St. Lucia

St. Lucia reisinformatie

< St. Lucia jachtcharter

St. Lucia basis

Vanuit onze basis in Rodney Bay kun je met een bareboat charter de Bovenwindse Eilanden verkennen. Naar het noorden toe vind je Martinique, Dominica en Guadeloupe. Zet je koers naar het zuiden, dan vaar je naar het gebied van St Vincent en de Grenadines, Tobago Cays en Mustique.

Deze bestemming – met zeilen op zicht en lange doortochten in sterke winden – is ideaal voor de zeiler met wat meer ervaring.

Adres

Sunsail
Rodney Bay Marina
Rodney Bay
St Lucia
West Indies

Openingstijden

Dagelijks 08:00 uur – 18:30 uur.

Faciliteiten

Een goed onderhouden jachthaven voorzien van een hotel, restaurant, postkantoor en bank.

Faciliteiten omvatten:

 • water
 • douches
 • supermarkt
 • zwembad
 • vuilophaal
 • bar en restaurant
 • geldwissel (kleine bedragen)

Aankomst en vertrek

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse wintertijd is het op St Lucia vijf uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd zes uur vroeger.

De Nederlandse zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van wintertijd).

Chartertijden

Charters beginnen op een zaterdag of een zondag om 18:00 uur en eindigen om 11:00 uur.

Luchthavens

De George F.L. Charles Airport ligt ongeveer 15 minuten ten zuiden van de basis.

Hewanorra International Airport ligt in het zuiden van St Lucia, ongeveer anderhalf uur van de basis.

Transfers

Een taxirit vanaf George F.L. Charles Airport naar de basis kost ongeveer USD 25,00 voor 1 – 3 passagiers, en USD 10,00 voor elk bijkomende passagier.

Vanaf Hewanorra International Airport naar de basis kost het ongeveer USD 90,00 voor 1 – 3 passagiers, en USD 25,00 voor elk bijkomende passagier.

Aankomst buiten de openingstijden

Als je op de basis laat aankomt, wordt een welkomstbrief en de sleutels van je jacht voor je achtergelaten bij de receptie. Stuur details van je aankomsttijd op de luchthaven en je vluchtnummer naar de basis – dan wacht onze aangewezen taxichauffeur je op bij de luchthaven om je naar je jacht te brengen. Anders wordt het moeilijk voor je om je boot te vinden, omdat de jachthaven groot is.

Boot- en kaartbriefings zullen de volgende ochtend plaatsvinden.

Bagage

We raden je aan om insectwerende middelen, medicijnen en kleding zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je bagage na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je op het jacht gemakkelijk kunt opbergen.

Paspoorten en visa

EU-burgers hebben geen visum nodig voor een vakantie in St Lucia van maximaal zes weken.

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de gehele duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort of op je identiteitskaart moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben.

Als je geen EU-burger bent, moet je ervoor zorgen dat je een visum hebt indien nodig. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum.
Sunsail is niet verantwoordelijk voor veranderingen van vereisten.

Douane en immigratie

Voor het verlaten van de luchthaven ga je langs de immigratie en douane diensten.  In het vliegtuig ontvang je een landingskaart en een douane-aangifteformulier om alvast in te vullen.

Bij vertrek

Ontscheping is om 09.00 uur. Als je vlucht ’s ochtends vertrekt dan vaar je de dag voor het einde van de charter terug naar de jachthaven. Zorg ervoor dat je tegen de middag aankomt zodat je geruime tijd hebt voor debriefing en controle.

Op een debriefingformulier, verkrijgbaar bij receptie, geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of er iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zo kunnen we het jacht herstellen voor de start van de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Laat het gebruikte linnen in de stuurhut achter. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht in een schone en opgeruimde staat achterlaat. 

Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen voor boten die niet in goede staat worden achtergelaten.

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 3. Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en afstanden van de doortochten binnen het zeilgebied.  

Zeilomstandigheden bij Lucia

Meer informatie over de zeilomstandigheden van St Lucia.

Niveau 3 komt overeen met 20 dagen varen, 400 zeemijlen op een vergelijkbaar jacht of RYA Day Skipper-certificaat (of vergelijkbaar).

 • RYA Coastal Skipper-certificaat of ICC-kwalificatie met ervaring tot een hoger niveau
 • Wind/weer: 10 – 25 knopen
 • Navigatie: begrip van getijdenwerking, navigeren in open water, kunnen omgaan met sterke stromingen en een vaarplan kunnen opstellen
 • Anker/ligplaats: voornamelijk voor anker gaan, maar enkele ankerplaatsen zijn op minder beschutte plaatsen en ook waar de bodem een anker niet erg goed vasthoudt.

Kosten tijdens de charter

Verschillende landen worden vertegenwoordigd binnen het zeilgebied van de Bovenwindse Eilanden. Elk land vereist douane/immigratie goedkeuring bij aankomst en vertrek. Kosten variëren afhankelijk van het land, jacht, aantal passagiers, vaarprogramma, enzovoort.

Wanneer je met een skipper vaart, raden we je aan om vooraf aan je vertrek je skipper van USD 500,00 te voorzien. De skipper zal met dit geld kosten zoals liggelden en douanerechten betalen gedurende de charter. Het benodigde bedrag kan verschillen, afhankelijk van wat je doet. Aan het einde van de charter geeft de skipper het resterende bedrag terug, samen met de betaalbewijzen. Geldautomaten zijn beperkt beschikbaar op de eilanden. Het is dus belangrijk om vooruit te plannen zodat je altijd geld beschikbaar hebt om kosten te betalen.

Vaarbewijzen

Al zijn er geen zeilbewijzen nodig zijn voor zeilen in St Lucia, adviseren we om zeilkwalificaties van welke soort dan ook mee te nemen. Dit kan handig zijn als je benaderd wordt door de douane of havenpolitie. Van de skipper en eerste stuurman wordt vereist dat ze een zeil-cv invullen om te bevestigen dat beide voldoende zeilervaring hebben om in dit gebied te zeilen.

Vaarvergunningen en -belastingen

Vaarbelasting

XCD 5,00 per persoon per dag (maximaal 7 dagen)

St Lucia vaarvergunning

USD 7,50 – USD 20,00

St Vincent vaarvergunning

USD 0,75 per voet

Grenada vaarvergunning

Tot 40 voet                    USD 20,00
40 – 60 voet                  USD 29,00
60 – 80 voet                  USD 39,00
80 voet en boven          USD 58,00

Nachtzeilen

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen. Je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn of voor anker gaan, tenzij je met de manager op de basis bent overeengekomen dat je wel na zonsondergang zou gaan zeilen.
Dit geldt op alle locaties.

Grenzen van het vaargebied

De VS- en de Britse Maagdeneilanden liggen buiten het vaargebied.

Overig Caribisch gebeid: niet verder dan 20 zeemijlen voor de kust, vanaf Puerto Rico tot aan Grenada, met uitzondering van Saba, Montserrat, Barbados, Trinidad en Tobago.

Op deze informatie wordt uitvoeriger ingegaan tijdens je kaartbriefing.

Liggeld en belastingen

St Lucia

USD 12,00 – 16,00

St. Vincent

31 – 51 voet                  XCD 100,00
51 voet en groter           XCD 140,00

Grenada

USD 6,00 – 22,00

Te betalen aan de douane bij het inklaren.

De Bovenwindse Eilanden bestaan uit vier verschillende landen:

 • Martinique – behorend bij Frankrijk
 • St. Lucia – ten zuiden van Martinique
 • St. Vincent and the Grenadines – tot aan Petit Saint Vincent
 • Grenada – inclusief Carriacou en Petit Martinique

In enkele gebieden vind je meerboeien of aanlegplaatsen voor overnachtingen. Deze worden door lokale restaurants, bars of jachthavens beheerd. Kosten verschillen, vanaf USD 20,00 per nacht.

Toegang tot Tobago Cays Marine Park kost XCD 10,00 per persoon per dag. Dit kan niet vooraf worden gereserveerd en moet bij het park worden betaald.

Navigatiekaarten en gidsen

Alle kaarten en gidsen die je nodig hebt voor het zeilgebied vind je aan boord je jacht.

Brandstof

We raden je aan om brandstof vooraf te betalen. Brandstof is niet op de basis beschikbaar – de basis koopt brandstof van een lokale leverancier. Brandstof kost ongeveer EUR 3,95 per gallon.

Koelboxen

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden. Er is slechts één koelbox beschikbaar per boot.

Charter met skipper

Een skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt gehuurd voor je charter op een latere dag, dan begint die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor vertrek van de haven.

Voor ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) wordt de skipper geboekt van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je ontmoet de skipper de avond voor het vertrek en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen aan boord gaan en uitzeilen.

