de basis. De grootste providers zijn Vodafone, Cosmote en Wind. 

Er is een 4G-netwerk in Griekenland. Veel restaurants, hotels, bars en luchthavens bieden gratis wifi aan voor hun klanten en er zijn ook gratis wifi zones op veel plaatsen. Je kunt internetten, bellen en sms’en uit je eigen abonnement, er zijn geen roaming kosten meer.  

Muziek/iPods

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en CD-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je eigen mobiel apparaat, zal je een iTrip of andere FM-omvormer mee moeten brengen.

Activiteiten

Auto- en jeepverhuur

Autohuur is beschikbaar in heel Griekenland.

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Watersport

Scubaduiken

Er zijn verschillende duikcentra op de Ionische eilanden. De heldere wateren beiden uitstekende mogelijkheden voor beginners en ervaren duikers.

Vissen

Vissen is mogelijk vanaf de wal, vanaf jachten en zelfs onderwater, en mag bijna overal zonder vergunning.

Snorkelen

Er zijn snorkeluitrustingen ter beschikking op de basis. Ons aanbod in kindermaten is beperkt, je neemt dus best een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Als je ziek word tijdens je verblijf aan boord neem contact op met een Sunsail teamlid, die je zo snel mogelijk naar de basis brengt. Wanneer je aanspraak wilt maken op een tegemoetkoming omwille van je ziekte vraag de basis manager dan om advies en neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij regelt eventuele repatriëring en geeft advies over de betaling van rekeningen. Houd rekeningen van medicatie, behandeling of vervoer die je betaalt hebt bij om nadien toe te voegen aan de terugvordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn uitgerust met reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Je bepaalt zelf wanneer je een reddingsvest draagt.

Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een beperkt aantal reddingsvesten. Wanneer je zelf reddingsvesten voor kinderen hebt raden wij je aan om deze mee te nemen.

Kinderen die niet goed kunnen zwemmen mogen niet in de dinghy zonder reddingsvest of zwemvest. Het is aangewezen dat zij ook aan boord altijd een reddings- of zwemvest dragen.

Kinderen onder de 16 mogen geen bijboot besturen en moeten te allen tijde onder toezicht zijn wanneer zij in de bijboot zitten.

Kies Sunsail

20+
Locaties
14
Flottieljes
48
Bootmodellen
45
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie