Grenada

Grenada reisinformatie

< Grenada jachtcharter

Grenada basis

Onze Grenada basis ligt in Port Louis Marina. Port Louis Marina is sinds januari 2008 geopend en ligt ongeveer een mijl van Grenada Point Saline International Airport, met connecties naar andere Caribische eilanden, USA, Canada, Europa en Zuid-Amerika. St George’s Harbour is de voornaamste haven voor jachten en veerdiensten tussen de eilanden. Grenada is het zuidelijkste van de Windward Islands.

Adres

Port Louis Marina
Kirani James Boulevard
Saint George’s
Grenada

Openingstijden

Dagelijks van 08:00 uur tot 17:00 uur

Je kunt deze bestemming het gehele jaar boeken.

Faciliteiten

Faciliteiten omvatten: vers water, elektriciteit, WiFi, kabel-tv, 24-uur beveiliging, vuilnisafvoer, toiletten en douches, zwembad, restaurant en bar, dutyfree winkel, weerberichten.

De supermarkt, scheepsbenodigdheden, jachtclub, pompstation en bioscoop zijn op een paar minuten afstand met de dinghy.

Aankomst en vertrek

Tijdsverschil

Op Grenada is het vijf uur vroeger dan in Nederland.

Luchthaven

Maurice Bishop International Airport, het voormalige Point Salines International Airport, ligt in de buurt van St George’s bij Point Salines, het meest zuidwestelijke punt van het eiland. Het dorp St George's ligt ongeveer acht kilometer ten noorden van het vliegveld.

Faciliteiten bij Maurice Bishop Airport

Toeristeninformatie kiosk, wisselkantoor, toiletten, geldautomaat, internet café, cadeauwinkel, krantenwinkel, bar/rum shop, snackbar en een restaurant.

Bagagewagens en portiers zijn beschikbaar. Portiers verwachten een vergoeding van XCD 1,00 per koffer/reistas.

British Airways, BWIA, Virgin Atlantic, US Airways en SVG Airways zijn allemaal vertegenwoordigd op de luchthaven.

De taxi service is stand-by. Tarieven worden gepubliceerd op een bord in de aankomsthal.

Transfers

Taxi’s staan bij iedere binnenkomende vlucht klaar en zijn gemakkelijk te vinden bij aankomst op Maurice Bishop International Airport. Je kunt ook vooraf een taxi reserveren.

Een taxirit van het vliegveld naar de Sunsail basis in St George’s kost ongeveer USD 25,00 voor 1–4 passagiers plus USD 5,00 voor elke extra passagier. Er is een toeslag op taxiritten tussen 18:00 en 06:00 uur en voor ritten buiten St. George’s.

Bagage

We raden je aan om medicijnen en kleding zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je bagage na jou op de basis aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je op het jacht gemakkelijk kunt opbergen. Ruimte voor bagage opslag is zeer beperkt, zowel op de basis als op je jacht.

Paspoort en visum

Zorg ervoor dat je paspoort zowel voor de gehele duur van je reis als voor zes maanden daarna geldig is. De naam in je paspoort moet dezelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben.

EU paspoorthouders hebben geen visum nodig om Grenada te bezoeken.

Iedere reiziger moet ervoor zorgen dat ze een visum hebben indien nodig. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel vraag je advies bij je consulaat.

Douane en immigratie

Voor het verlaten van de luchthaven moet je door de douane en immigratie gaan.

In het vliegtuig ontvang je een immigratiekaart en een douane-aangifteformulier om alvast in te vullen.

Het is niet toegestaan om vers voedsel mee nemen naar de Caribische eilanden. Luchtvaartmaatschappijen kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor bederfelijke goederen die in beslag kunnen worden genomen door de douane.

Inklaren

In overeenstemming met de plaatselijke voorschriften moeten jachten die van buiten Grenada of Carriacou aankomen, inklaren bij de douane en immigratie bij de haven van binnenkomst.

Dit zijn:

• Port Louis Marina

• Grenville, St Andrew

• Grenada Marine, St David's Bay

• Prickly Bay Marina

• Carriacou Yacht Club, Tyrell Bay

Douanevoorschriften in Grenada

De inklaring moet door de skipper worden voltooid voordat een ander bemanningslid ontscheept. Vier exemplaren van de bemanningslijst zijn vereist; deze kunnen van tevoren worden ingevuld.

