Greece

Athene reisinformatie

Athene basis

Onze basis ligt in Zea Marina aan de poort van Piraeus op ongeveer een uur rijden vanaf de internationale luchthaven van Athene. Zea Marina ligt aan de noordoost kust van de Saronische Golf.

Adres

Sunsail
Zea Marine Freatida
18536
Piraeus, Griekenland  

Kaart

 

Openingstijden

Maandag – donderdag: 09:00 uur – 17:00 uur

Vrijdag en zaterdag: 09:00 uur – 20:30 uur

Zondag: 09:00 uur – 14:30 uur

De basis is open van begin april tot half november. 

Faciliteiten

Zea Marina faciliteiten omvatten:

Tankstation, elektriciteit, water, supermarkt, scheepsbenodigdheden, restaurants, cafés en bars, toiletten en douches, wasserette, postdiensten, wifi, geldautomaat en bank. 

De Sunsail-jachten liggen aan Kade C.

Zea Marina heeft een eigen zwembad. Je mag gratis zwemmen als je bij de bar iets koopt.

Aankomst en vertrek

Luchthaven

Athens Elefterios Venizelos Luchthaven werd in 2001 geopend. Het ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van Athene. De reistijd naar Syntagma in het centrum van Athene duurt ongeveer 25 minuten; naar de veerboothaven van Piraeus, evenals naar Zea Marina, duurt ongeveer een uur.

Transfers

Bij aankomst op de luchthaven van Athene kun je op verschillende manieren naar Zea Marina reizen, bijvoorbeeld:

  • Athens Metro: neem de Metro naar Monastiraki en stap daar over op de metro naar Piraeus.
  • Bus: route X96 naar Pireaus.
  • Taxi: kost ongeveer EUR 60,00. De Sunsail medewerkers kunnen een taxitransfer voor je regelen als je je reisgegevens naar de basis emailt: [email protected]

Transfer per taxi (1-4 personen)

Luchthaven - Marina Zea: 60,00 €
Marina Zea - luchthaven: 60,00 €
Vervoer per minibus (5-10 personen)

Luchthaven - Marina Zea: 90,00 €
Marina Zea - luchthaven: 90,00 €

Bagage

We raden je aan om medicijnen en essentiële kleding zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je ingecheckte bagage na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare bagage omdat je die op je jacht gemakkelijker kunt opbergen.

Paspoort en visum

EU-burgers hebben geen visum nodig en kunnen met hun paspoort of identiteitskaart Griekenland bezoeken.

Zorg ervoor dat je paspoort of identiteitskaart zowel voor de duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort of op je identiteitskaart moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Als je geen EU-burger bent, moet je ervoor zorgen dat je een visum hebt indien nodig. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel zoek advies bij je consulaat.

Bij aankomst

Om 18:00 uur zal je jacht klaar zijn om aan boord te gaan. Kaart- en jachtbriefings worden ingepland. Tijdens de kaartbriefing krijg je meer informatie over het zeilgebied en mogelijke gevaren.

Tijdens de jachtbriefing maak je kennis met je jacht, de systemen, apparatuur aan boord en tuigage. Iedere jacht krijgt een afzonderlijke briefing. Het is belangrijk dat de werking van de systemen en de tuigage volledig duidelijk zijn. Alle briefings zijn verplicht bij te wonen.

Aankomst buiten de openingstijden

Het basispersoneel zal je tot 21:00 uur opwachten. Na 21:00 uur zullen ze een bericht voor je achterlaten op het mededelingenbord bij de receptie, met de ligplaats van je jacht. Je jacht zal open zijn en een bord hebben met je naam erop. Alle bootapparatuur zal klaar zijn voor de nacht. Basispersoneel zijn de volgende dag om 09:00 uur weer aanwezig.

Bij vertrek

Alle charters moeten de avond voor ontscheping terug bij de basis zijn voor 17:00 uur, voor debriefing en controles. De volgende ochtend check je uiterlijk om 09:00 uur uit.

Op een debriefingformulier, verkrijgbaar bij receptie, geef je aan of je problemen hebt ondervonden met het jacht of dat er iets stuk is gegaan tijdens de charter. Zo kunnen wij dan alles in orde maken voor de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Laat het gebruikte linnen in de stuurhut achter en breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht teruggeeft aan Sunsail in een schone en opgeruimde staat. Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 3. Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en lengtes van de doortochten binnen het zeilgebied.

Zeilomstandigheden rondom Athene.

Vaarvergunningen

Vereiste vaarvergunningen voor het zeilen in Griekenland.

Vaarbewijzen en belasting

In Griekenland moeten we vooraf in het bezit zijn van de volledige bemanningslijst, voorzien van de volgende informatie voor elk bemanningslid:

  • volledige naam
  • geboorteplaats en -datum
  • nationaliteit en paspoort- of ID-kaartnummer

Wij hebben deze informatie nodig om de vaarbewijzen klaar te maken. Om te voorkomen dat je niet uit mag varen of dat je vertrek vertraagd wordt, moeten we de bemanningslijst op tijd ontvangen.

