Korting op je zomervakantie

Bespaar tot 15%* op je zeilvakantie op de Middellandse Zee!

0 DAGEN :
0 UUR :
0 MIN :
0 SEC
Rooftop restaurant Athens

Mediterrane recepten en culinaire ervaringen

De Middellandse Zee is synoniem voor een smeltkroes van historie, cultuur en enkele van ’s werelds rijkste smaken en aroma’s. Van eeuwenoude recepten met vis in de kustgebieden van Kroatië tot oldskool souvlakitentjes in Athene en Napolitaanse pizza vers uit de oven aan de Amalfikust; je smaakpapillen weten niet wat ze meemaken. En wanneer je dat combineert met zeilen, dan heb je wel een hele mooie vakantie te pakken. 

Lees verder en ontdek onze favoriete culinaire ervaringen in het Middellandse Zeegebied, van bruisende vismarkten, toprestaurants voor een authentiek mediterraan gerecht tot visschotels die je gewoon zelf aan boord kunt bereiden. Met onze tips maak je van je zeilvakantie een onvergetelijke culinaire reis.

Eten als een keizer boven de daken van Athene

Heb je je op cultureel vlak helemaal volgezogen in de roemruchte bakermat van onze beschaving? Dan is het ’s avonds tijd om culinair Athene beter te leren kennen. In de laatste jaren heeft de Griekse hoofdstad een ware transformatie doorgemaakt, en oude gasfabrieken zijn omgetoverd in culturele hotspots, met in de straten rondom talrijke souvlakibars en al fresco restaurants. Maar om je culinaire ervaring naar een nieuw hoogtepunt te tillen, kun je – letterlijk – het dak op.

Athens Sunset

Midden in het historisch centrum van Athene bevindt zich op de elfde verdieping van het Titania Hotel het Olive Garden Bar & Restaurant, alleen al voor de ogen een lust. Je geniet er van een adembenemend uitzicht op de machtige akropolis en de heuvel Lykavittós. En uiteraard is de taverne ook voor de smaakpapillen een ware verwennerij, met een uitgelezen selectie van typisch Griekse gerechten.

Onze favoriet? We beginnen met de garnalensalade saganakimet een scheutje ouzo en de romige kaas katiki domokou. Ook de koude vleesreepjes met champignons op een bed van bladsalade gevuld met maroulosarmade is uit de kunst. Als hoofdgerecht laten we ons steeds opnieuw verleiden door een ongewone twist op een van de meest traditionele Griekse gerechten – groentemoussaka met zongedroogde tomaten en nootmuskaat. Of probeer de gebakken vis met bloemkoolpuree en olijven uit Kalamat. Bij dit mediteranne gerecht drink je een tintelfrisse wijn uit Attica van het huis Strofilia.

Mag het wel iets actiever? Dan is een lokaal foodfestival jouw plek. Ga naar Emerald Isle op Corfu voor traditionale souvlaki, Griekse dans en de beste lokale wijn tijdens het Arillas wijnfestival, dat doorgaans plaatsvindt in september.

Verse vis op je eigen zeilboot in Split

Lekkere mediterrane recepten bereiden op je eigen boot is een klein kunstje in Kroatië. De misschien wel lekkerste vis aan de Dalmatische Kust koop je op de lokale vismarkt van Split. De stad houdt deze markt op het plein naast de straat Marmontova, en deze is elke dag geopend van 6:30 tot 14:00. Om de mooiste vangst van de dag in huis te halen, leg je de avond van tevoren al in Split aan en ga je de volgende dag vroeg uit de veren.

Croatia's grilled fish

Je weet waarschijnlijk niet waar je kijken moet, met een rijke selectie aan sprot, zeebaars, makreel, sardientjes, picarellen en ansjovis. Slenter op je dooie gemak rond en vind gegarandeerd alle ingrediënten die je nodig hebt voor jouw Adriatische schotel, vers van de grill aan boord van je eigen zeilboot. Zie je het niet zo zitten om je vis zelf te fileren, dan doen locals voor zo’n 10 kuna het graag voor je.

