Korting op je zomervakantie

Bespaar 20% op zeilvakanties wereldwijd

Heineken Regatta collage

Heineken regatta op Sint Maarten

In maart kreeg ik de mogelijkheid om een van de grootste regatta’s ter wereld live mee te maken: de Heineken Regatta op Sint Maarten. Sunsail boekt ongeveer 70% van alle deelnemende jachten, dus dit was een hele mooie gelegenheid om de regatta eens mee te maken zoals onze klanten dat ook doen. De Heineken Regatta is immers verre van onbekend in Nederland. Tijd om eens uit te vinden wat het nou zo gaaf maakt.

De Heineken regatta vindt altijd plaats in het eerste weekend van maart. Klanten maken er echter graag een weekje vakantie van, en verlengen hun verblijf tot 7 dagen, meestal van dinsdag tot dinsdag. Een mooie gelegenheid om van tevoren nog even te oefenen natuurlijk.

Ontdek Sint Maarten


Een eigen klassement

Er zijn verschillende klassementen. Zo heb je de professionele divisie, met reusachtige jachten en catamarans, maar ook het bareboatklassement waar de klanten van Sunsail aan deelnemen. Dit klassement is ook weer opgedeeld, zodat iedereen tegen jachten van dezelfde orde racet en de wedstrijd dus fair blijft. Er is bijvoorbeeld een aparte tak voor onze Sunsail 44i, een echte regattatijger.

Sunsail beschikt niet over genoeg jachten op Sint Maarten zelf. Daarom worden er aanvullende jachten ingevaren vanaf onze basis op Tortola, een van de Britse Maagdeneilanden. Je kunt je voorstellen dat bij aankomst op Sint Maarten een drukte van belang heerst. Maar wat is er dan veel te zien! Zodra iedereen een beetje is ‘geland’, staat de kleine bar Dinghy Dock op het programma. Lekker ontspannen kunnen de zeilers hier elkaar een beetje beter leren kennen.

Harde werkers

Sunsail biedt klanten ondersteuning tijdens de regatta. Tijdens de race ligt een catamaran van Sunsail voor anker in de baai, niet ver van onze jachten. Dit ondersteunende jacht zit volgeladen met reserveonderdelen, extra zeilen, ankerlieren en gereedschap. Bovendien zijn enkele monteurs aan boord.

En die jongens werken hard. Ze zijn dag en nacht bereikbaar via de marifoon, en zodra er zich een probleem voordoet, springen ze in de bijboot en varen ze zo snel als ze kunnen naar het jacht in nood. Of er nu een zeil gescheurd is, of een technisch mankement zich voordoet, de volgende dag is de brokkenpiloot alweer terug in de race. Ik heb het zelfs een keer meegemaakt dat twee techneuten rond middernacht de mast inklommen om de boel te repareren, terwijl de bemanning gewoon kon ontspannen. De volgende dag hees het jacht alweer de zeilen.

Houd de klok in de gaten

Elke dag vertrekken de deelnemers vanuit Simpson Bay Marina, waar ook het merendaal van de klanten overnacht. Niet alleen konden ze zo aan boord springen, maar ook de feestjes ’s avonds vonden hier vaak plaats. Dat is natuurlijk wel zo relaxed: tijdens de Heineken regatta is, op zeilen na dan, lekker feestvieren het belangrijkste onderdeel. De toegang is gratis, dus ook de locals komen graag even een kijkje nemen. Het is alleen even zaak wel af en toe de klok in de gaten te houden, want om 7 uur de volgende dag gaat de wekker alweer.

Neerlandsch trots 

Tijdens de Heineken Regatta staat het zeilen centraal. Maar er is meer. Er is een ophaalbrug die maar een paar keer per dag open gaat. Die brug is de enige toegang naar het kanaal dat naar de Simpsons Bay Marina voert. De jachtclub van Sint Maarten beschikt over een groot terras direct bij de ingang naar dat kanaal, en heeft dit terras de Judges Corner gedoopt. En op deze Corner vindt de Serious Fun Bridge Show plaats, die inmiddels daadwerkelijk heel serieus genomen wordt.

De show is in feite een kleine wedstrijd waar originaliteit en teamspirit beordeeld worden. Vele jachten dossen zich daarom kleurrijk uit. Een van onze jachten werd onlang zelfs als winnaar verkozen. De bemanning had zich gehuld in blauw-witte kledij met typische Neerlandsch trots aan boord, zoals molen, kaas en klompen. 

Voeten in het zand, bier in de hand

De regatta karakteriseert zichzelf als ‘Serious Fun’. En dat is geen woord overdreven, met elke avond fantastische feesten aan wal op enkele van de beste locaties van het eiland. Er is toch niets mooier dan een sprookjesachtige zonsondergang begeleid door heerlijke muziek, met de voeten in het zand en een ijskoud biertje in de hand? Ik was onder de indruk van de bands, dj’s en de strandpodia. En Kool & the Gang wist de zondag knallend af te sluiten (weet je niet wie Kool & The Gang is, vraag je ouders maar).

Naja, en nadat de week voorbij was, had eigenlijk iedereen nóg een weekje vakantie nodig om bij te komen. Maar zo hoort dat ook.

Meer nieuws van Sunsail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt elke twee weken een mailtje met updates, reistips en aanbiedingen.

Auteur

pooja

Plan je Droomvakantie