SS_US_St_Martin_BLOG_Header.jpg

Waarom ik zo van zeilen op Sint Maarten houd

Onlangs reisde ik voor de derde keer in mijn leven naar Sint Maarten. Het was mijn eerste bezoek sinds de orkanen van 2017, en mijn algemene indruk: Het is en blijft een fantastische bestemming voor een zeilvakantie. Als je er nog over nadenkt naar Sint Maarten en de omringende eilanden te gaan, wacht dan niet langer. Je zult het er heerlijk vinden, en dit is waarom:

Sint Maarten

De nieuwe Sunsail basis!

Helaas hebben de orkanen de Sunsail-jachthaven in Oyster Pond flink beschadigd. Maar inmiddels heeft Sunsail een nieuwe locatie in Marina Fort Louis in het prachtige Marigot, de hoofdstad van het Franse Sint Maarten met vele voordelen. Een taxi brengt je er binnen 15 minuten vanaf de luchthaven heen en er zijn een hoop leuke winkeltjes en restaurants met heerlijke locale gerechten op een paar minuten loopafstand. De jachthaven heeft goede voorzieningen zoals voldoende parkeergelegenheid, fijne douches en toiletten, én je wandelt in een mum van tijd naar jouw jacht. Het vertrouwde Sunsail-team is natuurlijk gebleven en even gastvrij als altijd!

In het Yacht Club-restaurant met uitzicht op de jachthaven kun je aan het water dineren en van de prachtige zonsondergang genieten. Een andere aanrader van het basisteam is O’Plongeoir – een openluchtrestaurant waar je kunt lunchen en dineren – tegenover de jachthaven. Wees er vroeg bij, want dit is een populaire plek. De Mahi Mahi-filet is hemels. Tip: Vraag de barman wat hij aan het mixen is en misschien laat hij je proeven (zo heb ik gescoord en ben verliefd geworden op zijn Frozen Caipirina-cocktail – gemaakt met Cachaca-rum!).

Voor een verfrissend en gezond tussendoortje haal je een verse fruitsmoothie van het kraampje vlakbij de jachthaven. Op bestelling gemaakt met lokaal fruit, groenten en een glimlach, terwijl jij toekijkt. Bestel voor een extra kick voor jouw charter een shot verse gember!

St. Martin

De enorme variatie

Al voordat je de jachthaven verlaat zul je zien welke variatie het eiland te bieden heeft. De mix van Frans en Nederlands betekent veelzijdige opties voor eten en winkelen, en een fantastisch diverse bevolking.

Eenmaal op het water liggen de eilanden Anguilla, Tintamarre en St. Barts elk op een steenworp afstand, en bieden toch ieder een compleet andere ervaring. Het lijkt wel alsof je meerdere vakanties in één krijgt. Een zeilcharter hier biedt de perfecte afwisseling van afgelegen baaien en stranden, Europese flair en een relaxte Caribische mentaliteit.

Op deze reis bezocht ik Anguilla voor het eerst – ongelooflijk dat ik het daarvoor heb kunnen missen. Op een klein uurtje varen naar het noorden kwam dit juweeltje van een eiland in zicht. De ruige, rotsige kust is bezaaid met het ene witte zandtrand na het andere. Op sommige plaatsen is nog iets van de orkaanschade te zien, maar vele restaurants heten je hier meer dan welkom en er zijn talloze prachtige stranden waar je kunt ontspannen.

Wij gingen bij Road Bay aan wal om in te checken en het eiland te verkennen. Aan de oostkant van het strand vonden we de befaamde Elvis’ Beach Bar met een heerlijk relaxte sfeer en een onverslaanbaar uitzicht. Hier genieten medezeilers aan de bar (die eigenlijk een 16-voet-lange boot met aanrecht is!) of spelen cornhole op het strand. Gelukkig voor ons was Elvis “in the building” en behoeft geen introductie – je herkent hem direct als de coolste man in het gebouw. Voor ons heeft hij een sterke “World Famous Rum Punch” gemixt, naar een populair recept dat gedurende zijn hele carrière onveranderd is gebleven. Wie van avontuur houdt: Probeer een shot van het sterke, zelfgemaakte rumdrankje genaamd “Mama Wanna”.

