Hoe voelt catamaran zeilen (als je voorheen alleen enkelromps gezeild hebt)?

Sunsail 444

Zeilicoon Helena Lucas heeft lange tijd gezeild in regatta's. Met een enkelromps uiteraard. Kort geleden besloot ze te stoppen. Ze vierde dit met een stap buiten de comfort zone. Ze ging met een catamaran zeilen op de Britse Maagdeneilanden. Hieronder het verslag van iemand die niet anders gewend is dan met één romp te zeilen.

Vind je perfecte zeilboot

Catamaran zeilen versus monohull

Wat een mazzel! Sunsail helpt graag mee met mijn kleine experiment en stelt twee weken lang een catamaran (de Sunsail 444 nota bene) ter beschikking voor een prachtige – maar spannende (want nieuwe ervaring) – zeilvakantie op de Britse Maagdeneilanden. Zowel mijn man als ik hebben nog nooit mogen zeilen op een catamaran, dus dit belooft een spannende en leerzame ervaring te worden. We hebben in het verleden altijd op een monohull gezeild en hebben zelf een 33-voeter. We staan daarom letterlijk te popelen wat een zeilvakantie met catamaran voor ons in petto heeft.


Alle ruimte tijdens zeilen op een catamaran

Zeilen op een catamaran biedt waanzinnig veel plek, vooral wanneer je met maar twee bemanningsleden uitzeilt. Theoretisch heb je dan een romp per persoon tot je beschikking. Maar zonder gekheid; een catamaran biedt ruim plek voor 4 koppels. 

De centrale kajuit biedt een heerlijk open 360-gradenzicht met een fantastische kombuis, grote koelkast, comfortabele zithoek en een generator voor airconditioning en andere gemakken zoals een blender voor smoothies of een koffiezetapparaat. 

De hele boot ademt ontspanning, met zo veel heerlijke plekjes om van de zon én de omgeving te genieten. Of je nu heerlijk je kleurtje wilt bijwerken, of juist wilt ontspannen in de schaduw met een verkoelend briesje, tijdens je zeilvakantie met een catamaran zit je letterlijk gebakken. Wat wij echt geniaal vonden: lekker barbecueën op het achterdek en van een heerlijke maaltijd genieten tegen de achtergrond van een paradijselijke baai. Ook ideaal was de elektrische kraan voor de bijboot. Met een druk op de knop hijs je de bijboot uit het water en is deze veilig opgeborgen aan de achtersteven van de catamaran. En het overnachten aan boord van een catamaran: vakantie op en top!


Met een catamaran zeilen is aangenaam anders

De manier van zeilen was anders dan we gewend waren. Logisch natuurlijk. Ook hadden we even tijd nodig om de catamaran en het zeilen opnieuw te leren kennen. Vooral anders is de beweging van de boot en onder de knie krijgen hoe je de catamaran optimaal laat presteren. Maar al snel werden we één met onze multihull en genoten we van een prachtige zeiltocht van Virgin Gorda naar Anegada, op 18 knopen. Soms bereikten we snelheden tot 9 knopen, zelfs met een reef in het grootzeil, en wisten we enkele monohulls in te halen. Niet dat het een wedstrijd is, maar het is toch ergens een gewoonte van me geworden. Het zal mijn regattaverleden wel zijn... 

Een kleine reefindicator naast de helmstok bleek erg handig om vrij nauwkeurig uit te vogelen hoeveel zeiloppervlakte optimaal is onder verschillende windomstandigheden. Een catamaran helt namelijk niet over, zoals een monohull dat wel doet, dus je moet vertrouwen op andere hulpmiddelen.

Uiteraard moeten we eerlijk zijn, en is zeilen op een catamaran niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Je bent onder bepaalde weersomstandigheden namelijk ietwat beperkt, omdat een catamaran het zowel aan als voor de wind moet afleggen tegen een monohull. Maar los daarvan is catamaran zeilen een en al gemak; van de kleine dingen (je hoeft je geen zorgen te maken dat je koffie omkiept) tot de grote (je hoeft niet alles vast te maken en op te bergen voordat je gaat zeilen). En op de motor is het gemakkelijk manoeuvreren met twee krachtige aandrijvingen. Door de schroeven in tegenovergestelde richting te laten draaien, draait de boot letterlijk om zijn eigen as. 


Zeilen met een catamaran – vakantie zoals het bedoeld is

Wil je tijdens je zeilvakantie aangenaam, comfortabel en van alle gemakken voorzien leven aan boord? Is een boot voor jou niet enkel een zeilboot, maar ook een (t)huis op het water, waarmee je in alle vrijheid van de ene prachtige ankerpaats naar de volgende vaart? Hoef je niet continu te zeilen, en neem je ook genoegen met af en toe een tochtje op de motor? Dan is de catamaran jouw boot! Bovendien is met een catamaran op zeilvakantie gaan de ideale optie wanneer je met meerdere families of kinderen op pad gaat. De ruimte en stabiliteit van de catamaran, tijdens zeilen en voor anker, maken het bewegen aan boord veilig en gemakkelijk.

Ben je een gepassioneerd zeiler? En wil je bij elk weertype de zeilen kunnen hijsen en genieten van de mooie passaatwinden die de Britse Maagdeneilanden voor jou in petto hebben? Dan kies je voor een zeilvakantie met monohull. In de wintermaanden, van december tot april, mag je een mooie oostnoordoostwind verwachten, met windsnelheden van 5 tot 20 knopen, met enkele windvlagen van 30 knopen. Reef je zeilen slim, dan zul je een zeilvakantie in de Cariben nooit meer vergeten.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Nieuwsbrief ontvangen