Zeilvakantie met schipper: zeil de horizon tegemoet

Hoe je tijdens een zeilvakantie met schipper geen enkele highlight meer mist

Een verhaal hoe de keuze voor een schipper aan boord een ongelooflijk goed idee bleek…

Thailand en zeilen, het leek Arie in het vroege najaar van 2019 een fantastisch idee. Altijd mooi weer, een stevige wind en meer eilanden dan je ooit in één leven zou kunnen bezichtigen. En laten we vooral de heerlijke keuken niet vergeten en de weergaloze fruitcocktails.

De baai van Phang Nga en de zuidelijke Andamanse Zee in Thailand zit echter vol met verraderlijke ondieptes en het aantal dieptekaarten aan boord kan in het begin best wat overweldigend zijn. En daarom koos Arie de voor de hand liggende optie; hij begroette de goedlachse schipper Mia aan boord. Het bleek de juiste keuze.

Ga zeilen met schipper

Geboren en getogen in Friesland is het zeilen mij met de paplepel ingegoten. Maar al kan het Sneekermeer verraderlijk zijn, en maakt het IJsselmeer van groentjes al snel doorgewinterde zeilers, zeilen in onbekend gebied van een dergelijke omvang als Phang Nga deed niets goeds voor mijn gemoedsrust. Ik plande per slot van rekening een vakantie, geen survival.

Zo kwam de optie om een schipper aan de zeilvakantie toe te voegen als gelegen. Tijdens een zeilvakantie met schipper kun je de details laten varen en zowel het zeilen als de routeplanning overlaten aan een expert. En zelf geniet je optimaal van al het moois dat het gekozen zeilgebied te bieden heeft.

Maar Arie was wel wat sceptisch…

Wat gaat de schipper doen wanneer we niet zeilen en vind ik het wel prettig om een week lang aan boord te zitten met iemand die ik helemaal niet ken?

Al snel bleken deze twijfels ongegrond, en bij aankomst in de haven van Ao Po verdwenen Aries zorgen als sneeuw voor de zon toen Mia hem in ietwat gebrekkig maar prima verstaanbaar Engels naar zijn Sunsail 444 wees. Een statige dame (het schip, niet de schipper), die ondanks haar leeftijd zeilde als een jonge hinde. Mia was een geboren en getogen Thai die de Andamanse Zee op zijn duimpje kent.

Het is wel bijzonder. In het begin bleef de schipper op de achtergrond, maar al snel hoorde hij echt bij het reisgezelschap, een vreemde werd een goede vriend

Met Mia aan het stuurwiel was geen horizon te ver, en Arie kon gaan en staan waar hij wilde. En als iets onmogelijk was, dan was Mia streng doch rechtvaardig; veiligheid komt immers altijd op de eerste plaats. Kundig werd de toeristenmassa omzeild, en waande Arie zich vroeg op de ochtend alleen op de wereld bij Maya Bay, keek hij in alle stilte naar de sterren bij het overdag zo bedrijvige Panyee Village en was Arie enige gast bij het kleine café op de stormachtige klif van Koh Khai Nai.

Mia bleek een ervaren zeiler, die ons vakkundig over de Andamanse Zee voer. Maar hij deed nog veel meer. Hij luisterde aandachtig naar onze wensen en leidde ons naar de meest bijzondere plaatsen, hij ving heerlijke vis en maakte deze klaar voor de barbecue en op sommige avonden prikte hij gezellig een vorkje mee en vertelde hij de ene na de andere vermakelijke anekdote

Aan al het moois komt een eind, ook aan Aries zeilvakantie met schipper. Met een zwaar gemoed maar dankbaar voor de herinneringen neemt Arie afscheid van Mia. Hij vat een zeilvakantie met schipper als volgt samen.

Het mooiste van alles is dat je iemand aan boord hebt die het gebied kent als zijn broekzak. Ik hoefde me om werkelijk niets zorgen te maken

Zeilvakantie met schipper: maak kennis met Mia

Een zeilvakantie met schipper voor ultiem ontspannen

Diegenen die het hebben meegemaakt, begrijpen het. Een mens zonder een boot is een gevangene, en op het water kom je pas echt tot rust. De eilanden, de witte stranden en het eindeloze blauw hebben simpelweg iets dat geen enkele andere vakantie te bieden heeft.

Maar zoals uit het verhaal hierboven blijkt; een week op een boot kan wel hard werken zijn, vooral in onbekend gebied. Navigeren, ankeren, aanleggen en water- en benzinetanks in de gaten houden; het is allemaal onderdeel van een leven aan boord. En soms willen zelfs de meest doorgewinterde zeilers even rust van het ‘alle hens aan dek’. Dan is een zeilvakantie met schipper perfect.


Een eigen plekje, weg van de massa

Je hebt tijdens je zeilvakantie je eigen boot tot je beschikking, en hoewel je je koffers maar één keer pakt, word je elke ochtend wakker met een ander panorama. En de enige andere bemanningsleden aan boord zijn je vrienden en familie, met voor iedereen voldoende plek en privacy indien gewenst. Het is een beetje als het boeken van een hotelkamer, maar dan eentje die je mee kunt nemen van eiland naar eiland.


Vrijheid krijgt een nieuwe betekenis

Volg je eigen plan, gedicteerd door niets anders dan jouw regels. Zo vier je een zeilvakantie die helemaal op maat is gesneden. Of je nu op zoek gaat naar avontuur, lekker gaat zonnebaden op het voordek, dikke vrienden wordt met de locals, de lokale cultuur ontdekt of al het bovenstaand, jij bepaalt. En je hebt alle tijd.

Kun je een andere vakantie bedenken die je de vrijheid biedt te gaan en staan waar je wilt terwijl je geschipperd wordt door een ervaren stuurman, die het gebied op zijn duimpje kent? Waarschijnlijk niet… Grijp nu je kans om even tot jezelf te komen en je zorgen van de afgelopen tijd te laten varen.

Zeilvakantie met schipper: alle ruimte voor ontspanning



Een zeilvakantie met schipper als alternatief voor een cruise

Laten we eerlijk zijn, niemand zit tegenwoordig te wachten op een overvol scheepsdek, een van tevoren vastgelegd en strikt reisschema en veel te pretentieuze boordbars en -restaurants. Ontdek hét alternatief op een cruise en ga zeilen met een schipper.

Tijdens een zeilvakantie met schipper vier je een vakantie op het water die volledig op jou en je bemanning is toegespitst. Het enige dat je hoeft te doen is je favoriete bestemming kiezen en een mooie zeilboot die past bij je reisgezelschap, en daarna kan de voorpret al beginnen. Op je eigen boot geen vaste vertrektijden of strikte schema’s – jij gaat waar en wanneer je wilt. En is je inspiratie op, dan heeft de schipper altijd wel een verrassende bestemming voor je in petto, die je op eigen houtje nooit had gevonden. Dat is nog eens ontspannen vakantie vieren.


Wat maakt een zeilvakantie met schipper het perfecte alternatief voor een cruiseschip?

Zeilvakantie met schipper: samen de route bespreken

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Auteur

pooja

Plan je Droomvakantie