Korting op je zomervakantie

Bespaar 20% op zeilvakanties wereldwijd

Onder water

Ontdek met Sunsail de dieren onder water in de fascinerende onderwaterwereld

Onze meer dan 20 bestemmingen wereldwijd hebben zoveel meer te bieden dan prachtige baaien, pittoreske havensteden en indrukwekkende landschappen. Ga met ons mee naar een andere wereld onder de waterspiegel, en ontdek wat er zich tijdens je zeilvakantie verborgen houdt onder de kiel van je zeilboot.

We noemen hieronder de mooiste plekken voor snorkelen en avonturen onder water. Kun je niet wachten spoedig het water op te gaan? Bekijk hieronder dan alvast al onze bestemmingen.

Bekijk al onze bestemmingen


Op naar de zeebodem

Een prachtige zeester onder de kiel van de boot

Al meteen na de sprong in het diepe vinden we direct onder onze zeilboot een mysterieuze onderwaterbewoner. Haast geen andere diersoort is zo veelzijdig als de zeester, en we vinden ze in alle kleuren van de regenboog, met gladde of stekelige huid en met vijf, acht of zelfs tien armen. Wist je dat de mond van de zeester aan de onderkant zit?

Vroeger werden zeesterren als schadelijk gezien voor de schelpdierkwekerij. Op het menu van de zeester staan namelijk onder andere mosselen en oesters. Dus wat deden de kwekers? Ze vingen en masse zeesterren, sneden deze in stukken en werpten ze terug in zee. Het aantal zeesterren dat zich tegoed deed aan de kwekerij bleef echter groeien. Wat bleek? Uit delen van het lichaam van een zeester kan zich een nieuw exemplaar ontwikkelen. 

De mooiste zeesterren vind je volop tijdens snorkelen op de Bahama’s of duiken op de Bahama’s. De Bahamianen beschouwen de zeesterren zelfs zo inherent aan het landschap, dat ze het bijzondere diertje op sommige van hun munten hebben afgebeeld. Wist je dat de grootste zeester, met de veelzeggende naam midgardia xandaros, een spanwijdte kan bereiken van wel 1,3 meter? De naam xandaros verwijst naar een vervaarlijk zeemonster uit de Griekse mythologie. Van deze zeester heb je echter niets te vrezen.

We laten de zeester met rust en zwemmen snel verder. We zien namelijk nog veel meer kleuren…



De kleurdoos van de zeebodem

Koraal en vis zijn beste vrienden

Koraal is de ware kleurdoos onder water, met alle mogelijke schakeringen geel, blauw, rood, oranje, roze of zelfs zwart. Het vormt het thuis van vele zeebewoners, en biedt voeding, onderdak en bescherming tegen roofdieren. Het is een prachtige ervaring om langzaam over een koraalbank te zweven en je te verbazen over de kleuren, structuren en bedrijvigheid van een rif. Nergens anders dan omringd door koraal wanen we ons in een andere wereld. 

Koraal is in feite niet meer dan een opeenhoping van talloze kleine diertjes, die poliepen worden genoemd. Al naar gelang het ras groeien ze als kolonie uit tot verschillende vormen, bijvoorbeeld rond, langwerpig of plat. Een van de mooiste koraalriffen vind je ongetwijfeld als je gaat duiken in Belize, in Zuid-Amerika. Het is na het immense koraalrif in Australië het grootste barrièrerif ter wereld, met een lengte van maar liefst 256 kilometer. Langs het rif liggen talloze kleine eilanden, die cays worden genoemd. Ook snorkelen in Belize is populair, omdat het koraal zich vaak niet ver onder de waterspiegel bevindt.

We bewonderen het koraalrif, maar raken deze niet aan. Een ontspannen zeebewoner zweeft langzaam onze kant op…



Op je dooie gemak

De zeeschildpad laat zich niet opjagen

Deze ontspannen zeebewoner is de zeeschildpad en laat zich vaak op zijn dooie gemak meenemen door de stromingen van de zee. Wereldwijd komen er zeven soorten zeeschildpadden voor, en tijdens het snorkelen in de Middellandse Zee heb je grote kans oog in oog te staan met de onechte karetschildpad. Wat hem zo ‘onecht’ maakt, is ons onduidelijk, want een ontmoeting met deze schildpad is écht een bijzondere belevenis.

De onechte karetschildpad is een reiziger. Tussen de voedselplaatsen en de plek waar de schildpad zijn eieren ligt, liggen soms hele oceanen. Maar in eigen tempo steekt de onechte karetschildpad zowel de Atlantische Oceaan als de Grote Oceaan over. Deze reis is niet zonder gevaren, maar gelukkig kan deze relaxte zeebewoner altijd vertrouwen op zijn stevige schild.

Een grijze schim schiet pijlsnel aan ons voorbij. Vlug, erachteraan!



De speelkameraad van de zee

Dolfijnen in Griekenland

Deze vrolijke zeebewoner is intelligent en sociaal, en de dolfijn lijkt soms net zo nieuwsgierig als wij. Ze blijven lange tijd om ons heen zwemmen en begeleiden ons avontuur onder water. Door hun sociale karakter leven dolfijnen in groepen, en kunnen onderling sterke banden met soortgenoten opbouwen.

