Wat is flottielje zeilen?

Een flottielje is toch zoiets als eendjes op een rijtje varen? En dan bepaalt de hoofdcrew waar je zeilt, wanneer je eet en wanneer je ‘gezellig’ doet?

Nou nee.

Praatjes, fabeltjes en halve waarheden zijn er genoeg als het om flottieljes gaat. We willen graag alle feiten op een rijtje zetten en je al het goede vertellen van een uniek avontuur dat je met anderen deelt. Flottieljezeilen zit in ons bloed. Sunsail is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis ervan. In de loop van de jaren hebben we de organisatie van onze flottieljereizen steeds verder aangescherpt om te zorgen dat je volop plezier hebt op het water. Op een flottieljevakantie geniet je in alle gemoedsrust van volledige onafhankelijkheid.

Het gaat zo

Na de dagelijkse ochtendbriefing licht je het anker en ga je er op jezelf op uit, en ’s avonds komt iedereen weer bij elkaar. Je gaat meestal voor anker aan dorpskades en in kleine haventjes. Iedere avond kun je in je eentje op ontdekkingstocht gaan of met de rest van de bemanning van je flottielje afspreken om gezellig uit eten te gaan en elkaar sterke zeilverhalen te vertellen. De hoofdcrew organiseert ook leuke avondjes met strandbarbecues en ‘punch parties’, en ze organiseren een slotregatta. Dit allemaal om je de gelegenheid te geven de andere zeilers op het flottielje beter te leren kennen.

In het begin...

Juni 1974: Een onverschrokken groep met zeven Snapdragon 25-jachten voer uit vanuit Aegina, het onbekende tegemoet, onder leiding van schipper Janet Green, haar ingenieur David Archer en gastvrouw Megan Duncan. Dat was de geboorte van het flottielje.

In het midden van de jaren ’70 richtte de tegenwoordig legendarische Eric Richardson de voorloper van Sunsail op, de Yacht Cruising Association (YCA), en hij kwam ook met het revolutionaire idee van het flottielje. Toen het YCA-team geen stand kon reserveren op de London Boat Show van 1974, exposeerden zij een van hun jachten op Victoria Station en deelden zij, midden in de winter, pamfletten uit buiten Earls Court, waar de Boat Show plaatsvond. Het flottielje was binnen een week uitverkocht.

Sinds de bescheiden start van de eerste Saronische reis zijn flottieljevakanties inmiddels een wereldwijd fenomeen geworden. Er zijn tientallen routes die langs de beste zeilgebieden ter wereld leiden, routes door het Middellandse Zeegebied, de Cariben en verder. Eric en zijn team waren de bedenkers van een type vakantie dat tegenwoordig de favoriete zeilvakantie van velen is: de flottieljezeilvakantie. 

Bemanning

Op een flottieljevakantie heb je de vrijheid om onafhankelijk te zeilen met de mogelijkheid om terug te vallen op een deskundige bemanning. De hoofdcrew staat je bij als je in lastige havens moet aanmeren, en dan weten ze ook nog waar de leukste restaurants zijn.

 

De schipper bestuurt het jacht met vaste hand op de helmstok. Hij heeft de leiding, plant de tochten en is de instructeur van het flottielje. Al onze schippers kennen de omgeving door en door. Monteurs kunnen uitstekend met gereedschap omgaan en kennen elk jacht binnenstebuiten. Ze staan tijdens het zeilen altijd paraat om ervoor te zorgen dat jouw vakantie soepel verloopt. De gastheren en -vrouwen van het flottielje staan je met raad en daad bij om ervoor te zorgen dat jij vakantie kunt vieren.

Vrijheid 

Is flottieljezeilen niet gewoon een kwestie van een paar boten die de hele week achter een hoofdschip aanvaren op een vaste route?

Een van de meest voorkomende misvattingen over flottieljes is dat je beperkt bent in waar en wanneer je mag zeilen. Niets is minder waar. Onze flottieljereizen zijn juist heel flexibel: je krijgt hulp wanneer je dat nodig hebt en vrijheid wanneer dat niet het geval is. Als de volgende halte op punt X is gepland, en jij liever naar Y wilt, dan kan dat gewoon. Laat alleen de bemanning even weten dat je er die avond alleen op uit gaat. Als er iets gebeurt, hoef je alleen maar even met de marifoon te bellen, en hulp is onderweg.

Flottieljes voor iedereen

Flottieljes zijn alleen voor beginnelingen, toch?

Nee hoor. Geloof het maar, er is voor iedereen een flottieljeroute. Een flottieljezeilvakantie is een goede manier om meer zelfvertrouwen te krijgen en het plannen van de route door een ander te laten doen. We hebben zorgvuldig uitgekozen routes die zelfs voor ervaren zeelui interessant en uitdagend zijn.

We hebben onze bestemmingen per ervaringsniveau ingedeeld, zodat je het zeilgebied kunt kiezen dat aansluit bij jouw vaardigheden en wensen. Deze niveaus geven je een idee over de zeilgebieden. Of je te maken hebt met getijden, hoe het met de wind staat, de weersomstandigheden en eventuele navigatie-uitdagingen.