De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om ook de geplande kaartbriefing van de skipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deel neemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet een eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen ruimte te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper voor één dag inhuurt dan ben je er verantwoordelijk voor om de skipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten dan moet je de terugreis (ferry, taxi enz.) betalen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de skippers loon, maar je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Banken en valutawissel

Munteenheid

De munteenheid in St Lucia is de East Caribbean Dollar (XCD). Ook worden US Dollars (USD) en USD-reischeques in de meeste plaatsen van de Bovenwindse Eilanden geaccepteerd.

Op de basis kun geen geld of reischeques wisselen.

Dicht bij de basis vind je een filiaal van de First National Bank. Openingstijden:
maandag – vrijdag: 08:00 – 16:00; zaterdag 08:00 – 12:00.

Naast de bank is een geldautomaat met 24-uur service.

Bij Rodney Bay zijn er meer banken met soortgelijke openingstijden, maar ze zijn in het weekend gesloten.

Algemene informatie

Taal

Engels is de officiële taal in St Lucia maar Creoolse Frans (Kwéyòl of Patois) wordt door een meerderheid van de lokale bevolking gesproken.

Restaurants

Enkele restaurants dicht bij de basis:

 • Bosun’s Bar & Bistro
 • Café Olé
 • Bread Basket
 • Rituals Sushi, Rodney Bay

Hotels

Enkele hotels in de buurt van de basis:

 • Harbor Club Hotel
 • Bay Gardens lnn
 • Coco Palm Resort
 • Palm Haven Hotel
 • Blue Skies Apartments

Drones

Het gebruik van een drone op Saint Lucia kan in sommige gebieden verboden zijn. Informeer naar de regels bij de lokale autoriteiten.

Elektriciteit, telefonie en muziek

Elektriciteit

Standaard voltage op alle jachten is 12 volt. Er is een 12-volt stekker voor een sigarettenaansteker bij de kaarttafel op de meeste Sunsail jachten. Als je elektronische apparaten hiermee op wil laden dan heb je een geschikte omvormer nodig met een stekker die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

Elektriciteit in St Lucia is 220 volts, 50 Hz. Standaard Amerikaanse 2-pin stekkers worden gebruikt.

Mobiele telefoons

Om je eigen telefoon te gebruiken, informeer voor vertrek met je serviceprovider naar internationale roaming en data-beschikbaarheid.

Kaart- en munttelefoons vind je overal op St Lucia. Je kunt telefoonkaartjes bij postkantoren en enkele winkels kopen.

Muziek/iPod

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via je mobiel apparaat, zal je een iTrip of andere FM-omvormer mee moeten brengen.

Activiteiten

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Watersport

Scubaduiken

Duikpaketten zijn beschikbaar. Neem je contact op met de basis of met je charterplanner voor meer informatie.

Snorkelen

Er zijn snorkeluitrustingen ter beschikking op de basis maar ons aanbod in kindermaten is beperkt; neem daarom een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Kayakken

Kayaks zijn beschikbaar. Neem je contact op met je charterplanner om vooraf te reserveren.

Vissen

Je kunt visspullen huren. Neem je contact op met je charterplanner om vooraf te reserveren. Enkele vissoorten die je kunt vangen zijn makreel, witte marlijn, barracuda, koningsvis en zeilvis.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Indien je tijdens je reis onwel wordt en een bezoek moet brengen aan een arts of een ziekenhuis, laat dan iemand van je groep zo spoedig mogelijk contact opnemen met je Sunsail bemanning of de Sunsail basismanager.

Indien je een reisverzekeringsclaim moet indienen, neem je onmiddellijk contact op met je de medische nooddienst van je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij zal je assisteren met repatriëring, advies en betalingen van rekeningen. Zorg ervoor dat je kwitanties krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn voorzien van reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Sunsail laat het aan jou over om te beslissen wanneer persoonlijke veiligheidsuitrusting moet worden gedragen.

Sunsail heeft een beperkte voorraad reddingsvesten voor kinderen (voor kinderen van vier jaar en ouder). Neem daarom eigen reddingsvesten mee voor je kinderen.

Wij raden ten zeerst aan dat kinderen die niet goed kunnen zwemmen niet in een bijboot mogen zonder reddingsvest, en dat wanneer ze aan dek zijn ze een harnas en reddingsvest dragen.

Kinderen onder 16 jaar mogen geen buitenboordmotor bedienen en mogen alleen in een bijboot onder toezicht van een volwassene.

Kies Sunsail

20+
Prachtige bestemmingen
14
Flottielje-
routes
48
Jacht-
modellen
44
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie