Wat is flottielje zeilen?

Een flottielje? Dat is toch zoiets als eendjes op een rijtje varen? En dan bepaalt de hoofdcrew waar je zeilt, wanneer je eet en wanneer je ‘gezellig’ doet?

...nou nee.

Lees alles over flottieljes


Halve waarheden

Praatjes, fabeltjes en halve waarheden zijn er genoeg als het om flottieljes gaat. We willen graag alle feiten op een rijtje zetten en je al het goede vertellen van een uniek avontuur dat je met anderen deelt. Flottieljezeilen zit in ons bloed. Sunsail is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis ervan. In de loop van de jaren hebben we de organisatie van onze flottieljereizen steeds verder aangescherpt om te zorgen dat je volop plezier hebt op het water. Op een flottieljevakantie geniet je in alle gemoedsrust van volledige onafhankelijkheid.


Hoe werkt een flottielje nou écht?

Na de dagelijkse ochtendbriefing licht je het anker en ga je er op jezelf op uit, en ’s avonds komt iedereen weer bij elkaar. Je gaat meestal voor anker aan dorpskades en in kleine haventjes. Iedere avond kun je in je eentje op ontdekkingstocht gaan of met de rest van de bemanning van je flottielje afspreken om gezellig uit eten te gaan en elkaar sterke zeilverhalen te vertellen. De hoofdcrew organiseert ook leuke avondjes met strandbarbecues en ‘punch parties’, en ze organiseren een slotregatta. Dit allemaal om je de gelegenheid te geven de andere zeilers op de flottielje beter te leren kennen.


Er was eens...

Juni 1974: Een onverschrokken groep met zeven Snapdragon 25-jachten voer uit vanuit Aegina, het onbekende tegemoet, onder leiding van schipper Janet Green, haar ingenieur David Archer en gastvrouw Megan Duncan. Dat was de geboorte van de flottielje.

In het midden van de jaren ’70 richtte de tegenwoordig legendarische Eric Richardson de voorloper van Sunsail op, de Yacht Cruising Association (YCA), en hij kwam ook met het revolutionaire idee van de flottielje. Toen het YCA-team geen stand kon reserveren op de London Boat Show van 1974, exposeerden zij een van hun jachten op Victoria Station en deelden zij, midden in de winter, pamfletten uit buiten Earls Court, waar de Boat Show plaatsvond. De flottielje was binnen een week uitverkocht.

Sinds de bescheiden start van de eerste Saronische reis zijn flottieljevakanties inmiddels een wereldwijd fenomeen geworden. Er zijn tientallen routes die langs de beste zeilgebieden ter wereld leiden, routes door het Middellandse Zeegebied, de Cariben en verder. Eric en zijn team waren de bedenkers van een type vakantie dat tegenwoordig de favoriete zeilvakantie van velen is: de flottieljezeilvakantie.

Vrijheid 

Is flottieljezeilen niet gewoon een kwestie van een paar boten die de hele week achter een hoofdschip aanvaren op een vaste route?

Een van de meest voorkomende misvattingen over flottieljes is dat je beperkt bent in waar en wanneer je mag zeilen. Niets is minder waar. Onze flottieljereizen zijn juist heel flexibel: je krijgt hulp wanneer je dat nodig hebt en vrijheid wanneer dat niet het geval is. Als de volgende halte op punt X is gepland, en jij liever naar Y wilt, dan kan dat gewoon. Laat alleen de bemanning even weten dat je er die avond alleen op uit gaat. Als er iets gebeurt, hoef je alleen maar even met de marifoon te bellen, en hulp is onderweg.

Flottieljes voor iedereen

Flottieljes zijn alleen voor beginnelingen, toch?

Nee hoor. Geloof het maar, er is voor iedereen een flottieljeroute. Een flottieljezeilvakantie is een goede manier om meer zelfvertrouwen te krijgen en het plannen van de route door een ander te laten doen. We hebben zorgvuldig uitgekozen routes die zelfs voor ervaren zeelui interessant en uitdagend zijn.

We hebben onze bestemmingen per ervaringsniveau ingedeeld, zodat je het zeilgebied kunt kiezen dat aansluit bij jouw vaardigheden en wensen. Deze niveaus geven je een idee over de zeilgebieden. Of je te maken hebt met getijden, hoe het met de wind staat, de weersomstandigheden en eventuele navigatie-uitdagingen.

NIVEAUVEREISTE ERVARINGZEILGEBIED
Niveau 1

• 5 dagen of 100 mijl als schipper
• RYA Day Skipper met ervaring op hoger niveau
• RYA Coastal Skipper
• ICC met ervaring op hoger niveau

  • Griekenland: Kefalonia-, Ionische Eilanden-, Lefkas-, en Ithaka-flottieljes
  • Kroatië: Hvar-Krka- en Vis-flottieljes
  • Caribisch gebied: Britse Maagdeneilanden-flottielje
Niveau 2

• 10 dagen of 200 mijl als schipper
• RYA Day Skipper met ervaring op hoger niveau
• RYA Coastal Skipper
• ICC met ervaring op hoger niveau

  • Kroatië: Dubrovnik- en Korčula-flottieljes
Niveau 3

• 20 dagen of 400 mijl als schipper
• RYA Day Skipper met ervaring op hoger niveau
• RYA Coastal Skipper
• ICC met ervaring op hoger niveau

Niet alleen voor gezinnen ideaal

Flottieljes zijn ideaal voor het hele gezin. Betekent dat niet dat flottieljes volgeladen zitten met kinderen?

