St. Maarten is terug

Sterker dan de storm

Toen orkaan Irma in september 2017 St. Maarten trof, was het de eerste geregistreerde orkaan van categorie vijf om de Bovenwindse Eilanden te bereiken. Met een bereik van meer dan 1,000 kilometer, richtte orkaan Irma zware schade aan een groot deel van het Caribisch gebied. De inspirerende veerkracht getoond door de inwoners van St. Maarten heeft laten zien dat zij zo’n orkaan kunnen overwinnen.

Slechts zes maanden nadat Irma het land bereikte waren er al tekenen dat St. Maarten en St. Barts op een zekere weg naar herstel waren.

Lees verder om te zien hoe verschillende gebieden in St. Maarten een comeback aan het maken zijn, en over onze nieuwe Sunsail basis in het kleurrijke Marigot, de Franse hoofdstad van St. Martin. 


SXM luchthaven en Marina Fort Louis 

Princess Juliana International Airport (SXM) was voor reguliere vluchten slechts een paar weken na Irma weer open, en kort daarna ook met vluchten naar St. Kitts, Saba, St. Eustatius en St. Barts en overige commerciële vluchten.

Dit betekende een grote stap vooruit naar een snelle herstel van de toerisme-industrie en het terugkeren van een bruisende sfeer op de stranden. Hoewel het luchthavengebouw schade had opgelopen, waren ambtenaren optimistisch dat het binnen enkele maanden volledig hersteld zou kunnen worden.

Doordat tijdelijke oplossingen werden gecreëerd om de toevloed van reizigers te beheren, werkten de douanedienst en de bagageophaal snel en efficiënt waardoor bezoekers zo snel mogelijk hun bestemmingen konden bereiken.

De taxichauffeurs brengen je graag naar de Carrefour supermarkt, waar je proviand van essentiële benodigdheden en vers fruit en groente voor redelijke prijzen kunt kopen.

Bij Marina Fort Louis zijn bedrijven heropend en het bruist weer van het leven in de buurt, zoals bij de Marina Royale jachthaven en winkelcentrum, het Arawak restaurant en bij de par­fu­me­rieën en juwelierswinkels.

Onze nieuwe Sunsail basis in Marigot verwelkomt al chartergasten. Met nieuw geïnstalleerd wifi en publieke douches beschikbaar vanaf USD 2,00 kun je je bagage aan boord wegzetten, het jezelf comfortabel maken en je vaarroute beginnen te plannen.


Grande Case and Anse Marcel

Ten noordoosten van Marigot ligt Grand Case, die bijzonder hard werd getroffen, maar desondanks zijn de herstelwerkzaamheden heel goed op gang gekomen; er is veel vooruitgang geboekt gedurende de afgelopen maanden. Het populaire Grand Case Beach Club gaat op 1 oktober 2018 weer open, evenals de populaire restaurants zoals Spiga, Rainbow Café, Bistro Caraïbes en Piazza Pasca.

Helaas zijn er nog steeds hotelgebouwen die er verweerd uitzien, met beschadigde daken en ontbrekende dakpannen. Wees voorzichtig hier bij de dinghysteiger die ook beschadigd is. Calmos Café, het geliefde toeristen hotspot om te clubben en dansen, moet ook nog heropenen.

Als je de kustlijn volgt noordwaarts vanaf Grand Case en dan oostwaarts voorbij de kaap, tref je de baai aan van Anse Marcel. Dit is ook een gebied die zwaar getroffen werd. In februari 2018 waren er nog geen restaurants of bars open bij het vakantieresort. Water- en stroomvoorzieningen zijn reeds hersteld in dit gebied, maar het gaat nog even duren voordat Anse Marcel weer het oude is.


Tintamarre

Drie kilometer voor de kust, vertoont het piepkleine eilandje van Tintamarre nauwelijks tekenen van orkaanschade. Met de helder turquoise wateren en prachtig wit zand, ziet dit gebied er grotendeels onaangetast uit.

Meestal drukbezet met jachten, in februari was Tintamarre rustig en praktisch verlaten, een ware oase voor zeilers op zoek naar rust en stilte. Vanwege de steilheid van het strand, raden we af om met een dinghy aan wal te gaan, maar je kunt gemakkelijk naar het strand zwemmen als je eenmaal bent vastgemaakt aan een meerboei.


Orient Bay en Pinel-eiland

In Orient Bay, terug op St. Maarten, zijn bijna alle bars en restaurants nog gesloten. De Orient Club toont geen tekenen van heropening in de nabije toekomst maar het strand ziet er even mooi uit als altijd. Thrillseekers zijn aan het goede adres bij de jetski-verhuurwinkel vlak bij het strand.