Uitklaring vanuit Grenada is ook een vereiste voor het inklaren bij het volgende land. Jachten moeten binnen 24 uur na het uitklaren vertrekken.

Openingstijden douane- en immigratiebureaus:
Maandag – vrijdag: 08:00 uur – 11:45 uur en 13:00 uur – 16.00 uur
Zaterdag: 08:00 uur – 13:30 uur

Bij aankomst

Je jacht staat klaar om aan boord te gaan om 18:00 uur. Jacht- en navigatiebriefings zijn ingepland; alle skippers zijn verplicht om de briefings bij te wonen. De jachtbriefing vindt plaats op het jacht zodra je aan boord bent.

Aankomst buiten basis openingstijden

Sunsail medewerkers blijven op de basis om laatkomers te verwelkomen.

Bij vertrek

Alle charters eindigen om 12:00 uur. Het jacht moet ruim voor die tijd terug zijn op de basis voor debriefing en controles. Wij verzoeken je om het debriefingformulier in te vullen, verkrijgbaar bij receptie. Op het formulier geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Dit stelt ons in staat om alles in orde te brengen voor de volgende charter.

Naast het invullen van formulieren, vragen we je om de gebruikte linnen in de cockpit achter te laten en de kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Breng alle geleende snorkelspullen en reddingsvesten terug naar de receptie. Zorg ervoor dat je het jacht in een schone en opgeruimde staat teruggeeft. 
Sunsail behoudt zich het recht voor om kosten in rekening te brengen voor jachten die niet in goede staat zijn achtergelaten. 

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 2–3. Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op zeilomstandigheden en lengtes van doortochten binnen het zeilgebied. Zeilomstandigheden in Grenada

Kosten tijdens de charter

Verschillende landen worden vertegenwoordigd binnen het zeilgebied van de Bovenwindse Eilanden. Elk land vereist douane/immigratie goedkeuring bij aankomst en vertrek. Kosten variëren afhankelijk van het land, jacht, aantal passagiers, vaarprogramma, enzovoort.

Wanneer je met een skipper vaart, raden we je aan om vooraf aan je vertrek je skipper van USD 500,00 te voorzien. De skipper zal met dit geld kosten zoals liggelden en douanerechten betalen gedurende de charter. Het benodigde bedrag kan verschillen, afhankelijk van wat je doet. Aan het einde van de charter geeft de skipper het resterende bedrag terug, samen met de betaalbewijzen. Geldautomaten zijn beperkt beschikbaar op de eilanden. Het is dus belangrijk om vooruit te plannen zodat je altijd geld beschikbaar hebt om kosten te betalen.

Vaarbewijzen

Ondanks het feit dat er geen vaarbewijzen vereist zijn voor zeilen in Grenada, raden wij je aan om je zeilkwalificaties van welk soort dan ook mee te nemen. Dit kan handig zijn als je benaderd wordt door de douane of havenpolitie.

Indien het niet al gebeurd is, worden de skipper en de eerste stuurman op de basis gevraagd om een zeil-CV invullen om te bevestigen dat ze over de nodige zeilkwalificaties en ervaring beschikken om in dit gebied te zeilen.

Vaarvergunningen en -belasting

Grenada heft een vaarbelasting, geldig voor 30 dagen.

Je moet langs de douane iedere keer dat je een landsgrens passeert en daar zijn kosten aan verbonden. Bijvoorbeeld, als je vanuit Grenada naar St Vincent vaart geldt een vaarbelasting van XCD 35,00 per persoon.

Nachtzeilen

Het is niet toegestaan om ’s nachts te zeilen. Je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn of voor anker gaan. Dit geldt op alle locaties.

Grenzen van het vaargebied

Het gebied rond Soufriere en de Pitons in St Lucia is een nationaal park met beperkingen op waar je voor anker kunt gaan. Alle bovenwindse kanten van de eilanden moeten vermeden worden

Je kunt de Tobago Cays beperkt bereiken vanaf de zuidkant vanwege het grote aantal koraal hoofden, die in het kanaal moeilijk zichtbaar zijn.

Ga overal voorzichtig voor anker om te voorkomen dat koraal of zeewier wordt aantast.

