Ontdek de Dalmatische kust

Keith Harvey, Sunsail Dubrovnik base manager
Of het nu om de zwaarddansen in Korčula, de zoutmeren bij Mljet of de rijke geschiedenis van Ston gaat, onze basismanager in Dubrovnik, Keith Harvey, heeft het allemaal gezien. In deze blog verklapt Keith zijn favoriete bestemmingen aan de Dalmatische kust.


Relaxen in Slano

Slano is een beschutte baai met een traditioneel Kroatisch dorpje met dezelfde naam. Koop vooral de olijven die een groot deel van de lokale economie vormen. Keith vertelt:

Mijn favoriete tijd van het jaar in Slano is rond 2 augustus, als ze het Siđ-festival houden. Iedereen uit Dubrovnik komt dan naar Slano, en er worden ongeveer 400 lammen aan het spit geroosterd. De sfeer is dan geweldig. 

De baai van Slano is prachtig en het dorp lekker rustig. Ik maak altijd graag een wandeling aan de baai. Er zijn kleine inhammetjes en privéstranden in de buurt, bovenop de rotsstranden die in de buurt liggen.

In Slano is ook een nieuwe haven met een zwembad. Dit is de ideale plek om te pauzeren als je behoefte hebt aan wat modern comfort.

De lokale delicatesse van Mljet

Mljet is een langwerpig eiland met een groot nationaal park waar je heerlijk kunt fietsen. Veel zeilers uit de omgeving kennen de plek goed, en het dorp Pomena, en daar weer vlak bij, de Lovka-baai zijn ideaal om voor anker te gaan.

Je kunt via dit dorp gemakkelijk het Mljet National Park naar de sensationele zoutwatermeren. En het is een ideale plek om lam Peka, de lokale lekkernij te gaan eten. Peka is een traditioneel Dalmatisch gerecht met vlees en groenten dat onder een gietijzeren of aarden deksel gebakken wordt.

Pomena en de baai van Lovka zijn niet alleen minder druk dan Polace, maar ook een stuk dichter bij de zoutpannen. Daarmee is het na het aanleggen nog maar een klein eindje met de dinghy, die je vervolgens aan wal trekt om binnen vijf minuten lopen bij het kleinere zoutmeer te zijn.

De zoutmeren zijn prachtig en je kunt erin zwemmen, kajakken of eromheen wandelen om van flora en fauna te genieten.

Voor wat uitstapjes verder uit de buurt, huur ik graag een auto voor een halve dag om het hele eiland Mljet rond te rijden. 98% van de 32 km van het eiland Mljet is bosgebied, dus je kunt van heerlijke natuur genieten.

Dubrovnik in het klein

Korčula is nog een populaire bestemming in de regio. De gelijknamige middeleeuwse stad Korčula is prachtig en wordt ook wel mini-Dubrovnik genoemd. Er is echter nog veel meer te zien op het eiland.

Als je aanmeert in Lumbarda, ben je nog steeds dichtbij genoeg om Korčula te verkennen en wat Moreska-zwaarddansen te zien, maar je kunt ook aan agrotoerisme doen op de rest van het eiland. Probeer in elk geval de ‘dirty macaroni’, een authentieke macaroni-stoofpot.

Ik moet bekennen dat ik een aantal keer met een kater wakker ben geworden in Lumbarda. Het is er een stuk goedkoper dan bij de ACI Marina, maar het is nog steeds dichtbij genoeg om van alles te genieten dat Korčula te bieden heeft.

De excursies voor agrotoeristen zijn geweldig. Het is een kans om te zien hoe ze vier-, vijfhonderd jaar geleden in Kroatië leefden en je kunt van alle geweldige lokale producten snoepen, waaronder wijn, kaas, olijven, vijgen, zoute vis en ham.

De wijn op Korčula is spectaculair en de focus ligt meer op de wijnstok en methode dan op het type druif. De witte wijn Grk is uniek en nergens anders te vinden.

Je kunt de bus of een taxi nemen naar de plaats Korčula en op donderdagavond het traditionele, vermakelijke en prachtige Moreska-zwaarddansen bewonderen. Ze zeggen dat Korčula de geboorteplaats van de beroemde ontdekker Marco Polo is.

Alleen de Chinese Muur is langer

Ston heeft de op een na langste verdedigingsmuur van de wereld: alleen de Chinese Muur is langer. Dat is leuke informatie voor de geschiedenisliefhebbers onder ons. Er zijn ook indrukwekkende zoutpannen om te bezoeken. Koop vooral wat lokale zouten om mee naar huis te nemen. Als je deze eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer normaal tafelzout.

Ik heb er echt plezier in om door het Ston-kanaal te navigeren, niet omdat het een uitdaging is, maar omdat je de stad niet ziet totdat de bocht aan stuurboordzijde verschijnt, waarop je de muur door de bergen ziet lopen – een prachtig gezicht.

Ook wandel ik graag in de buurt van Ston. Je kunt hier heerlijk bier, of water uit de zoetwaterfontein drinken. Ston voelt bijzonder: de stenen huizen, de muur en de zoutpannen vormen een aparte, maar indrukwekkend samenspel.


En wat doet Keith op een vrije zeildag?

We vroegen Keith wat hij graag doet als hij een momentje heeft om er zelf op uit te varen.

Op een vrije dag vaar ik naar de oostkust van Mljet. Daar is een prachtige baai met twee uitstekende restaurants, die omringd zijn door bergen. De bergen zorgen er ook voor dat het ’s avonds iets sneller afkoelt en je kunt er heerlijk ontspannen.

Mijn tweede keuze is Kobas, een ontspannen baai met maar één restaurantje. Hier kun je aanmeren, mosselen eten en genieten van een ontspannen avond.


En natuurlijk Dubrovnik

Als je de tijd hebt, is het een goed idee om naar de oude binnenstad van Dubrovnik te gaan, zelfs als je er al eerder bent geweest. Ga met een gids wandelen om echt gevoel te krijgen voor hoe indrukwekkend de geschiedenis van deze eeuwenoude vestingstad wel niet is.

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de wandel gaan, voordat je naar een van de havenrestaurants gaat.


Over Keith

Keith heeft zeebenen al sinds hij op vijfjarige leeftijd voor het eerst ging zeilen. Hij was bij de Zuid-Afrikaanse marine, voordat hij ervoor koos om van zijn favoriete hobby een carrière te maken. Hij kwam in 2002 bij Sunsail in dienst als schipper op een flottielje, hij werd later senior engineer en weer later technisch manager. Sinds 2006 is hij manager van onze Dubrovnik-basis.

Volg de link voor meer informatie over Dubrovnik jachtcharter. Lees meer over onze Korčula-flottielje en de Dubrovnik culinaire wijnflottielje.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.