Het nabijgelegen Pinel-eiland vertoont daarentegen grote tekenen van herstel. Hoewel twee van de restaurants hier volledig in de orkaan zijn verwoest, zijn de Yellow Beach Bar en het Franse Restaurant Le Karibuni beide weer operationeel, met volop plannen om de beroemde Tiki-hutten te herstellen zodat reizigers weer achterover kunnen leunen en de uitzichten bewonderen. Het pittoreske Le Karibuni heeft een prachtige uitzicht over het strand; het is heel bemoedigend om hier weer gezinnen op vakantie te zien, op het strand aan het spelen en aan het snorkelen in het ondiepe water.

St. Barts

Na het maken van grote vorderingen bij het repareren van villa’s en het heropenen van restaurants, is St. Barts klaar om reizigers te verwelkomen. Al sinds oktober zijn de stranden weer schoon en geveegd en in de hoofdstad Gustavia zie je nauwelijks overblijfselen de orkaanschade.

Bekend om zijn entertainment, nachtleven en exclusieve eetgelegenheden, zag St. Barts enkele al lang gevestigde internationale restaurants heropenen in december, zoals La Plage (heropend als Pearl Beach, een boutique hotel met trendy restaurant en beach bar), Bar de L’Oubli (voor ontbijt, lunch, cocktails en meer…), La Guérite (Mediterranean cuisine), Le Ti (traditionele houtskool barbecue), L’Isola (Italiaans via Los Angeles), Orega (Frans-Japans fusionkeuken), Shellona (mediterrane cuisine bij Shell Beach), en The Hideaway (pizza/internationaal)

Als je vroeger van St. Barts hield, is er absoluut geen reden om niet terug te komen en te stoppen voor wat de lokale bevolking ‘les petits creux’ (lekkere trek) noemen, en restaurants te bezoeken waar je uitgebreid van internationale cuisine kunt proeven.

In het noorden van St. Barts lijkt Anse de Colombier onaangeraakt te zijn door de orkaan. Bovenop een heuvel zie je enkele beschadigde palmbomen, maar zeilers kunnen nog steeds over een kalme zee varen en in de natuurlijke baai een prettige plek vinden om aan te meren. Als je bij Anse de Colombier gaat duiken is er kans dat je zeeschildpadden tegenkomt. Het water is heerlijk om te zwemmen en aan land kun je lekker wandelen. Hier is alles weer business as usual.


Phillipsburg

In de hoofdstad van het Nederlandse St. Maarten, Phillipsburg, heeft Irma vooral schade gericht aan gebouwen in de hoger gelegen gebieden. In de lager gelegen delen van de stad zijn de meeste winkels open. In Great Bay gaat het leven gewoon door en je kunt daar winkelen en de restaurants en beach bars bezoeken.

Bij Simpson Bay in het zuidwesten zijn de stranden opgeruimd en het Simpson Bay Resort & Marina verwelkomt gasten. Om meer restaurants te ontdekken kun je met de dinghy naar de jachthaven varen en daar aan wal gaan.

Maho Beach, vlak naast de luchthaven, is slechts met de taxi toegankelijk, een rit van 15 minuten vanaf Simpson Bay. Maho Beach is een bekende plek om vliegtuigen te bekijken terwijl ze laag over het strand vliegen om te gaan landen. De bars zijn opgeknapt en straks wordt het weer feesten als vanouds.

Het beschermde wetland van Mullet Pond is door de overheid schoongemaakt. Bezoekers kunnen van het lagune genieten en van het witte-zandstrand van Mullet Bay Beach, waar je schaduw kunt vinden onder strandparasols. Heerlijk om te zwemmen en ontspannen.

Terwijl sommige gebieden in St. Maarten en St. Barts nog steeds bezig zijn met het herstel en herontwikkeling, is het verbazingwekkend om andere locaties zo snel terug te zien kaatsen na de gevolgen van de orkaan Irma. De pure veerkracht en gemeenschapszin bij de lokale bevolking moedigen reizigers aan om terug te keren en te genieten van alles wat St. Maarten te bieden heeft. Je kunt gerust zeggen dat de Cariben er weer bovenop zijn ‒ Ga het zelf maar zien.

< terug naar de blogpage

Kies Sunsail

20+
Prachtige bestemmingen
14
Flottielje-
routes
48
Jacht-
modellen
44
Jaar ervaring
4-
Uursgarantie