NIVEAUVEREISTE ERVARINGZEILGEBIED
Niveau 1

• 5 dagen of 100 mijl als schipper
• RYA Day Skipper met ervaring op hoger niveau
• RYA Coastal Skipper
• ICC met ervaring op hoger niveau

  • Griekenland: Kefalonia-, Ionische Eilanden-, Lefkas-, en Ithaka-flottieljes
  • Kroatië: Hvar-Krka- en Vis-flottieljes
  • Caribisch gebied: Britse Maagdeneilanden-flottielje
Niveau 2

• 10 dagen of 200 mijl als schipper
• RYA Day Skipper met ervaring op hoger niveau
• RYA Coastal Skipper
• ICC met ervaring op hoger niveau

  • Kroatië: Dubrovnik- en Korčula-flottieljes
Niveau 3

• 20 dagen of 400 mijl als schipper
• RYA Day Skipper met ervaring op hoger niveau
• RYA Coastal Skipper
• ICC met ervaring op hoger niveau

  • Spanje: Mallorca-flottielje
Niet alleen voor kinderen

Flottieljes zijn ideaal voor het hele gezin. Betekent dat niet dat flottieljes met kinderen volgeladen zitten?

Nee, helemaal niet. Het klopt dat flottieljevakanties ideaal zijn voor het hele gezin, en in de zomer maken kinderen op een flottielje snel nieuwe vriendjes. Er komt op bepaalde datums op onze Lefkas-flottielje zelfs een coördinator die kinderactiviteiten organiseert. Buiten de zomerdrukte is het gezelschap op een flottielje echter vaak veel gemêleerder: de bemanning wordt dan vooral door stelletjes en vriendengroepen gevormd.

In de loop van de tijd zijn flottieljes uitgegroeid en geïnnoveerd. Er zijn nieuwe routes met een smaak die bij volwassenen past. Er zijn flottieljes waar uitgelezen maaltijden en wijnen op tafel komen, zoals bijvoorbeeld op de Agana Kroatië-, Dubrovnik-,  en Italië-culinaire wijnflottieljes. 

  

Geforceerd plezier?

Het gaat er bij een flottieljereis om dat je de vrijheid hebt om vakantie te houden zoals jij het leuk vindt. Net als bij de route, kun je er ook voor kiezen om alleen met de uitjes mee te gaan die je ziet zitten. Je kunt alles dus precies zo hebben als jij het wilt. Op de ene avond ben jij de ster van de ‘punch party’ en de avond erop doe je een kaartspelletje met je vrouw en kinderen. Aan jou de keuze.

Ouwe koek

Wie weet ben je al eens op een flottieljevakantie geweest, misschien wel meerdere. Maar dat wil nog niet zeggen dat er niets nieuws onder de zon is. Themaflottieljes voegen een extra dimensie toe aan het flottieljeconcept, er is altijd iets nieuws en spannends.

Kan ik wel een nauwkeurig logboek bij blijven houden?

Zeker. De geplande routes vertellen je precies wat de afstand tussen havens is en je kunt alle extra reizen die je zelf onderneemt bijhouden. Vanaf juni 2017 kunnen klanten op onze Kroatische flottieljes ook exclusieve toegang krijgen tot de gloednieuwe Nebo-zeilapp. Deze helpt je met het bijhouden, vastleggen en delen van je reis en foto’s met vrienden.

Welk jacht?

Flottieljes zijn niet langer gebonden aan een specifiek type jacht. Er kan van alles meevaren, van groot tot klein en van monohulls tot catamarans. Er is dus altijd wel een jacht dat bij je groep past. Voor zeiltochten in het Middellandse Zeegebied zijn er genoeg wendbare 31 tot 41 voeter monohulls die perfect zijn voor kleine havens, terwijl ruimere Caraïbische aanleg- en zeilgebieden zich goed lenen voor het praktische comfort van een catamaran, zoals de bekroonde Sunsail 454.

Wij hebben een band met onze zeilgebieden, en behouden graag de goede verstandhouding in onze basishavens. Daarom is er een maximaal aantal boten per flottielje en een maximaal aantal catamarans op het water in het Middellandse Zeegebied. Dan nemen we niet meer ruimte in dan absoluut noodzakelijk.

Vind jouw flottielje

Op flottieljevakanties zeilen gezinnen, stellen en groepen in een ongedwongen, ontspannen en unieke sfeer met elkaar mee. Wij hebben meditterane flottieljeroutes vanuit Lefkas en Athene in Griekenland, Marina Agana en Dubrovnik in Kroatië en Palma in Mallorca, Spanje. Een Sunsail-flottieljevakantie haalt alle rompslomp uit het plannen van je route en zorgt ervoor dat je vooral bezig bent met wat je het liefst doet: zeilen in idyllische wateren en plezier maken met vrienden en familie.

Vond je dit nuttig?
69