The Bahamas

Bahama’s reisinformatie

< Bahama’s jachtcharter

Bahama’s basis

Onze basis in de Bahama’s ligt bij Marsh Harbour, in het noordoosten van het eiland Great Abaco. Vanaf de luchthaven is het vijf minuten rijden naar de basis.

Adres

Sunsail Bahamas
PO Box AB20469
Marsh Harbour
Abaco Islands
Bahamas

Openingstijden

Dagelijks 07:30 uur – 19:00 uur.

Faciliteiten

Faciliteiten bij de basis omvatten:

 • Douches en toiletten
 • Wasserette
 • Restaurant
 • Zwembad
 • IJs
 • Water
 • Brandstof

Openingstijden wasserette:
Dagelijks 08:00 uur – 17:00 uur, niet zelfbediening: BSD 12,90 per was.

Veiligheidspersoneel zijn buiten de openingstijden op de basis aanwezig van 19:00 uur tot 24:00 uur. Na middernacht zijn Conch Inn Security te bereiken op VHF-kanaal 16.

Bahama’s Drone Reglementen

Om een drone bij de Bahama’s binnen te brengen is het verplicht om een ‘Certificate of Registration’ te halen bij de Civil Aviation Department. Zonder de juiste certificaat wordt een drone door de douane in beslag genomen.

Om een drone online te registreren ga naar de website van Bahamas Civil Aviation: http://www.bcaa.gov.bs/.  Meer informatie over de speciale reglementen zijn verkrijgbaar bij de Civil Aviation Department, bel +1-242-3974700 of e-mail: [email protected].

Aankomst en vertrek

Tijdsverschil

De Bahama’s zijn in de tijdzone Eastern Standard Time (EST), zes uur achter op UTC. Van april tot oktober is het Eastern Daylight Time dat loopt samen met zomertijd in de Verenigde Staten.

Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in de Bahama’s zes uur vroeger dan in Nederland en tijdens de Nederlandse zomertijd is het zeven uur vroeger.

De Nederlandse zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van wintertijd).

Luchthaven

Leonard M Thompson International Airport (MHH)

Dit is de voormalige Marsh Harbour International Airport. Het ligt ongeveer zes kilometer ten zuidoosten van de basis.

Transfers

Sunsail kan geen transfers regelen naar de basis maar je kunt gemakkelijk een taxi nemen vanaf de luchthaven. Een taxi naar de basis kost BSD 10,00 voor de eerste twee passagiers en BSD 3,00 voor iedere extra passagier.

Bagage

We raden je aan om medicijnen en essentiële kleding, zoals zwemkleding, T‑shirt en korte broek, in je handbagage mee te nemen voor het geval dat je bagage pas later aankomt.

Gebruik zachte, opvouwbare reistassen die je gemakkelijk kunt opbergen op het jacht. Er is geen bagagedepot op de basis.

Paspoorten en visa

Zorg er voor dat je paspoort geldig is voor de reisperiode en gedurende zes maanden na terugkomst.

De naam in je paspoort moet hetzelfde zijn als de naam op je vliegticket, anders is er kans dat je niet zou mogen reizen en dat je reisverzekering ongeldig wordt.

Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben.

EU-burgers hebben geen visum nodig voor een vakantie in Bahama’s.

Als je geen EU-burger bent, moet je ervoor zorgen dat je een visum hebt indien nodig. Sunsail stelt zich niet aansprakelijk voor weigering van toegang of reizen vanwege gebrek aan een visum. Bij twijfel vraag je advies bij je consulaat.

Als je via de Verenigd Staten reist informeer je bij  travel.state.gov/content/visas over de laatste updates van de Visa Waiver Programme en overige paspoort vereisten. 

Douane en immigratie

Voor het verlaten van de luchthaven ga je langs de immigratiedienst en douane. Je wordt gevraagd om een immigratieformulier invullen, waarvan je een gedeelte bij je paspoort moet bewaren, en vervolgens aan immigratie overhandigen wanneer je Bahama’s verlaat.

Bij de douane kan je gevraagd worden om mondeling een declaratie af te geven.

Bij vertrek moet iedere bezoeker BSD 20,00 vertrekbelasting betalen (BSD 18,00 vanuit Grand Bahama), uitgezonderd kinderen tot en met zes jaar.

Bij aankomst

Je jacht staat klaar voor je om aan boord te gaan vanaf 18:00 uur.

Een boot- en een kaartbriefing wordt ingepland aan boord je jacht en is verplicht om bij te wonen. Tijdens de bootbriefing maak je kennis met de systemen, apparatuur en tuigage van je jacht. Het is belangrijk dat de werking van de systemen en de tuigage volledig duidelijk zijn.

Tijdens de kaartbriefing krijg je informatie over het zeilgebied en mogelijke gevaren.

Als je voor 18:00 uur al op de basis bent dan kun je briefings aanvragen voor dezelfde dag. Als je na 18:00 uur arriveert dan begint je bootbriefing de volgende dag na 08:30 uur, gevolgd door de kaartbriefing.

Aankomst buiten de openingstijden

Personeel van de bewakingsdienst zijn tot 24:00 uur op de basis aanwezig.

Bij vertrek

Op de laatste dag van je charter moet je uiterlijk om 09:00 uur het jacht verlaten. Om voor te bereiden op ontscheping, raden we je aan om de avond ervoor al terug op de basis te zijn. Je hebt dan ruim de tijd voor debriefing en controle.

Op een debriefformulier, verkrijgbaar bij receptie, geef je aan of je problemen hebt gehad met het jacht en of er iets op het jacht kapot is gegaan tijdens je trip. Zo kunnen we het jacht in orde brengen voor de start van de volgende charter.

Voor het verlaten van het jacht vragen we je om alle kasten en koelkasten te legen en geen etenswaren achter te laten. Laat het gebruikte linnen in de stuurhut achter en breng snorkelspullen en reddingsvesten terug naar receptie. Zorg ervoor dat je het jacht in een schone en opgeruimde staat achterlaat. Sunsail behoudt zich het recht voor om een vergoeding te vragen voor jachten die niet in goede staat worden achtergelaten.

Zeilinformatie

Zeilervaring: Niveau 1  Niveaus uitgelegd

Ervaringsniveaus zijn gebaseerd op de zeilomstandigheden en afstanden van de doortochten binnen het zeilgebied.  

Zeilomstandigheden in Bahama’s.

Vaarbewijzen

Een vaarbewijs is niet een vereiste om in de Bahama’s te zeilen, maar wij adviseren wij je toch om je zeilkwalificaties mee te nemen. Dit kan handig zijn wanneer de havenautoriteiten of douane contact met je opnemen.

De skipper en de eerste stuurman op de basis moeten een zeil-cv invullen om te bevestigen dat ze over de nodige zeilkwalificaties en -ervaring beschikken om in dit gebied te zeilen.

Nachtzeilen

Het is verboden om ’s nachts te zeilen; je moet minstens één uur voor zonsondergang aangemeerd zijn. Dit geldt voor alle locaties.

Grenzen van het zeilgebied

Dit onderwerp wordt tijdens de kaartbriefing behandeld.

In het gebied van Abaco zijn enkele beschermde gebieden.

 • Black Sound Cay National Reserve
 • Tilloo Cay National Reserve
 • Abaco National Park
 • Pelican Cays Land and Sea Park
 • Fowl Cays National Park

Het is illegaal om te vissen en om schelpen, koraal of andere vormen van onderwaterleven mee te nemen van deze beschermde gebieden.

Het vaargebied voor de Abaco’s wordt gewoonlijk beperkt tot uitsluitend de Sea of Abaco. Het centrale vaargebeid ligt bij Great Abaco en een reeks eilandjes ten oosten van de Abaco’s. Buiten dit gebied zijn er gevaarlijke riffen.

Als je van plan bent om voorbij de grenzen van de Sea of Abaco te zeilen, moet je voor vertrek van de basis een vrijstellingsbrief ondertekenen. Alleen zeilers met uitgebreid ervaring van varen en navigeren offshore in volle zee kunnen toestemming krijgen om beneden de eilanden de zeilen. Voor zulke klanten wordt een charter van minimaal twee weken aangeraden.

Beperkte gebieden

Beperkte gebieden worden besproken tijdens de kaartbriefing.

Kaarten en gidsen

Alle navigatiekaarten en gidsen die je nodig hebt om te zeilen in dit gebied krijg je tijdens de briefing.