Vraag een willekeurige Kroaat naar zijn favorite mediterrane recept, en je hebt grote kans dat hij of zij gegrilde vis noemt, maar wel “op zijn Dalmatisch”. Dit gerecht is erg makkelijk klaar te maken, maar door het zoute karakter van versgevangen vis van de Dalmatische Kust toch verrassend smaakvol. Traditionaal wordt het mediterrane gerecht opgediend met snijbiet en gekookte aardappelen, maar je mag ook gerust expertimenteren. Wij eten het bijvoorbeeld maar al te graag met de mediterrane zoet-zure salsa caponata, en verklappen je graag hoe je dat op tafel tevoorschijn tovert. 

Doe tomatensaus, aubergine, artisjok, pijnboompitten, olijven, een scheutje azijn en kappertjes in een pan en breng dit bij middelhoog vuur aan de kook tot de groente gaar is. Laat het mengsel napruttelen terwijl je de vis klaarmaakt. Traditioneel wordt de vis ingesmeerd met verse olijfolie, knoflook en rozemarijn, en gekruid met zeezout, citroen en peper voor extra smaak. Daarna wordt deze zo’n 9 minuten gegrild boven middelhoog vuur. Draai de vis eenmaal om totdat deze helemaal gaar is. Leg de vis op een bord, doe de caponata erbij en smullen maar. 

Kroatië is het thuis van maar liefst 130 inheemse druivenrassen. Zo is de keuze voor de perfecte wijn in Kroatië al snel gemaakt. Om je de selectie iets eenvoudiger te maken, raden wij aan bij dit gerecht de witte graševina te drinken, met een boeket van witte peer, meloen en een vleugje weidegras. 

Vulkanisch koken op het strand van Ischia

Op steenword afstand van Procida in de Golf van Napels ligt het fascinerende vulkaaneiland Ischia. Het grootste eiland van de Flegreïsche Eilanden staat bekend om de weelderige hoftuinen, weldadige thermaalbaden en de machtige Aragonese burcht op een piepkleine landtong op de westkant. Het Italiaanse eiland kent bovendien een rijke culinaire traditie, waar jij tijdens een zeilvakantie deel van uit kunt maken.

Sunsail Italy

Het strand van Le Fumarole is dankzij de hete onderwaterbronnen onder het zand namelijk één groot natuurlijk fornuis. Wat ooit een geliefde badplaats van de Romeinen was, wordt nu door een kleine groep locals gebruikt om de lekkerste mediterrane recepten te bereiden.

Iedereen kent de vulkaan Vesuvius. Door de nabijheid van deze hotspot (op 30 kilometer) bedraagt de temperatuur van het zand op Ischia op sommige plaatsen soms wel 350 graden Celsius. De perfecte plek dus om de lekkerste Italiaanse specialiteiten klaar te maken.

De koks van restaurant Emanuelo in Sant’Angelo weten aldus goed raad met het natuurfenomeen. Hun gerechten wikkelen ze in plastic en stof. Zo komt er geen zand in het eten en blijft het aroma perfect behouden. Men neme witte ui, tomaat, kip, aardappel, bieslook, roosmarijn en basilicum. Voeg een fikse scheut lokale witte wijn toe. Sluit de bundel en begraaf deze in het gloeiend hete zand. Na een uur ervaar je wat de natuur aan smaak kan opleveren. Serveer het gerecht met antipasti en tomatensaus. De specialiteit gaat mooi samen met de lokale witte wijn biancolella.

Wil je Italiaanse dolce vita en fantastisch zeilen combineren? Doe dan mee aan een van onze culinaire flottieljes aan de Amalfikust.

Je ziet het, op de Middellandse Zee gaan zeilen en lekker eten hand in hand. En omdat je niet altijd op zeilvakantie kunt gaan, hopen we dat je met deze mediterrane recepten ook thuis een stukje Middellandse Zee naar je eigen keuken haalt.

Meer van dit soort verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt elke twee weken een mail met updates, reistips en aanbiedingen.

Auteur

Megan Gaertner

Plan je Droomvakantie