Dolfijnen zijn intelligent en communiceren met soortgenoten aan de hand van sonar. Het spectrum aan verschillende geluiden is groot, maar het is nog onduidelijk of we echt over een taal mogen spreken. Slapen doen dolfijnen op een hele bijzondere manier. Ze blijven namelijk continu bij bewustzijn, terwijl maar één hersenhelft slaapt. Zouden ze beide hersenhelften uitschakelen, dan kunnen ze niet naar de oppervlakte voor lucht en zouden ze verdrinken. Slapen terwijl je toch nog bezig kunt blijven. Misschien een ideetje voor de mens? 

Ook dolfijnen zul je met een beetje mazzel tijdens snorkelen of duiken in de Middellandse Zee tegenkomen. Waarschijnlijk gaat het dan om de tuimelaar. De tuimelaar is grijs van kleur, robuust gebouwd en wordt gemiddeld ruim 3 meter lang. Dolfijnen zijn speels en zwemmen soms met je boot mee, waarbij ze onder hoge snelheid voor de boeg uitspringen. Een hele belevenis!

De dolfijnen verlaten ons en we zwemmen verder. Wat zien we daar opdoemen uit het blauw, is dat een boegspriet?



Stille getuigen van verleden en kunst

De zee geeft, de zee neemt

De zee geeft, de zee neemt. En scheepswrakken vormen de bakermat van nieuw leven onder water. Het is een voedingsbodem voor koraal, en vele zeebewoners vinden er beschutting. Het is een hele belevenis om een kijkje te nemen bij deze stille getuigen onder water en je zult er talloze vissen tegenkomen. De zeebodem ligt bezaaid met scheepswrakken uit alle era’s. Volgens de online wrakdatabase wrecksite.eu zijn er op dit moment 193.240 geregistreerde scheepswrakken wereldwijd. 

Het mysterieuze karakter van de diepzee inspireerde ook kunstenaars. Daarom vind je op veel van onze bestemmingen interessante onderwaterbeelden, zoals tijdens het snorkelen in Grenada, waar een cirkel mensen op de zeebodem staat, en naar het eindeloze blauw staart. Duiken in Grenada kan ook. Dat is vooral tijdens het duiken naar scheepswrakken ook een stuk veiliger dan snorkelen.

Ook wij richten onze blik naar het eindeloze blauw. Een immense schaduw komt langzaam onze kant op…



De reuzen van de diepzee

Een ontmoeting met een walvishaai is adembenemend

We kunnen onze ogen niet geloven. We staan oog in oog met een van de meest majestueuze bewoners van de zee: de walvishaai. Gemiddeld bereikt een walvishaai een lengte van 8 meter, maar er zijn exemplaren gespot die tot 15 meter lang waren. We hebben van deze reus niets te vrezen, hij trekt zich weinig van ons aan en zwemt rustig verder totdat zijn staartvin langzaam verdwijnt in het blauw.

De walvishaai is een mysterieuze zeebewoner en veel informatie over hun leefpatroon of migratiegedrag is er niet. Er zijn ook maar wenig plekken ter wereld waar ze met regelmaat voorkomen, en dat maakt een ontmoeting met deze vriendelijke reus een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Een walvishaai zwemt vrij rustig, gemiddeld zo’n 5 kilometer per uur, dus je hebt alle tijd om de pracht van dit beest in je op te nemen. Let vooral even op de horizontale en verticale strepen op de rug. Deze zijn per exemplaar uniek, net als de vingerafdruk bij de mens.

Boven ons zien we de reuzenmanta, de grootste rog ter wereld. Langzaam vliegt hij door het water. Uit onderzoek is gebleken dat de manta zeer slim is, maar of ze ook een bewustzijn hebben, kon tot dusver niet aangetoond worden. De manta wordt ook wel grote duivelsrog genoemd, maar deze naam doet onrecht aan zijn serene karakter. 

De reuzenmanta kan een spanwijdte bereiken tot 7 meter. Meestal houdt de soort zich op in diepere wateren, maar komt naar de ondieptes voor een grote schoonmaak. Kleinere vissen klampen zich vast aan de manta en doen zich tegoed aan de dode huidcellen. Laat je niet misleiden door het tempo waarmee de reuzenmanta door het water zweeft. De rog kan verrassend snel vaart maken, waarbij het beest soms zelfs uit het water springt.

Zelf de reuzen van de diepzee ontmoeten? Dan is snorkelen op Tahiti jouw volgende avontuur.



Terug naar de oppervlakte

Aan al het goede komt een eind. We merken hoe de realiteit aan ons begint te trekken, we raken door onze lucht heen en snellen naar de oppervlakte. We klimmen aan boord van onze zeilboot, kijken uit over het blauw en denken nog eens terug aan alle mooie dingen die we in de onderwaterwereld hebben mogen zien.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Nieuwsbrief ontvangen

Auteur

pooja

Plan je Droomvakantie