Charter met skipper

Een skipper wordt geboekt van 12:00 uur tot 12:00 uur, voor een periode van 24 uur. Wanneer je een skipper hebt geboekt voor de eerste dag van je charter en je vertrekt pas om 18:00 uur, dan gebruikt de skipper de tijd vooraf om het jacht te inspecteren. De skipper wacht je op bij je aankomst op de basis. Wanneer je een skipper hebt gehuurd voor je charter op een latere dag, dan begint die om 12:00 uur.

De skipper is op ieder tijdstip verantwoordelijk voor de veiligheid van het jacht. De skipper mag niet in het water duiken of het jacht ’s nachts verlaten. De skipper voert een verplichte veiligheidsbriefing uit voor vertrek van de haven.

Voor ‘check out charters’ (korter dan de volledige duur van het charter) wordt de skipper geboekt van 18:00 uur tot 18:00 uur. Je ontmoet de skipper de avond voor het vertrek en hij neemt de basis- en besturingssystemen van het jacht grondig met je door. De volgende dag kun je meteen aan boord gaan en uitzeilen.

De skipper is verplicht je een gedetailleerde briefing te geven over alle aspecten van het jacht en de dinghy; hij helpt je bij het plannen van de route en legt uit hoe je contact opneemt met de basis, hoe je terugkeert en wat de noodprocedures zijn. Wij raden je aan om ook de geplande kaartbriefing van de skipper op je jacht bij te wonen. Geef duidelijk aan waarover je meer informatie wenst: voor anker gaan, aanmeren, enzovoort.

De vergoeding van de skipper omvat geen eten of drinken. Dit dient door de gasten te worden voorzien. Overleg de eerste dag van de charter met de skipper of je geld gaat geven voor proviand, of dat je proviand voor de skipper koopt en hoe, of dat de skipper deel neemt aan groepsetentjes aan land.

De skipper moet een eigen hut aan boord van het jacht hebben. Wij raden aan de skipper geen ruimte te geven in de boeg vanwege de gedeelde natte ruimte en de beperkte grootte. Wil je toch dat de skipper in de boeg slaapt, laat ons dit dan ruim van tevoren weten zodat we een gepaste (kleine) skipper kunnen reserveren.

Wanneer je een skipper voor één dag inhuurt dan ben je er verantwoordelijk voor om de skipper terug op de basis te krijgen. Als je liever niet naar de basis terugkeert om de skipper af te zetten dan moet je de terugreis (ferry, taxi enz.) betalen.

De gemiddelde fooi is 15 tot 20 procent van de skippers loon, maar je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel fooi je geeft.

Brandstof

We raden je aan om brandstof vooraf te betalen vanwege de afstand van de basis naar het dichtstbijzijnde tankstation: Daardoor is niet mogelijk om het jacht aan het einde van de charter met een volle tank terug te geven. Brandstof is beschikbaar op de basis.  

Koelboxen

Koelboxen zijn gratis beschikbaar bij de basis. We hebben maar een beperkte aantal, dus wees er snel bij. Op het einde van de charter breng je de koelbox schoon en onbeschadigd terug. Wij behouden ons het recht voor om een vergoeding te vragen als de koelbox moet vervangen worden. Er is slechts één koelbox beschikbaar per boot.

Banken en geldzaken

Banken

Openingstijden banken:
Maandag – donderdag: 09:30 uur – 15:00 uur
Vrijdag: 09:30 uur – 16:30 uur

Geldautomaten geven Bahamaanse dollars.

Muntsoort

De Bahamaanse munteenheid is de Bahamaanse dollar (BSD).

Amerikaanse dollars (USD) worden overal geaccepteerd.

Creditcards

Visa en Master Card worden geaccepteerd. American Express wordt in sommige plaatsen geaccepteerd.
De grote supermarkt accepteert geen creditcards.

Algemene informatie

Taal

Engels is de officiële taal van de Bahama’s.

Kosten van levensonderhoud in de Bahama’s

Enkele voorbeelden:

 • Een maaltijd voor twee personen in een gemiddelde restaurant kost ongeveer BSD 50,00 (wijn niet inbegrepen).
 • Een fles bier kost ongeveer BSD 4,00.
 • Een fles wijn kost ongeveer BSD 30,00.
 • Een snack kost ongeveer BSD 10,00

Restaurants

De meeste restaurants sluiten om 21:00 uur.

