Thailand tips

Alles wat je moet weten over de Andamanse Eilanden

Thailand wordt niet vaak genoemd als een ‘zeilparadijs’. Het komt als vakantieland ter sprake om de prachtige stranden en resorts, als een land waar je alle dagelijkse beslommeringen even los kunt laten. Een land om eens goed uit te rusten.

Eigenlijk is Thailand een van de meest veelbelovende zeilgebieden voor zeilers die zich één willen voelen met een rijk, cultureel landschap.

Liefhebbers van mediterrane zeilreizen die eens wat verder van huis willen zeilen, kunnen een charter rond de Andamanse eilanden overwegen. Er zijn duidelijke verschillen met het Middellandse Zeegebied; Thailand heeft echter heel wat voor de boeg voor zeilers die durven, en de overeenkomsten zouden je nog wel eens kunnen verbazen. Hieronder vind je wat je moet weten als je een Thaise jachtcharter aan het plannen bent.

Navigatie

Thailand is een niveau 2 zeilgebied. Dit is hetzelfde niveau als Corfu en al onze bases in Italië en Dubrovnik, dus als je in deze gebieden gezeild hebt, is het zeilen in Thailand een mooie afwisseling. Ter vergelijking: wij bestempelen Mallorca en de Saronische Golf als niveau 3 bestemmingen voor meer gevorderde zeilers.

Met meer dan 100 eilanden om te verkennen in het zeilgebied, biedt Thailand een goede mix van lange en korte routes. Als je op prachtig blauw water wilt zeilen, ligt dat voor het grijpen. Maar er zijn ook genoeg zichtnavigatie-passages, zoals je die vindt op de Griekse noordelijke Ionische Zee.

Klimaat

Je zou je voor kunnen stellen dat je door de luchtvochtigheid op een bootcharter in Phuket de hele tijd drijfnat van het zweet zou zijn. Dat is in het nattere deel van het jaar (mei tot oktober) misschien waar, maar als je het liever iets koeler hebt kun je gewoon een charter boeken van december tot en met april.

De luchttemperatuur is het hele jaar tussen de 25 en 40 graden, dus als je niet bang bent voor een beetje nattigheid (en je bent immers een zeiler!) dan is Thailand het hele jaar door een goede optie voor je. April en mei zijn de warmste maanden, maar in de rustigere maanden juni, juli en augustus worden de soms heftige regenbuien afgewisseld met meer dan genoeg zonneschijn.

Vooral het einde van het regenseizoen is erg nat, maar in de droogste maanden – december, januari en februari – is er evenveel regen als in Tropea in mei.

Lees meer over het weer in Thailand op https://www.weeronline.nl/Azie/Thailand/Phuket/3286175  

 

Wind

Er doen zich twee moessons gelden in het droge seizoen, met overheersende een noordoostenwind tussen 5 en 16 knopen. Dit is ideaal voor zeilen, hoewel je soms de motor zal moeten aanslingeren.

De zuidwestenwind die bij het regenseizoen hoort, biedt wat meer uitdaging. Je kunt op de meest winderige dagen ongeveer 27 knopen verwachten. Dat kan je vergelijken met de beroemde Griekse Meltemi in de Saronische Golf en Cycladen.

 

Aanmeren

Er zijn ankerboeien in het zeilgebied maar ze zijn niet goed onderhouden. Je kunt het beste een goede plek vinden om ’s avonds voor anker te gaan. Op veel plekken kan dit gratis en zelfs in nationale parken gaat het maar om ongeveer THB 435,00 per persoon, hetzelfde bedrag dat je in het hoogseizoen in het Middellandse Zeegebied kwijt bent. De extra ruimte dat je hierdoor krijgt maakt catamarans in Phuket het overwegen waard, als je het vergelijkt met hoe je met de achtersteven naar de kade gericht aan moet leggen in het Middellandse Zeegebied.

 

Getijden

Er is een variatie van twee meter in de getijdenhoogten in ons Thaise zeilgebied, wat veel meer is dan in het Middellandse Zeegebied en iets waar je je goed op moet voorbereiden. In onze basisbriefing krijg je de volledige getijdentabellen, zodat je precies weet wanneer het veilig is om af te meren. Grotere kunstmatige jachthavens en aanlegplaatsen die bij de luxere resorts horen, hebben relatief weinig last van de getijden.

Bereikbaarheid

Vliegen naar Thailand is wat omslachtiger dan vliegen naar Kroatië, dat is waar. Maar met verschillende vliegroutes, flexibele charter-startdagen en bestemmingen waar je het hele jaar door kunt zeilen, kun je ver vooruit plannen en de beste vluchten tegen de beste prijzen boeken. Wij zorgen ervoor dat je het juiste jacht kiest voor je zeilvakantie.

Als je eenmaal in Thailand bent, kun je rekenen op een hartelijk welkom, want Thailand heet niet voor niets het ‘land van de glimlach’. Veel mensen spreken Engels in Thailand en Nederlandse en Belgische bezoekers hebben geen visum nodig voor een verblijf van 30 dagen of minder. Ga naar de website van Buitenlandse Zaken voor meer informatie en om alles even na te lopen.

Top tips van Sunsail voor een Phuket-jachtcharter

De Sales Manager van Sunsail UK, Laura Bowtell, zeilde weg vanuit de Ao Po-havenbasis nadat de basis en vloot volledig gerenoveerd waren, en zei, ‘Ik ben dol op Phuket en het Andamanse zeilgebied. De hotels langs de kust zijn overal luxueus en er zijn zoveel verschillende dieren. We gingen op excursie naar een olifantenreservaat en ontmoetten deze ongeloflijk sociale en intelligente dieren in hun natuurlijke habitat; het was geweldig om ze te wassen! Het eten was heerlijk, zeker de Pad Thai, maar dat is geen verrassing. Met het jacht voor anker gaan en door de grotten bij Ko Muk kajakken was voor mij ook een hoogtepunt.’

Ook dit zijn aanraders

  • Rotsen beklimmen op Tonsai
  • Wandelen door het regenwoud op Koh Lanta.
  • Het onderwater-beeldenpark verkennen met een diepzeeduik bij Ko Racha Yai.
  • Als je erbij kunt zijn, naar een van de beroemde strandfeesten gaan bij volle maan.

 

 

Lees meer over zeilen met een monohull of catamaran in Phuket:

 

Wil je graag leren zeilen, of nieuwe zeilvaardigheden aanleren? Op verschillende Sunsail bases bieden we RYA-geaccrediteerde cursussen aan: 

Vond je dit nuttig?
13