Maar 3 uur naar het zuiden vind je het prachtige St. Barts. In schril contrast met het strandsfeertje sfeer van Anguilla staan hier ​​luxe megajachten, sjieke winkels en een “dressed to impress” lokale bevolking. Als ik tussen de twee eilanden moest kiezen? Dan neem ik ze allebei!

St. Martin

St. Barts!

Hoewel sommige delen van Sint Maarten en Anguilla door de orkaan werden getroffen, was St. Barts onaangetast en net zo mooi als altijd. Het sprankelende blauwe water van de haven van Gustavia is gevuld met luxe jachten als we aankomen bij de rubberbootdok. Onze timing is een beetje afwijkend: de meeste winkels en boetieks sluiten dagelijks tussen 12.00 en 14.30 uur. Maar windowshoppen is sowieso meer mijn ding, dus een wandeling door de stad is heerlijk. Later gaan we voor een cocktail en mensen kijken in het nabijgelegen openluchtcafé Bar de l’Oubli.

Het is erg rustig op straat en ik hoor dat dat meestal op zondag zo is. Aan de bar word ik binnengelaten bij een nabijgelegen plaatselijke attractie – een van de bekendste plekken van St. Barts waarvan ik niet wist dat het bestond. Gemakkelijk op loopafstand van de haven van Gustavia, of een korte zeiltocht per jacht; Shell Beach is een feest voor de zintuigen. Hier is iedereen dus op zondag!

Het is niet één eigenschap die het hier zo bijzonder maakt, maar een perfecte samensmelting van elementen. Je wordt getransporteerd naar dit strand aan de klif dat gemakkelijk in de Middellandse Zee zou kunnen liggen. Het water is hier op de een of andere manier opvallender elektrisch blauw, omlijst door steile kliffen aan weerszijden. Het prachtige openluchtrestaurant Shellona met de perfecte naam biedt schaduwrijke zitplaatsen voor diners en strandbewoners, en een verbazingwekkend chique omgeving waar de lokale bevolking samenkomt om te zien en gezien te worden. Ondertussen worden bezoekers vermaakt door strandmodellen die pronken met de mode die wordt aangeboden in de lokale boetiek. Ik zou hier de hele dag kunnen doorbrengen met een goed boek en een cocktail.

St. Martin

Een perfect strand voor iedereen

Er is niet alleen een enorm aantal prachtige stranden op Sint Maarten; ze zijn elk zo verschillend dat je hier gegarandeerd het strand van jouw dromen vindt. Enkele van mijn favorieten:

Op Anguilla vind je het kleine en afgelegen strand van Little Bay; een privéparadijs voor jou en je bemanning. Neem je eigen lunch mee, hier zijn geen strandtentjes te vinden!

Tintamarre Island is onbewoond en perfect voor het spotten van schildpadden en vogels, aan het water of tijdens een wandeling door het binnenland. Steek de barbecue aan terwijl de zon ondergaat en geniet van een heerlijke maaltijd bij zonsondergang. Overnachtingen hier zijn ongelooflijk rustig.

Maho Beach aan de Nederlandse kant van Sint Maarten heeft een gezellige, toeristische sfeer. Een continue stroom straaljagers stijgt op en landt boven je hoofd. Ik dacht dat Driftwood Boat Bar aan de noordkant absoluut mijn favoriet was op dit strand – eigenzinnig en leuk. Toen bezocht ik de Sunset Bar & Grill en vond het minstens net zo aantrekkelijk met een fantastisch uitzicht op de open zee, landende vliegtuigen en een zwembad direct naast de bar!

Het adembenemende strand van Friar’s Bay heeft het allemaal: palmbomen, kalm water, vriendelijke bevolking, geen drukte en de eigenzinnige kleine restaurant-bar The Roots. Een beetje af van de gebaande paden is het bijna een verborgen juweeltje. Een ijskoude Guavaberry Rum Colada is een plaatselijke favoriet, zo is mij verteld, en hij stelt niet teleur.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar ben je op zoek naar het paradijs, hoef je alleen maar zelf een jachtcharter te boeken.

St. Martin

Heerlijk dineren!

Het dorpje Grand Case staat bij velen bekend als de gastronomische hoofdstad van het Caribisch gebied. Helaas was het ook een van de zwaarst getroffen gebieden na de orkaan Irma, en begint zich nu pas te herstellen. Maar laat dit je er zeker niet van weerhouden om hier gedurende je charter een tussenstop te maken. Er zijn nog steeds voldoende eet- en winkelmogelijkheden, en de lokale bevolking zal je hier hartelijk begroeten.

Zeker, Sint Maarten staat bekend om zijn gastronomische Franse keuken. Maar de “lolo’s” in Grand Case mag je gewoonweg niet missen. Onze vriendelijke ober vertelde ons dat lolo staat voor “lokaal eten, lokale prijzen”. Een lolo is een kraampje aan de open lucht, waar je kunt dineren aan een picknicktafel. De befaamde lolo “Sky’s the Limit” bevindt zich dicht bij de rubberbootdok als je landt en is de eerste die we tegenkomen tijdens onze wandeling. De grills zijn hoog opgestapeld met kip en ribs en de geur deed ons gelijk stoppen. We werden begroet met een warme glimlach en de garantie dat het eten hier onverslaanbaar is, deels vanwege het feit dat elke maaltijd acht gangen heeft (ja, acht!). Je kunt hier enorme porties en een geweldige Caribische smaak verwachten. Probeer meer dan één lolo als je de tijd hebt!

Een andere van mijn food-hot-spots in Grand Case is Restaurant La Villa, een tip van het team van Sunsail. Het biedt een charmante sfeer in de open lucht en is gespecialiseerd in de Franse keuken en zeevruchten. De eigenaren, Florence en Christophe, zorgen ervoor dat de service attent is en het eten fantastisch. Probeer de tonijntataki, maar laat wat ruimte vrij voor crème brûlée en zelfgemaakte rummonsters.

Tijdens onze avond in Grand Case hadden we het geluk om “Mardis de Grand Case” mee te maken, een wekelijkse Mardi Gras-achtige viering en parade die normaal gesproken elk jaar in februari begint en een paar maanden duurt. Het trekt veel lokale bewoners en bezoekers, en de straten komen tot leven met muziek, verkopers, lekkernijen en dansers. Een paar dansers kwamen zelfs La Villa binnen terwijl wij aan het dineren waren voor spectaculair entertainment aan tafel!

St. Martin

De Heineken Regatta

De orkaan Irma zette de Heineken Regatta flink onder druk, maar op 1 maart 2018 kon de 38-jarige traditie precies op schema worden voortgezet. Als massale steunbetuiging kwamen honderden doorgewinterde zeilers uit meer dan 35 landen met monohulls, multihulls en bareboats naar Sint Maarten – klaar voor vier dagen racen en feesten van wereldklasse.

Er is mij verteld dat er dit jaar meer dan twintig Sunsailors deelnemen aan de bareboat-klasse, en het personeel van Sunsail op de nieuwe basis was zichtbaar trots om deel uit te maken van de actie. Het team was in ieder geval druk bezig waren charteraars met hun jachten te assisteren en hen over de race te informeren. In het Regatta Village in Port de Plaisance is de sfeer euforisch.

St. Martin

Het is geweldig om te zien hoe Sint Maarten zo snel herstelt, en hartverwarmend om te zien hoe haar supporters terugkeren – voor de regatta, het fantastische zeilen, de prachtige stranden en al het andere dat Sint Maarten en de omliggende eilanden te bieden hebben. Plan je reis vroeg of laat en geniet ook van minder drukke ankerplaatsen en stranden.

Als je je onder de lokale bevolking van het eiland begeeft, willen de meesten graag hun verhalen delen, wat een compleet nieuwe dimensie aan je charter geeft. De mensen vormen het hart en ziel van Sint Maarten – en ze zijn er meer dan klaar voor om je weer te verwelkomen.

Auteur

Ian Pedersen

Plan je Droomvakantie