Sunsail Segelrulaub, Familien, Aktivutlaub

Top tips voor zeilen met kinderen in Kroatië

Een zeilvakantie met kinderen, leuk voor iedereen! Maar ook een beetje spannend, zo op het open water. Hoe zorg je ervoor dat zeilen met kinderen een succes wordt?

Een zeilvakantie is gevarieerd en waanzinnig leuk. Wat je aan geld in de huur van een boot stopt, krijg je dubbel en dwars terug in onbetaalbare herinneringen met elkaar op het water. Zeilen in Kroatië met kinderen is een ideaal plan voor een familiereis, vanwege korte afstanden tussen bezienswaardigheden en beschutte wateren. Al zeil je maar enkele uren per dag, ook dan zul je talloze nieuwe eilanden ontdekken en kom je tijd tekort om alle mooie zwem- en snorkelplekjes aan te doen.

Dus waar wacht je nog op? Trek die kinderen achter hun beeldscherm vandaan en stap aan boord! Zeilen met kinderen in Kroatië is onvergetelijk.

Hoe ziet je zeilvakantie in Kroatië eruit?

Een familievakantie op een zeilboot in Kroatië is ideaal, omdat je nooit verlegen zit om leuke activiteiten voor de kids. Ze kunnen helpen met zeilen hijsen of je installeert ze op de voorsteven op de uitkijk naar de volgende bestemming óf dolfijnen. Spannend!

Actieve vakantie voor de hele familie

Waar water is, is avontuur. Spring direct vanaf je boot het water in en neem met een snorkelmasker een kijkje onder water in het rijk van de kleurrijke vissen. Of pak de kajak of het SUP-board en test je balans terwijl je dieper de baai in peddelt, waar je boot nooit zou kunnen komen. Op het strand wachten jonge (en oudere) strandjutters meer ontdekkingen, terwijl druk gezocht wordt naar schelpen of ze met open mond staan te kijken welke vis die visser nu weer aan de haak heeft geslagen. Misschien halen ze wel een heuse inktvis naar de wal. 

Sailing vacation with children, keeping an eye out for dolphins

Een week zeilen met kinderen in Kroatië

Hoe ziet een week vakantie op een zeilboot in Kroatië eruit? Dat bepaal je eigenlijk helemaal zelf. Zodra je in Marina Agana bij Split buitengaats gaat, plot je zelf je koers. Voorzetje nodig? Wij zijn zelf dol op de route die we hieronder graag voor je uiteenzetten. De kids zullen zich kostelijk vermaken – en jij natuurlijk ook.

Dag 1 – Alle hens aan dek en de vakantie kan beginnen

Al vanuit de verte is de oude wachttoren van Marina Agana te zien, en eenmaal in het kleine kuststadje kun je direct inchecken. Daarna: inschepen en hutten verdelen; de kinderen hebben hun keuze vast snel gemaakt. Maak het jezelf gemakkelijk en bestel pizza bij de pizzeria in het dorp. Beter kan je vakantie in Kroatië niet beginnen, toch?

Tip: Kod Duje bakt de lekkerste pizza van Marina

Family sailing vacation, check-in

Dag 2 – Snorkelen bij het wrak in de baai Nečujam

Op zondag klinkt het “licht het anker” en kan de reis beginnen. De eerste stop is de baai Nečujam. Een fascinerend wrak vráágt erom door je kinderen ontdekt te worden. Na het snorkelen gaat er niets boven een stevige maaltijd aan boord, voordat je richtig baai Lučice vaart, waar meerboeien voorhanden zijn. Stap met zijn allen in de bijboot en ga aan land voor een wandeling langs de kust naar het dorpje Mila. Hier is gelegenheid om de dag passend te beëindigen met een heerlijke maaltijd.

Sunsail sailing vacation with children in Croatia, snorkeling near Vis

Dag 3 – Op de fiets naar de top van het eiland Brač

Heb je zó lekker geslapen, dat je maar niet echt wakker kunt worden? Dan gaat er niets boven een ochtendduik in het verkwikkende zeewater. Het ene moment sta je nog gaar als boter op het dek, het volgende moment ben je klaarwakker, ready for adventure. Heerlijk! Eenmaal afgedroogd neem je plaats aan de ontbijttafel, waar je van een bammetje en een kopje koffie geniet.

Op naar Bol op het eiland Brač. Hier gooi je het anker uit aan de beroemde Golden Horn, waar het water lonkt. Duik samen onder de waterspiegel en neem een kijkje bij de onderwatergrotten. Later op de dag hebben de kids wel eens ijsje verdiend op de kade. Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is het leuk om fietsen te huren en de top Vidova Gora te bedwingen. Dat is de hoogste berg van de Dalmatische Eilanden en het adembenemende panorama is een rijkelijke beloning voor de stevige klim.

Tip voor ’s avonds: Restaurant Me & Mrs Jones in de stad Jelsa

Dag 4 – Adventure Park in Jelsa

In Jelsa vind je een heus Adventure Park, dat veel lol voor kinderen en jeugd in petto heeft. Hier kunnen ze karten, levensgroot tafelvoetbal spelen, trampolinespringen of rondscheuren op een quad. Onze tip: bezoek het Adventure Park meteen ’s ochtends, dan is het nog relatief rustig in het park. In de namiddag zeil je naar de baai Pribinja aan de noordwestkant van het eiland Hvar. Meer aan bij een van boeien van het restaurant Aresnool en proef hier de lekkerste lokale specialiteiten. Worden de kids onrustig aan tafel, dan kunnen ze hier een lijntje uitwerpen vanaf de kade. 

Dag 5 – Zwemmen, zonnebaden en schelpen verzamelen bij Vis

De volgende dag staat het eiland Vis op het programma. Een paar zeemijl ten oosten van Vis Stad ligt de beeldschone baai Stončica, waar je relatief weinig liggeld betaalt voor een boei aan het zandstrand. De kinderen vermaken zich de hele dag in het zand, terwijl ze de mooiste schelpen verzamelen. Nog een tip tijdens zeilen in Kroatië met kinderen is de groene grot, op zo’n 15 zeemijlen in zuidelijke richting. Voor 100 kuna per persoon mag je in de grot een duik nemen. s’ Avonds kun je gezellig aan boord blijven en ervaar je hoe gemakkelijk kokkerellen op een boot is. De kinderen staan vast te popelen om je te helpen en de goed ingericht kombuis biedt daartoe alle gelegenheid. 

Bathe and swim on a sailing vacation in Croatia

Dag 6 – SUP’en en kajakken in de baai van Šešula

Dag 6 alweer, dus langzaam zeil je weer richting de basis. Na zo’n 20 zeemijl bereik je de baai van Šešula bij het eiland Šolta. Hier voert ontspanning voor de hele familie de boventoon; de kalme baai leent zich uitstekend voor het SUP-board en de kajak. Vanaf deze plek loop je in zo’n 15 minuten naar Maslinica en bewonder je de architectuur van het piepkleine maar prachtige dorpje.

Tip voor ’s avonds: Restaurant Šešula

Segelurlaub für Familien, Kajak fahren

Dag 7 – Hoog en droog in UNESCO-Stad Trogir

Op je laatste zeildag heb je mogelijkheden voor leuke stops te over. Zin in een verrassende mix van strand en stad? Dan ga je naar Drvenik Mali. Cultuur snuiven? Dan mag je Trogir niet missen. Deze stad is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst en dat is niet voor niets. Het historische stadscentrum is een intrigerend netwerk van smalle straatjes en steegjes waar je ogen en oren tekort komt. Kinderen en volwassenen bestijgen de vele traptreden van de kathedraaltoren en eenmaal boven aangekomen wacht een overweldigend uitzicht. Bestel een heerlijke visschotel, die niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook op zich een klein kunstwerkje te noemen is. Verwen jezelf daarna met een lekker ijsje, voordat je terugkeert naar Marina Agana.

Segelurlaub in Kroatien, Trogir

Familievakantie in Kroatië zonder zeilervaring?

Wil je op zeilvakantie met de famile, maar kun je niet – of nog niet zo goed – zeilen? Geen probleem, verwelkom simpelweg een ervaren schipper van Sunsail aan boord. De schipper is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen aan boord, en laat je maar wat graag alle hoogtepunten van het vaargebied zien, die hij zo goed kent als zijn eigen broekzak. Speciale wensen voor de route? Van tevoren en ook tijdens de zeiltocht in Kroatië is er alle ruimte om gezamenlijk de ideale route te bespreken. Een zeilvakantie met schipper betekent zorgeloos zeilen.

Sunsail Segelurlaub mit Skipper für Familien

Zeilen met kinderen in Kroatië: waar moet ik om denken?

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Auteur

Megan Gaertner

Plan je Droomvakantie