Nee, helemaal niet. Het klopt dat flottieljevakanties ideaal zijn voor het hele gezin, en in de zomer maken kinderen op een flottielje snel nieuwe vriendjes. Buiten de zomerdrukte is het gezelschap op een flottielje echter vaak veel gemêleerder: de bemanning wordt dan vooral door stelletjes en vriendengroepen gevormd.

In de loop van de tijd zijn flottieljes uitgegroeid en geïnnoveerd. Er zijn nieuwe routes met een smaak die bij volwassenen past. Er zijn flottieljes waar uitgelezen maaltijden en wijnen op tafel komen, zoals bijvoorbeeld op de Agana Kroatië-, Dubrovnik-,  en Italië-culinaire wijnflottieljes.

  

Geforceerd plezier?

Ik ben op vakantie en wil heerlijk ontspannen. Moet ik dan echt meedoen met al die georganiseerde activiteiten?

Het gaat er bij een flottieljereis om dat je de vrijheid hebt om vakantie te houden zoals jij het leuk vindt. Net als bij de route, kun je er ook voor kiezen om alleen met de uitjes mee te gaan die je ziet zitten. Je kunt alles dus precies zo hebben als jij het wilt. Op de ene avond ben jij de ster van de ‘punch party’ en de avond erop doe je een kaartspelletje met je vrouw en kinderen. Aan jou de keuze.


Ouwe koek

Ik heb praktisch al jullie flottieljeroutes al eens gezeild. Niets nieuws meer onder zon, dus?

Wie weet ben je al eens op een flottieljevakantie geweest, misschien wel meerdere. Maar dat wil nog niet zeggen dat een flottielje boeken bij Sunsail tot de verleden tijd behoort. Themaflottieljes voegen een extra dimensie toe aan het flottieljeconcept, er is altijd iets nieuws en spannends.


Nauwkeurig bijhouden

Kan ik wel een nauwkeurig logboek bij blijven houden?

Zeker. De geplande routes vertellen je precies wat de afstand tussen havens is en je kunt alle extra reizen die je zelf onderneemt bijhouden. Vanaf juni 2017 kunnen klanten op onze Kroatische flottieljes ook exclusieve toegang krijgen tot de gloednieuwe Nebo-zeilapp. Deze helpt je met het bijhouden, vastleggen en delen van je reis en foto’s met vrienden.

Het perfecte jacht voor jou en de bemanning

Wat nou als het flottieljejacht mij helemaal niet bevalt?

Flottieljes zijn niet langer gebonden aan een specifiek type jacht. Er kan van alles meevaren, van groot tot klein en van monohulls tot catamarans. Er is dus altijd wel een jacht dat bij je groep past. Voor zeiltochten in het Middellandse Zeegebied zijn er genoeg wendbare 31 tot 41 voeter monohulls die perfect zijn voor kleine havens, terwijl ruimere Caraïbische aanleg- en zeilgebieden zich goed lenen voor het praktische comfort van een catamaran, zoals de bekroonde Sunsail 454.

Wij hebben een band met onze zeilgebieden, en behouden graag de goede verstandhouding in onze basishavens. Daarom is er een maximaal aantal boten per flottielje en een maximaal aantal catamarans op het water in het Middellandse Zeegebied. Dan nemen we niet meer ruimte in dan absoluut noodzakelijk.

Deskundige bemanning

Wat mag ik verwachten van de bemanning van Sunsail?

Op een flottieljevakantie heb je de vrijheid om onafhankelijk te zeilen met de mogelijkheid om terug te vallen op een deskundige bemanning. De hoofdcrew staat je bij als je in lastige havens moet aanmeren, en dan weten ze ook nog waar de leukste restaurants zijn.

 

De schipper bestuurt het jacht met vaste hand op de helmstok. Hij heeft de leiding, plant de tochten en is de instructeur van de flottielje. Al onze schippers kennen de omgeving door en door. Monteurs kunnen uitstekend met gereedschap omgaan en kennen elk jacht binnenstebuiten. Ze staan tijdens het zeilen altijd paraat om ervoor te zorgen dat jouw vakantie soepel verloopt. De gastheren en -vrouwen van de flottielje staan je met raad en daad bij om ervoor te zorgen dat jij vakantie kunt vieren.


Vind jouw flottielje

Op flottieljevakanties zeilen gezinnen, stellen en groepen in een ongedwongen, ontspannen en unieke sfeer met elkaar mee. Wij hebben meditterane flottieljeroutes vanuit Lefkas en Athene in Griekenland, en Marina Agana en Dubrovnik in Kroatië. Een Sunsail flottieljevakantie haalt alle rompslomp uit het plannen van je route en zorgt ervoor dat je vooral bezig bent met wat je het liefst doet: zeilen in idyllische wateren en plezier maken met vrienden en familie.

Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Nieuwsbrief ontvangen