Het is essentieel dat je je vaarbewijs of dergelijke zeilkwalificaties meebrengt. Indien de eerste stuurman niet over een certificaat beschikt, moet hij of zij een zeil-cv invullen om te bevestigen dat hij of zij over de nodige vaardigheden beschikt om aan boord van een Sunsail-jacht in Griekenland te kunnen zeilen. Bovendien dient een Declaration of Honor ingevuld als een verklaring van zeilcompetentie aan de Griekse overheid.

Nachtzeilen 

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen. Je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn of voor anker gaan. Dit geldt op alle locaties.

Grenzen van het zeilgebied

Deze informatie krijg je tijdens je kaartbriefing.

Liggelden en belastingen

In Griekenland worden liggelden bij sommige havens in rekening gebracht en deze zijn niet inbegrepen in de prijs van je charter.

De meeste ligplaatsen in dit gebied zullen met de boeg naar de kade toe zijn, Mediterrane-stijl. Dit kost ongeveer EUR 10,00 per nacht. Het kost aanzienlijk meer om bij een jachthaven aan te meren, afhankelijk van de lengte van je jacht.

Als je kosteloos bij een privésteiger aanmeert dan wordt er verwacht dat je bij die restaurant gaat eten waar de steiger bij hoort. 

Douchefaciliteiten zijn beschikbaar bij de meeste restaurants tegen een kleine vergoeding.

Kaarten en gidsen

Alle kaarten en gidsen die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied vind je op het jacht. 

Kaarten en gidsen kan je ook online bestellen.

Koelboxen

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Aan het eind van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden. Er is slechts een koelbox voorzien per boot.

Charter met skipper

Een skipper wordt geboekt steeds voor 24 uur, van 12:00 tot 12:00. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt gehuurd voor je charter op een latere dag, dan start die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert verplicht een korte veiligheidsbriefing uit voor het vertrek uit de haven.

Voor de ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) wordt de skipper geboekt van 18.00 uur tot 18.00 uur. Hierdoor kun je de avond vooraf aan je vertrek de skipper ontmoeten en de basissystemen van het jacht doorlopen.

De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. De skipper zal ook een kaartbriefing inplannen op je jacht en wij raden je aan om dit bij te wonen. Wij stellen ook voor dat je duidelijk aangeeft waarover je meer informatie wenst, bijvoorbeeld voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding voor de skipper is exclusief eten en drinken; je dient ervoor te zorgen dat de skipper eten en drinken ter beschikking heeft tijdens het verblijf aan bord. Overleg met de skipper op de eerste dag van de charter of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt, of dat de skipper deelneemt aan groepsetentjes aan de wal.

De skipper heeft een eigen hut aan boord van het jacht. Wij raden je aan de skipper niet de hut in de boeg te geven omwille van de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je de skipper toch in de boeg laten slapen, laat ons dit dan tijdig weten zodat wij een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper slechts voor één dag inhuurt, is het jouw verantwoordelijkheid om de skipper terug naar de basis te brengen. Als je liever niet naar de basis terugkeert, dan betaal je de onkosten (ferry, taxi, enz.) om de skipper naar de basis te krijgen.

De gemiddelde fooi voor de skipper is 15 tot 20 procent van hun loon. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Banken en geldzaken

Valuta

De munteenheid in Griekenland is de Euro (EUR). Geldwisselkantoren vind je in de meeste steden maar ze zijn niet zo gemakkelijk te vinden op andere plaatsen.

Let op: op de basis kun je niet met contact geld betalen.

Banken

Geldautomaten vind je in Gouvia en Corfu stad.

Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd. Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag (informeer bij je bank).

Openingstijden banken
Maandag – donderdag: 08:00 uur – 14:30 uur
Vrijdag: 08:00 uur – 14:00 uur

Er zijn banken in Piraeus in de buurt van Zea Marina, Epidavros, Ermioni en ook op de grotere eilanden van Aegina, Hydra en Spetsai.

Banken op de grotere eilanden blijven ’s middags langer open en soms ook ’s avonds tijdens de hoogseizoen.

Creditcards

Creditcards worden bij vrijwel alle winkels, restaurants, hotels en veel tankstations geaccepteerd.

Let op: cheques worden niet aangenomen op de basis en het is ook niet mogelijk om contant weer te krijgen met een creditcard of bankpas.

Fooien

Het geven van fooien is normaal en dit wordt verwacht in alle restaurants en bars. Ook voor alle andere services die je gebruikt tijdens je verblijf wordt een fooi verwacht. Doorgaans betaal je bovenop de rekening een fooi van 10-15%. Sommige restaurants en bars verrekenen de fooi automatisch in de rekening.