Ankeren is niet toegestaan bij Grand Anse Beach in Grenada. Daar moet je minstens twee mijl afstand van het strand aanhouden.

Blue Lagoon in St Vincent heeft een moeilijke ingang en is om die reden beter vermeden.

Voor bareboat charters met onze crew geldt het volgende: het is niet toegestaan naar de Amerikaanse Maagdeneilanden en Spaanse Maagdeneilanden te zeilen. Voor zeilen met een Sint Maarten boot naar Guadeloupe/Martinique, neem je contact op met je charter planner om ervoor te zorgen dat het jacht de nodige vlag/registratie heeft (Frans: l’octroi de mer).

De rest van het Caribisch gebied: niet verder dan 20 mijl uit Puerto Rico naar Grenada, Montserrat, Barbados, Trinidad en Tobago.

Op deze informatie wordt uitvoeriger ingegaan tijdens je kaartbriefing.

Liggeld en belastingen

Beschermde mariene gebieden hebben meerboeien. Het aanmeren aan een boei is hier verplicht; je mag niet voor anker gaan.

Moliniere/Dragon Bay (Grenada): USD 10,00 per dag

Sandy Island (Carriacou): USD 15,00 per dag

Tobago Cays (Saint Vincent en de Grenadines):
USD 10,00 per dag, plus een toeslag van USD 4,00 per dag per persoon

Britannia Bay, Mustique (Saint Vincent en de Grenadines):
USD 75,00 voor maximaal drie dagen.

Sommige baaien hebben meerboeien in particulier bezit. Op de basis krijg je aanbevelingen over het verkrijgen van ligplaatsen bij deze baaien

Navigatiekaarten en gidsen

Alle kaarten en gidsen die je nodig hebt voor het zeilgebied vind je aan boord je jacht.

Charter met skipper

De skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt ingehuurd voor je charter op een latere dag, dan start die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor vertrek van de haven.

Voor ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) is de skipper geboekt van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je ontmoet de skipper de avond voor vertrek en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen uitzeilen. De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om de geplande briefing van de skipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deelneemt aan groepsetentjes aan land.

De schipper heeft een eigen hut nodig aan boord van het jacht. Wij raden aan de schipper niet de hut in de boeg te geven omwille van de gedeelde natte ruimte. Wil je toch dat de schipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) schipper kunnen reserveren.

Wanneer je een schipper voor één dag inhuurt, dan ben je er verantwoordelijk voor om de schipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten, dan moet je zijn terugreis (ferry, taxi, enz.) betalen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de skippers loon. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof

Brandstof is beschikbaar op de basis en kost ongeveer USD 1,23 per liter.

Koelboxen

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden. Er is slechts één koelbox beschikbaar per boot.

Banken en geldzaken

Valuta

De valuta in Grenada is de Eastern Caribbean Dollar (XCD) gelinkt aan de US dollar (USD). US dollars en USD-reischeques worden geaccepteerd.

USD 1,00 staat gelijk aan XCD 2.67.

Banken

Openingstijden op Grenada:
Maandag – donderdag: 08:00 uur – 14:00 uur
Vrijdag: 08:00 uur – 16:00 uur

We adviseren geld te wisselen bij de banken aangezien de wisselkoers daar het beste is. Je kunt ook geld wisselen op de basis.

Creditcards

Creditcards worden geaccepteerd door de meeste hotels, autoverhuurbedrijven en winkels. Reischeques worden niet geaccepteerd.

Algemene informatie

Postkantoor

Het hoofdpostkantoor is op Lagoon Road vlakbij de haven in St George’s. Er zijn kleine postkantoren in alle steden en dorpen.

Openingstijden postkantoren:
Maandag – donderdag: 08:00 uur – 16:00 uur
Vrijdag: 08:00 uur – 14:30 uur

Talen

Engels is de officiële taal in Grenada maar Grenadian Creools is ook de taal van de lokale bevolking.

Kosten van levensonderhoud in Grenada

Kosten van voedsel in Grenada kunnen berucht hoog zijn, afhankelijk van waar je eet of waar je je inkoop doet. Lokaal geproduceerd voedsel is voordeliger op de markt en St George’s vismarkt is erg geliefd bij zowel de plaatselijke bevolking als toeristen.

Uit eten

In Grenada kun je volop genieten van verse visgerechten, met een ruime keuze uit West-Indische, Franse en Italiaanse cuisines. Bekende lokale favorieten zijn gestoofd vis, lamvlees met kerrie en roti en de beroemde ‘Conch’. Erwten met rijst, bakbananen, yams en callaloo-soep zijn veel voorkomende bijgerechten.

Carib beer en Westhall rum zijn de lokale bierbrouwsels.

Restaurants

Victory Bar and Restaurant – Open voor ontbijt, lunch en avondeten:
Port Louis Marina
St. George's
Tel: +1 473 435 7263

Op loopafstand van de luchthaven, aanbevolen voor ’s zondagse barbecues:
The Aquarium Restaurant and La Sirena Beach Bar
Tel:  +1 473 444 1410, +1 473 444 1410
Fax:  +1 473 000 000
[email protected]
www.aquarium-grenada.com

The Beach House – Wit zand, prachtige zeegezichten, lekker eten:
Dr. Grooms Beach
Airport Road
Point Salines
St. George’s
Tel: +1 473 444 4455

Boatyard Restaurant and Tiki Bar – Heerlijke pizza, mooie ligplaats:
Lance aux Epines
St. George’s
Tel: +1 473 444 4662

Coconut Beach Restaurant
Grand Anse Beach
St. George’s
Tel: +1 473 444 4644

Restaurants kunnen dicht zijn in september (laagseizoen). Als je van plan bent om tijdens de laagseizoen te reizen, dan houd je hier best rekening mee. Door een beperkte keuze van restaurants tijdens de laagseizoen wil je misschien meer proviand inslaan. Dit is het ideale jaargetijde om te genieten van een barbecue op het achterdek van je jacht.

Fooien

Je betaalt 8% van je rekening aan belasting in hotels en restaurants. Vaak wordt er ook 10% servicekosten aan toegevoegd. Je kunt een extra fooi achterlaten.

Winkelen

Voor souvenirs heb je een ruime keuze uit houtsnijwerken, sieraden, batik in Caribische kleuren, lokale kruiden, specerijen, jams, sauzen en rum.

Dutyfree winkels zoals Havana Huis op de Carenage bieden een scala aan zowel typisch Caribische souvenirs als kleine elektronica.

Openingstijden winkels:
Maandag – vrijdag: 08.00 uur – 16.00 uur
Zaterdag: 08.00 uur – 13.00 uur

Supermarkten en winkelcentra zijn meestal geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur. Sommige zijn ook op zondag geopend. Ambachtelijke- en souvenirwinkels zijn meestal ook op zondagen en feestdagen open als cruiseschepen in de haven zijn.

Foodland en IGA zijn de belangrijkste supermarkten in de omgeving. Foodland ligt aan Lagoon Road en heeft een rubberbootsteiger die het bevoorraden heel gemakkelijk maakt. Er is ook een IGA-supermarkt in Grand Anse, gericht op expats en met een ruime assortiment producten van bekende Amerikaanse merken.

Hotels

Allamanda Beach Resort and Spa
St. George’s, Grenada
Tel:  +1 473 444 0095

Coyaba Beach Resort
St George’s, Grenada
Tel:  +1 866 783 5413

Grenada Grand Beach Resort and Convention Centre
St. George’s, Grenada
Tel: +1 473 444 4371

Spice Island Beach Resort
St. George’s, Grenada
Tel: +1 473 444 4258 

True Blue Bay Resort
St. George's, Grenada
Tel: +1 473 444 4371

Elektriciteit, telefoons en muziek

Elektriciteit

Standaard voltage op alle Sunsail-jachten is 12 volt. Om elektronische toestellen te gebruiken die 230 volt vereisen heb je een omvormer nodig die in een stopcontact voor een sigarettenaansteker past.

Mobiele telefonie

Informeer bij je service provider over de mogelijkheden van telefoongebruik met jouw abonnement.

Laat je naam en telefoonnummer achter bij klantenservice op de basis voordat je afmeert.

Muziek/iPods

Alle jachten zijn voorzien van een radio- en cd-speler. Als je naar je eigen muziek wilt luisteren via een mobiel apparaat, breng dan een iTrip of andere FM-omvormer mee.

Activiteiten

Autoverhuur

Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven op het vliegveld. Om een rijbewijs te verkrijgen dien je, op vertoon van je rijbewijs, een vergunning te halen op het politiebureau. Kosten: XCD 30,00. De meeste autoverhuurbedrijven leveren ook deze vergunningen.

Er is een netwerk van ongeveer 650 mijl verharde wegen en de meeste hoofdwegen zijn in goede staat.

Er wordt links gereden.

Wandelen

Dankzij de adembenemende schoonheid en brede variëteit aan ecosystemen en landschappen is Grenada een betoverend eiland om door te wandelen en trekken.

Proviand

Winkels zijn open van 08:00 uur tot 04:00 uur, en tot 13:00 uur op zaterdag. Supermarkten en winkelcentra zijn geopend van 09:00 uur tot 19:00 uur.

Er zijn twee goede, grote supermarkten in het gebied. Foodland in de lagune en IGA in Grand Anse.

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan. Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor jou doen.

Watersport

Vissen

Sportvissen is enorm populair rondom Grenada, met onder andere Spaanse makreel, barracuda, marlijn, tonijn en King Fish. Een visvergunning is niet vereist voor het trollen van een lijn terwijl je onderweg bent. Speervissen is illegaal voor toeristen.

True Blue Sport Fishing
St. George’s
Grenada, West Indies
Fax: +1 473 444 2048
Telefoon: +1 473 407 4688
Email: [email protected]
Gelegen aan de jachthaven

Scubaduiken

De beste duikplekken in Grenada vind je bij het zuidwestelijke schiereiland en in het noorden, waar een prachtig koraalrif ligt. Duik tussen scheepswrakken en koraal in verlaten baaien, zandbanken en lagunes vol onderwaterleven. Hier kun je ook zeepaardjes, dolfijnen en schildpadden spotten.

Binnen de mariene parken Moliniere, Dragon Bay, Sandy Island en Tobago Cays mag je enkel duiken met begeleiding van een lokale duikoperator.

Eco Dive Company, Grand Anse Beach
St. George’s
http://www.ecodiveandtrek.com/
Tel: +1 473 444 7777
Email: [email protected]

Snorkelen

Je kunt snorkelspullen krijgen op de basis maar ons aanbod aan kindermaten is beperkt. Neem dus je eigen uitrusting mee voor kinderen.

Standup paddleboarden (SUP’en)

De nieuwste manier om het water te ervaren, geschikt voor alle leeftijden.

Gezondheid en veiligheid

Vaccinaties

Hoewel gele koorts geen risicoziekte is in Grenada, vraagt de regering wel dat reizigers die aankomen uit landen waar een risico op gele-koortsvirus bestaat, in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs. Wanneer je naar Grenada reist vanuit een ander land dan de VS, kan dit een eis zijn. Voor specifieke vereiste gegevens lees op de website van de Centers for Disease Control and Prevention over Yellow Fever & Malaria.

Ziekte of letsel

Indien je tijdens je reis onwel wordt en een bezoek moet brengen aan een arts of een ziekenhuis, laat iemand van je groep zo spoedig mogelijk contact opnemen met je Sunsail hoofdbemanning of de Sunsail basismanager.

Indien je een reisverzekeringsclaim moet indienen, neem onmiddellijk contact op met de medische nooddienst van je verzekeraar.

Je verzekeringsmaatschappij zal je assisteren met repatriëring, advies en betalingen van rekeningen. Zorg ervoor dat je betalingsbewijzen krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Veiligheid

Alle jachten zijn voorzien van reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Sunsail laat het aan jou over om te beslissen wanneer je persoonlijke veiligheidsuitrusting draagt.

Sunsail heeft een beperkte voorraad reddingsvesten voor kinderen (en dan alleen maar voor kinderen van vier jaar en ouder). Neem daarom eigen reddingsvesten mee voor je kinderen.

Wij raden ten zeerst aan dat kinderen die niet goed kunnen zwemmen niet in een bijboot mogen zonder reddingsvest, en dat wanneer ze aan dek zijn ze een harnas en reddingsvest dragen.

Kinderen onder 16 jaar mogen geen buitenboordmotor bedienen en mogen alleen in een bijboot onder toezicht van een volwassene.

Kies Sunsail

20+
Prachtige bestemmingen
14
Flottielje-
routes
48
Jacht-
modellen
44
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie