Onze rondreis op de Seychellen

Sunsial yacht sailing

Wanneer is de laatste keer dat je iets voor de eerste keer gedaan hebt? Ik kan sinds kort die vraag weer met een brede lach op mijn gezicht beantwoorden. Want ik was kort geleden voor de eerste keer in het paradijs. Waar ik precies was? Op een jacht op de Seychellen...

Waarom je niet per se de pijp aan Maarten hoeft te geven om in de hemel te belanden.

Bekijk zeilvakanties op de Seychellen


Onze rondreis op de Seychellen begint

De rondreis op de Seychellen begint in Eden Marina, op een schiereiland zo’n 10 minuten rijden van het vliegveld. Na aankomst hebben we ons ingecheckt en daarna meteen maar de grote boodschappen gedaan.

We waren in de veronderstelling voldoende drinkwater ingeslagen te hebben, maar neem van mij aan: het is op de Seychellen erg vochtig en warm, en je drinkt makkelijk 3 liter per persoon per dag. Mijn tip: koop de grote 5-literflessen en een paar 1-literflessen om na te vullen. Als je ervoor zorgt dat er altijd 1-2 grote flessen in de vriezer liggen, zit je nooit om koud water verlegen.

De eerste nacht kan je lekker in de haven blijven. Wij gingen echter meteen buitengaats, de grote Indische Oceaan op, en plotten koers naar het eiland St. Anne, een kleine 25 minuten varen van Eden Marina, waar we heerlijk voor anker zijn gegaan.

St. Anne is de perfecte plek om weer even het snorkelen onder de knie te krijgen of gewoon lekker te ontspannen in het warme water. Zo’n lange vlucht gaat je immers niet in de koude kleren zitten, en je moet toch een beetje wennen aan het weer, dat heel anders is dan in Nederland.

De volgende ochtend vertrokken we naar de westkust van het hoofdeiland Mahé, waar we ongeveer 2 uur over gedaan hebben. Onze eerste stop was het Eiland Therese. Hier is het snorkelen fantastisch en het eiland zelf is onbeschrijflijk mooi (ik doe hier niet eens een poging). En het zand... dat is zo ontzettend zacht, dat heb ik zo nog niet eerder meegemaakt.

Aan de westkust van Mahé zijn verschillende ankermogelijkheden, en wij kozen voor Port Launay Marine park. Houd je van muziek? Dan moet je hier zeker eens op vrijdag of zaterdag ankeren. Alle andere dagen is het er lekker rustig. Net ten noorden heb je ook nog twee of drie erg mooie ankermogelijkheden waarbij je het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Puur natuur in zijn mooiste vorm...

Therese Island op de Seychellen westelijk van Mahé

Therese Island op de Seychellen westelijk van Mahé

Aankomst op Silhouette op de Seychellen

Aankomst op het eiland Silhouette op de Seychellen

Seychellen met eilanden zo ver het oog reikt

Na het ontbijt de volgende dag vertrokken we richting het eiland Silhouette, een goed uur varen op de motor. De Seychellen bestaat uit eilanden gevormd uit graniet. Het verleent het landschap zijn typische uitstraling.

Aan de zuidoostkant van Silhouette is een kleine haven, waar we aan voorbij gevaren zijn. We kozen voor een knusse ankerplek voor de kust en hebben eindeloos gezwommen en gesnorkeld. Het immense rif is een lust voor het oog.

Na een paar uurtjes zwemmen en lunchen vertrokken we naar Praslin, een overtocht die om en nabij de 3,5 uur in beslag neemt. Met een langzamer tempo hadden we mooi de kans onderweg een vislijntje uit te werpen. Ik ben wat vissen betreft geen groentje en wist aldus een forse bonito binnen te halen, 70 centimeter schoon aan de haak. Wel weer teruggezet in zee uiteraard.

Bij aankomst in Praslin gingen voor anker bij Anse Lazio, aan de noordkant van het eiland. Hier hebben we grote roggen en twee zeeschildpadden gespot. Na een verfrissende duik bij Anse Lazio zijn we verder richting het oostelijke deel van het eiland gevaren en hebben het anker uitgegooid bij het eilandje Chauve Souris. Hier bevinden zich een paar kleine supermarkten waar je met de bijboot naartoe kunt varen om proviand aan te vullen en de benen te strekken.

Seychellen perfect voor duiken en snorkelen

Na een iets koelere nacht gingen we de volgende ochtend vroeg uit de veren om het eiland Curieuse aan te doen. Dit eiland is het domein van de reuzenschildpad. Ga vroeg op zodat je nog alle tijd hebt een rondje om het eiland te lopen zonder dat de zon je al te veel parten speelt.

Vanuit Curieuse zijn we in zuidoostelijke richting gevaren naar het kleine eilandje St. Pierre. Dit is absoluut een must en mijn persoonlijke snorkelhighlight tijdens mijn rondreis op de Seychellen. Op de Seychellen kun je duiken, maar ook het snorkelen is hier fenomenaal, en hier vind je de hele cast van Finding Nemo.

Na enkele uren snorkelen in St. Pierre zijn we naar de haven van Praslin gevaren, ten zuiden van het eiland, St Anne baai. Hier hebben we onze watertanks bijgevuld en zijn we uit eten geweest in het restaurant Piroque. Zeker een aanrader!