Geef fooien die overeenstemmen met de kwaliteit van de service.

Algemene informatie

Taal

De officiële taal in Griekenland is Grieks.

Kosten van levensonderhoud in Griekenland

De kosten van levensonderhoud in Griekenland liggen ongeveer 10 procent lager dan in Nederland.

Restaurants

Er is een ruime aanbod aan tavernas en restaurants in het vaargebied. Onze plaatselijke medewerkers adviseren je graag waar je ze kan vinden.

Winkelen

De Sklavenitis supermarkt ligt op vijf minuten loopafstand van de basis.

Winkels in Griekenland zijn doorgaans open van 09:00 uur tot 13:00 uur en ’s avonds van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Souvenirs die je kunt kopen zijn kant, sieraden, metaalwerk, aardewerk, kledingstukken en breigoed, flokati tapijten, lederwaren, lokale wijnen en gedistilleerde drank. Athene is het centrum voor zowel luxe- en designer-artikelen als lokale handwerken.

In Hydra en Spetses vindt je een grote aanbod van sieraden, kunst en boetieks voor de dure smaak.

Regionale specialiteiten omvatten zilver uit Ioannina, keramiek van Sifnos en Skopelos, borduurwerk en kant van Kreta, de Ionische eilanden, Rhodos en Skiros, albast van Kreta en flokati tapijten uit de regio Epirus.

Bezoekers moeten zich bewust zijn dat veel ‘antiek’ verkocht aan toeristen is nep; het is illegaal om enig item van de echte oudheid te exporteren zonder een speciale vergunning van de Export Afdeling van het Ministerie van Cultuur.

Hotels

Savoy Hotel 
Iroon Politechniou 93
Piraeus 185 36
T +30 2104 284 580
[email protected]

Drones

Het gebruik van een drone in Athene kan in sommige delen verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

Elektriciteit, internet en muziek

Elektriciteit

Het voltage in Griekenland is 230 volt en stopcontacten hebben twee ronde gaten zoals in Nederland. Standaard voltage op alle Sunsail-jachten is 12 volt. Om elektronische toestellen te gebruiken die 230 volt vereisen heb je een omvormer nodig die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

Internet, bellen en sms’en

WiFi is op alle Sunsail jachten gratis beschikbaar tot 200Mb data. Aanvullende data kan worden gekocht bij de plaatselijke serviceprovider. Voor meer informatie, neem je contact op met de basis.

Telefoon en internet zijn beschikbaar bij de basis.

Er is een 4G-netwerk in Griekenland. Veel restaurants, hotels, bars en luchthavens bieden gratis wifi aan voor hun klanten en er zijn ook gratis wifi zones op veel plaatsen. Je kunt internetten, bellen en sms’en uit je eigen abonnement. 

Muziek/iPods

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je mobiel apparaat, breng een iTrip of andere FM-omvormer mee.

Activiteiten

Auto- en jeepverhuur

Autohuur is beschikbaar in heel Griekenland. Alle internationale verhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd.

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor jou doen.

Watersport

Scubaduiken

Bij veel kustplaatsen in Griekenland vind je duikcentra. De heldere wateren van de Griekse eilanden bieden uitstekende mogelijkheden voor beginners en ervaren duikers.

Snorkelen

Snorkeluitrustingen zijn ter beschikking op de basis. Ons aanbod in kindermaten is beperkt, je neemt dus best een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Stand-up paddleboarden (SUP'en)

Stand-up paddleboarden zijn beschikbaar op de basis. Je kunt vooraf reserveren bij het boeken.

Kajakken

Verken ons waterwereld vanuit een kajak en bereik plaatsen waarvan je het bestaan niet eerder kende. Klik hier voor meer informatie.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Als je ziek wordt tijdens de charter en naar een dokter of ziekenhuis moet gaan, neem zo spoedig mogelijk contact op met de Sunsail-team.

Je verzekeringsmaatschappij regelt de repatriëring en geeft advies over het betalen van rekeningen. Zorg ervoor dat je kwitanties krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn uitgerust met reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Sunsail laat het aan jou over om te bepalen wanneer je een reddingsvest draagt.

Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een beperkt aantal reddingsvesten. Wij raden je aan om eigen reddingsvesten voor je kinderen mee te nemen.

Kinderen die niet goed kunnen zwemmen mogen niet in de dinghy zonder reddingsvest of zwemvest. Het is aangewezen dat zij ook aan boord altijd een harnas en een reddings- of zwemvest dragen.

Kinderen onder 16 jaar mogen geen buitenboordmotor bedienen en mogen alleen in een bijboot onder toezicht van een volwassene.

Kies Sunsail

20+
Locaties
14
Flottieljes
48
Bootmodellen
45
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie