Zeilen in Thailand (zo heb je dit prachtige vakantieland weer helemaal voor jezelf)

Koh Samui Thailand

Thailand wordt niet vaak genoemd als zeibestemming. Het komt als vakantieland ter sprake om de prachtige stranden en resorts. In Thailand reizen betekent de dagelijkse beslommeringen even helemaal loslaten. En op vakantie in Thailand rust je helemaal uit.

Allemaal waar. Maar wij weten precies hoe Thailand zich van zijn mooiste kant laat zien. Stiekem is het land namelijk een van de meest veelbelovende zeilgebieden met achter het toeristische rookgordijn een rijk, cultureel landschap.

Bekijk zeilvakanties naar Thailand


Thailand helemaal voor jezelf

Het Thailand ervaren dat maar weinig toeristen te zien krijgen. In een land dat kampt met overtoerisme het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn. In aanraking komen met de locals, eeuwenoude tradities en gebruiken leren kennen, en simpelweg genieten van de prachtige Andamanse Zee en al haar facetten. Aan boord van een jacht heb je Thailand weer voor jezelf.

Ben je fervent zeiler en heb je de Middellandse Zee inmiddels helemaal uitgekamd? Dan is zeilen in Thailand de volgende stap. Thailand heeft heel wat voor de boeg voor zeilers die niet bang zijn voor een beetje uitdaging, en de overeenkomsten met de mediterrané zullen je verbazen. Ga echter niet op pad voordat je onderstaande tips hebt gelezen.

Zeilen in Thailand  navigatie

Wij hebben Thailand en de Baai van Phang Nga gekenmerkt als een niveau 2 zeilgebied. Dat betekent: niet te uitdagend, maar allerminst een walk in the park. Hetzelfde niveau gaven wij ook aan Corfu in Griekenland. Tevens achten wij onze zeilgebieden in Italië en Dubrovnik niveau 2. Mocht je al eens in deze gebieden gezeild hebben, dan gaat zeilen in Thailand dus ook zeker lukken.

De Baai van Phang Nga (de grote inham ten oosten van Phuket) telt meer dan 100 eilanden. Zo biedt Thailand een goede mix van lange en korte passages. Een lange oversteek omringd door niets anders dan prachtig smaragdgroen water? Check! Navigeren op zicht langs weelderige eilanden? Check! Het eilandhoppen in Thailand kun je bijna een beetje vergelijken met de Ionische Zee in Griekenland.

Het klimaat in Thailand

Ben je bang dat je tijdens een vakantie in Thailand door de hoge luchtvochtigheid continu drijfnat van het zweet bent? Dan zijn we heel eerlijk, en raden we je aan tussen mei en oktober gewoon lekker thuis te blijven, want dan is het regenseizoen in Thailand. Maar als je je zeilvakantie van december tot en met april boekt, dan heb je de beste reistijd voor Thailand te pakken.

En mocht het je toch wat te heet onder de voeten worden, dan spring je even heerlijk in het koele water. Nòg een voordeel van een zeilvakantie in Thailand.

Ben je niet bang ben voor een beetje nattigheid (natuurlijk ben je dat niet, je bent immers een zeiler)? Dan is Thailand het hele jaar door een goede optie. April en mei zijn tropisch warm, maar in de rustigere maanden juni, juli en augustus worden de soms heftige regenbuien afgewisseld met meer dan genoeg zonneschijn.

Echt nat wordt het aan het einde van het regenseizoen in september en oktober. In de droogste maanden – december, januari en februari – valt er echter evenveel regen als in Tropea in mei. Niet heel veel dus en dat maakt deze maanden de beste reistijd voor Thailand.

Klimaat in Thailand  stevige wind

Twee moessons zwaaien in het droge seizoen de scepter, met overheersend een noordoostenwind tussen 5 en 16 knopen. Ideaal voor zeilen, hoewel je soms wel even de motor zal moeten aanslingeren.

De zuidwestenwind in het regenseizoen biedt wat meer uitdaging. Je kunt op de meest onstuimige dagen tot 27 knopen verwachten. Dat kan je vergelijken met de beroemde Griekse meltemi in de Saronische Golf en Cycladen.

Zeilen in Thailand  aanmeren

Ja, er zijn meerboeien in de Baai van Phang Nga, maar ze zijn niet goed onderhouden. Daarom is het een goed idee voor anker te gaan. Op veel plekken is dit gratis en zelfs in nationale parken betaal je slechts 435 baht per persoon (zo'n 12-13 euro). Hetzelfde bedrag dat je in het hoogseizoen in het Middellandse Zeegebied kwijt bent.

Je hebt in Thailand bovendien flink wat meer ruimte om te manoeuvreren, dus misschien is het zelfs een leuk idee een catamaran te huren. Dat griezelige aanmeren in het Middellandse Zeegebied met de achtersteven naar de kade is met een catamaran echt even opletten geblazen. In Thailand hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Thailand zeilen  omgaan met eb en vloed

Het verschil tussen eb en vloed bedraagt rond Phuket twee meter. Dat is meer dan in het Middellandse Zeegebied en je moet er zeker even aan wennen. Grotere kunstmatige jachthavens en aanlegplaatsen die bij luxere resorts horen, hebben relatief weinig last van de getijden.

Vliegen naar Thailand

Toegegeven, vliegen naar Thailand duurt wat langer dan een vlucht naar Kroatië. En de auto is geen optie. Maar met verschillende vluchtroutes, flexibele vertrekdagen en legio bestemmingen waar je het hele jaar door kunt zeilen, kun je ver vooruit plannen en de beste vlucht tegen de beste prijs boeken.

En die paar uur reistijd is het helemaal waard, want eenmaal in Thailand kun je rekenen op een hartelijk welkom. Thailand heet immers niet voor niets het ‘land van de glimlach’. Dat is allerminst een marketingterm, dat is echt zo. Veel mensen spreken Engels in Thailand, en Nederlandse en Belgische bezoekers hebben geen visum nodig voor een verblijf van 30 dagen of minder.

Laura in Thailand  de beste tips

Laura van Sunsail zeilde weg vanuit onze basis in Ao Po en schreef het volgende:

Ik ben dol op Phuket en de Andamanse Zee. De hotels langs de kust zijn gezellig en er zijn zoveel verschillende dieren. In een olifantenreservaat ontmoette ik deze sociale en intelligente dikhuiden in hun natuurlijke habitat. Het was geweldig om ze te wassen! Het eten was uit de kunst, zeker de pad thai (geen verrassing natuurlijk). Met het jacht voor anker gaan en door de grotten bij Ko Muk kajakken, was voor mij een hoogtepunt.

Laura maakte ook een lijstje van bezienswaardigheden in Thailand die je niet mag missen. Een greep: 

  • Rotsen beklimmen op Tonsai
  • Wandelen door het regenwoud op Koh Lanta
  • Het beeldenpark onderwater bij Ko Racha Yai
  • De beroemde strandfeesten bij volle maan.

Ga dit jaar slim op vakantie en ga zeilen in Thailand. En dus niet met de horde mee naar Phuket. Nee, dit jaar zeil je de serene Andamanse Zee tegemoet. Daar is dit magische vakantieland weer helemaal voor jou alleen.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Nieuwsbrief ontvangen