Op de terugweg kwamen we erachter dat het restaurant precies 6 minuten van de haven verwijderd is, ofwel precíes genoeg tijd voor een meeschreeuwronde bohemian rapsody. Zo kon de Seychellen vakantie niet meer stuk.

Vissen op de Seychellen

De volgende ochtend stond het Praslin National Park op het programma, en de rondleiding die we kregen was hilarisch. In het nationaal park vind je namelijk de befaamde Coco de Mer, Moeder Natuurs lesmateriaal in voortplanting. Geen idee wat een Coco de Mer is? Google het even, en zet je filter uit.

In de middag vertrokken we naar La Digue Marina, waar tegen de avond een lokale vissersboot kwam binnenlopen met een vlinke vangst aan boord. Nieuwsgierig als we waren, probeerden we een glimp van de vangst op te vangen. Wat we kregen, was een heerlijke vis per persoon. Het is opvallend hoe hartelijk de lokale bevolking is.

Op La Digue op de Seychellen kun je letterlijk alle kanten op

La Digue op de Seychellen: je kunt letterlijk alle kanten op

 een island trevally

Cadeautje van de locals: een island trevally

Die avond gingen we uit eten in Fish Trap. Toen we de breed lachende eigenaar ontmoetten, bleek dat dit dezelfde man was die ons eerder die dag een deel van zijn visbuit in handen had gedrukt. En zo gaat dat op de Seychellen, alle gerechten in het restaurant zijn zelf gevangen, en harde handel zoals wij Hollanders die kennen, is de Seychellanen vreemd. De natuur is toch van iedereen?

Als ware Hollander

In La Digue kan je fietsen huren, en dit wordt door veel toeristen gedaan. Omdat de Seychellen en zijn eilanden redelijk vlak zijn, is dit ook prima te doen. Verwacht geen Gazelle of Giant, maar de fietsen doen wat ze moeten doen. Een slot is hier overigens niet nodig, een fietsendief kan immers met zijn buit geen kant uit.

Helemaal om het eiland fietsen, is niet mogelijk. Vanaf de haven moet je een keuze maken: fiets je naar het noorden of fiets je naar het zuiden? Mijn advies: ga eerst naar het noorden en bezoek de mooie kleine stranden. In de namiddag fiets je naar het zuiden van het eiland, naar Grand Anse. Dit is een van de mooiste stranden van de Seychellen, en dat wil zeggen dat je hier niet de enige bent.

OK toegegeven, toen wij er waren stonden we met pak ‘m beet 50 anderen op het strand, maar dat is voor de Seychellen toch best druk. Merk je dus ook hoe snel je aan de hemelse rust gewend raakt, en je perceptie van ‘druk’ verandert. Anyway, als je iets later in de middag komt, zijn er meestal iets minder toeristen.

Die avond smeten we de vis, die we de vorige dag van de waard hadden gekregen, op de grill op de flybridge. Ja, een perfecte afsluiter van een perfecte dag.

Onze Seychellen vakantie nadert zijn einde

De volgende ochtend keerden we terug naar het hoofdeiland Mahé. De overtocht duurde ongeveer 3 uur en we zijn meteen naar de hoofdstad Victoria gevaren. Nadat we onze motorboot geankerd hadden, gingen we met de bijboot aan land.

De markt van Victoria is zeker interessant en zou je ook prima aan het begin van de vakantie kunnen aandoen. Hier vind je namelijk veel lokale verse groente en fruit, perfect om mee aan boord te nemen. Ook koop je hier verse tonijn en andere inheemse vissoorten.

Noordwestkust van Mahé op de Seychellen

Onze laatste avond van onze rondreis op de Seychellen verbrachtten we in de thuishaven Eden Marina. Het gaf ons de gelegenheid op ons gemak uit eten te gaan en het tot in de kleine uurtjes gezellig te maken. De volgende ochtend vroeg op om het vliegtuig te halen; weg uit het paradijs, terug naar de realiteit.

Seychellen: eilanden, natuur en ongerepte schoonheid

Een rondreis op de Seychellen staat garant voor ongerept natuurschoon in overvloed. De Seychellen en haar eilanden zijn zo mooi, dat je je ogen af en toe niet kan geloven.

Het is een omgeving die je het beste met een jacht verkent, en bij voorkeur een catamaran, omdat je veel voor anker ligt en de extra plek aan boord prettig is. Wij waren met een motorboot op pad, maar ook zeilen op de Seychellen is fenomenaal.

De lokale bevolking is vriendelijk en verwelkomend. Bovendien zorgen ze goed voor het eiland. Dat zie je terug in de havens en de straten. Ik heb er extra op gelet, en het is er overal brandschoon. Hier wordt de natuur door de bevolking gerespecteerd. Wel zo’n prettig gevoel. Seychellen, ik kom terug!

Wel een kleine opmerking: ben je tijdens een vaarvakantie op zoek naar de luxe van havens of ben je van plan om veel te gaan shoppen? Dan is jachtverhuur op de Seychellen mogelijk iets minder interessant voor je. Een gewaarschuwd mens telt voor twee; hier komt natuur op de eerste plek.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Nieuwsbrief ontvangen