Snappas Restaurant
Bay Street
Marsh Harbour
+1-242-367 2278
Bahamaanse en Amerikaanse gerechten

Wally’s
Bay Street
Marsh Harbour
+1-242-367 2074
Bahamaanse specialiteiten, zeevruchten

Angler’s Restaurant & Bar
Marsh Harbour
+1-242-367 2158
Bahamaans/Amerikaans

Restaurants sluiten vanaf september tot aan het einde van het laagseizoen.

Als je van plan bent om naar de Bahama’s te reizen tijdens het laagseizoen houd dan rekening met een beperkte keuze aan restaurants. Koop voldoende proviand in voordat je uit de jachthaven vertrekt. Het laagseizoen is een uitstekende tijd om aan boord te barbecueën op het achterdek.

Fooien

Het geven van fooien is normaal en dit wordt verwacht in alle restaurants en bars. Ook voor alle andere services die je gebruikt tijdens je verblijf wordt een fooi verwacht. Doorgaans betaal je bovenop de prijs een extra fooi van 10–15 procent. Sommige restaurants en bars rekenen de fooi al door op de rekening.

Winkelen

Maxwell’s Supermarket
Marsh Harbour
Open maandag – donderdag 08:00 uur – 19:00 uur,
vrijdag – zaterdag 08:00 – 20:00 uur,
zondag 08:00 –  16:00 uur
Grote supermarkt, op 15 – 20 minuten loopafstand vanaf de basis.

Jimmy’s Wine & Spirits
Marsh Harbour
Open maandag – zaterdag 08:00 uur – 18:00 uur,
zondag gesloten.

Price Right
Stratton Drive
Marsh Harbour
Open maandag – zaterdag 07:30 uur – 18:00 uur,
zondag gesloten.
Grote supermarkt, accepteert creditcards,
op 10 minuten loopafstand vanaf de basis.

Abaco Groceries
Marsh Harbour
Open 24 uur per dag.
Met een taxi 10 minuten vanaf de basis.

Kleine supermarkten en winkels vindt je bij Green Turtle Cay, Treasure Cay, Guana Cay, Hopetown en Man-o-War Cay.

Hotels

Conch Inn Hotel & Marina
Marsh Harbour
+1-242-367 4000
[email protected]
Kanaal 16, 82 (voor charterjachten)
Centrale ligging in Marsh Harbour, 6 km vanaf de luchthaven,
vlakbij de basis, negen kamers

Kleine hotel aan de jachthaven.
Airco, kabel-tv, balcons met uitzicht op de jachthaven, twee tweepersoonsbedden in elke kamer, opklapbare bedden beschikbaar, restaurant, zwembad, wasserette.

Elektriciteit, telefonie en muziek

Elektriciteit

Elektriciteit in de Bahama’s is 110 volt AC, 60Hz en gebruikt standaard Amerikaanse 2-pin pluggen. Ligplaatsen bij de jachthaven zijn voorzien van 110 volt stopcontacten. Sunsail jachten zijn voorzien van stroomkabels, batterijoplader en 110 volt stekkers.

Op de meeste van onze jachten vind je een 12 volt sigarettenaansteker en enkele 110 volt stopcontacten bij de kaarttafel.

Om elektronische toestellen op je jacht te gebruiken die 220 volt vereisen heb je een omvormer nodig die in de stopcontact van een sigarettenaansteker past.

Internetverbinding

Bij de Conch Inn en ook bij Abaco Beach Resort vind je gratis wifi. Ook zijn er hotspots beschikbaar bij de meeste jachthavens, beheerd door Bahamas WI MAX die wifi-paketten aanbieden, betaalbaar per dag of per week. Je kunt deze pakketten vooraf kopen online.

Bellen en sms’en

Om je eigen telefoon te gebruiken in de Bahama’s, informeer voor vertrek met je serviceprovider naar internationale roaming en data beschikbaarheid.

Basis medewerkers assisteren je ook graag met het huren van een lokale mobiele telefoon.

Muziek/iPods

Alle jachten hebben een radio en een cd-speler. Breng een I-trip of FM radio omvormer mee wanneer je liever via je iPod luistert tijdens het zeilen.

