Zeilen met eigen zeilboot: welk vaarbewijs heb je nodig

Mast climbing

Voordat je met de planning van je zeilvakantie begint, is het goed om even te controleren of je ervaring en vaarbewijs past bij je gekozen bestemming. Sunsail heeft een lijst samengesteld op basis van zeilcondities, en de bestemmingen ingedeeld in niveaus (level 1 staat voor gemakkelijk, level 3 is moeilijk). Hoewel deze niveaus slechts als leidraad dienen, bieden ze een idee van de zeilomstandigheden, benodigde vaarbewijzen en essentiele informatie. 

Bekijk onze bestemmingen

Niveau 1

Onze bestemmingen in niveau 1 kennen windsnelheden van 5 tot 20 knopen. De navigatie is voornamelijk op zicht, maar je dient wel over basiskennis van kaarten te beschikken en je moet je positie kunnen plotten. In mediterrane havens dien je aan de achtersteven aan te leggen. In de Cariben zijn voornamelijk meerboeien voorhanden.

Bestemmingen

Ervaring en kwalificaties

 • 5 dagen of 100 zeemijl schipperservaring op een boot van vergelijkbare grootte.
 • In Kroatië is vaarbewijs 1 verplicht.
 • In Griekenland zijn vaarbewijs 2 of de internationale certificaten ICC Coastal of RYA Day Skipper verplicht.
 • Op de Britse Maagdeneilanden en Australië is het bezit van een vaarbewijs niet verplicht. Voor vertrek dien je echter ons zeil-cv in te vullen, zodat wij je ervaring kunnen inschatten. Dit kan aan de hand van een formulier dat je na boekingsbevestiging wordt toegezonden, of online.

Med Mooring 

Niveau 2

Onze bestemmingen in niveau 2 kennen windsnelheden van 10 tot 20 knopen. Kennis van getijdestromingen is verplicht, evenals kompasnavigatie op open water. In mediterrane havens dien je aan de achtersteven aan te leggen. In de Cariben zijn voornamelijk meerboeien voorhanden. Je moet tevens kunnen omgaan met het anker.

Bestemmingen

Ervaring en kwalificaties

 • 10 dagen of 200 zeemijl schipperservaring op een boot van vergelijkbare grootte.
 • In Kroatië is vaarbewijs 1 verplicht.
 • In Italië en Spanje zijn vaarbewijs 2 of de internationale certificaten ICC Coastal of RYA Day Skipper verplicht.
 • In de CaribenThailandTonga en Tahiti is het bezit van een vaarbewijs niet verplicht. Voor vertrek dien je echter ons zeil-cv in te vullen, zodat wij je ervaring kunnen inschatten. Dit kan aan de hand van een formulier dat je na boekingsbevestiging wordt toegezonden, of online.

Belize

 

Niveau 3

Onze bestemmingen in niveau 3 kennen windsnelheden van 10 tot 25 knopen. Kennis van getijdestromingen is verplicht, je moet kunnen omgaan met sterke stromingen en het kunnen opstellen van een vaarroute is een vereiste. Je moet kunnen omgaan met het anker, en rekening houden met onbeschutte ankerplekken met matige houvast op de bodem.

Bestemmingen

Ervaring en kwalificaties

 • 20 dagen of 400 zeemijl schipperservaring op een boot van vergelijkbare grootte.
 • In het Verenigd KoninkrijkCanada, Griekenland en op de Seychellen zijn vaarbewijs 2 of de internationale certificaten ICC Coastal of RYA Day Skipper verplicht.
 • In de Cariben en op de Bahama's is het bezit van een vaarbewijs niet verplicht. Voor vertrek dien je echter ons zeil-cv in te vullen, zodat wij je ervaring kunnen inschatten. Dit kan aan de hand van een formulier dat je na boekingsbevestiging wordt toegezonden, of online.
 • Voordat je mag zeilen in Belize moet je een tijdelijk certificaat van competentie aanvragen. Het aanvraagformulier vind je hier.
 • Op de Seychellen is een marifooncertificaat verplicht.

 Qualifications

Geen ervaring of vaarbewijs? Kies dan een zeilvakantie met schipper 

Kun je niet wachten om het water op te gaan, maar heb je geen ervaring? Geen zorgen, bij Sunsail heb je nog talloze mogelijkheden om alsnog te gaan zeilen:

Onze vakantieplanners zitten voor je klaar om voor jou de perfecte zeilvakantie te vinden.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.