Activiteiten

Proviand

Sunsail biedt een ruim assortiment van pakketten voor eten en drinken aan.
Lees meer over Proviand die je vooraf kunt bestellen, zodat je aan boord kunt gaan met je boodschappen al geleverd en voor je weggezet.

Kies je bestemming bij onze Proviandwinkel en bekijk de opties voor alle boodschappen die je bemanning nodig heeft.

Let op: als je proviand bestelt via derden dan moet je zelf aanwezig zijn om de levering te accepteren. Sunsail personeel mag dit niet voor je doen.

Auto- en jeepverhuur

Er wordt links gereden in de Bahama’s, volgens de Britse verkeersregels.

Autohuur kost vanaf BSD 55,00 per dag, afhankelijk van de type voertuig en seizoen. Je moet 25 jaar of ouder zijn en in het bezit van een geldig rijbewijs.

Enkele autoverhuurbedrijven in Abaco:

 • A & P Auto Rentals – 242-367 2655
 • Cornish Car Rental – 242-365 8623
 • Sea Star Car Rentals – 242-367 4887
 • Rental Wheels – 242-367 4643

Golf

Er is een 18-holes golfbaan bij Treasure Cay, 32 kilometer noordwest van de basis.

Tennis

Treasure Cay tennisbanen liggen ongeveer op 30 minuten rijden bij de basis vandaan. Om een tennisbaan te huren kost het BSD 15,00 per uur.

Watersport

Scubaduiken

Dive Abaco (www.diveabaco.com) is bij de basis gevestigd. Tanks en uitrusting kunnen hier worden gehuurd.

Mermaid reef, Johnny’s Cay, Manjack Cay, No Name Cay en Walker’s Cay reef zijn beschermde mariene gebieden.

Vissen

Vissen is toegestaan in de Bahama’s behalve in enkele beschermde gebieden, namelijk Pelican Cays Land and Sea Park en Fowl Cay Preserve. Onze zeiljachten zijn geregistreerd, waardoor onze klanten geen vergunning nodig hebben.

Speervissen en het onderwatervissen met een harpoengeweer zijn illegaal in de Bahama’s evenals in het bezit zijn van een harpoengeweer.

Snorkelen

Wij hebben snorkeluitrusting in alle soorten en maten te huur, maar een beperkt aanbod in kindermaten; neem dus voor de zekerheid een eigen uitrusting voor je kinderen mee.

Kajakken

Kajaks zijn beschikbaar op de basis. Neem je contact op met je charterplanner als je een kajak vooraf wilt reserveren.

Gezondheid en veiligheid

Ziekte of ongevallen

Als je ziek wordt tijdens je verblijf aan boord neem je contact op met een Sunsail teamlid, die je zo snel mogelijk naar de basis brengt.

Wanneer je aanspraak wilt maken op een tegemoetkoming omwille van je ziekte, vraag de basis manager dan om advies en neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Je verzekeringsmaatschappij regelt eventuele repatriëring en geeft raad over het betalen van rekeningen.

Zorg ervoor dat je kwitanties krijgt voor alle medicijnen, behandelingen of vervoer die je moet betalen en stuur deze mee met je vordering.

Alarmnummers

Marsh Harbour Clinic – 242-367 2510
Sandy Point Clinic – 242-366 4010
Treasure Cay Clinic – 242-365 8288
Green Turtle Cay Clinic – 242-365 4028

Medische assistentie on-call 24 uur per dag, 7 dagen per week

Veiligheid

Alle jachten zijn uitgerust met reddingsvesten en harnassen voor volwassenen. Je bepaalt zelf wanneer je een reddingsvest draagt.

Voor kinderen vanaf vier jaar hebben we een beperkt aantal reddingsvesten. Wanneer je zelf reddingsvesten voor je kinderen hebt raden wij je aan om deze mee te nemen.

Kinderen die niet goed kunnen zwemmen mogen niet in de dinghy zonder reddingsvest of zwemvest. Het is aangewezen dat zij ook aan boord altijd een reddings- of zwemvest dragen.

Kinderen onder de 16 mogen geen dinghy besturen en moeten altijd onder toezicht zijn wanneer ze in de dinghy zitten.

Kies Sunsail

20+
Prachtige bestemmingen
14
Flottielje-
routes
48
Jacht-
modellen
44
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie