Korting op je zomervakantie

Bespaar 20% op zeilvakanties wereldwijd

Zeilen op de Ionische Eilanden: eilandhoppen in Griekenland

Zeilen op de Ionische Eilanden: eilandhoppen in Griekenland

De sprankelende en mystieke Ionische Zee is al duizenden jaren het domein van zeilers. En een intrigerende, fascinerende en soms turbulente geschiedenis hangt als een mystieke nevel over deze zonovergoten streek met al haar natuurschoon. Verzonnen en waargebeurde verhalen zijn er genoeg over deze streek, over Homerische helden tot hedendaagse figuren. Bovendien is er veel veranderd. Maar haar onvervalst karakter, dat heeft dit gebied nooit verloren.

Wat maakt dit zeilgebied zo aantrekkelijk voor hedendaagse zeilers? En waarom zou je überhaupt gaan zeilen in Griekenland? Laat mij jou meenemen als reisgids naar de mooiste Ionische Eilanden en trek zelf je conclusies.

Zeilen vanaf Lefkas

Al geruime tijd mogen wij het traditionele Griekse vissersdorpje Lefkas ons tweede huis noemen. De plaats heeft een gezellige hoofdstraat, alleen toegankelijk voor voetgangers, met vele leuke boetieks, knusse tavernes voor eten en drinken en een centraal plein waar toeristen en locals elkaar ontmoeten.

Het eilandhoppen op de Ionische Eilanden begint op Vlikho, niet al te ver van onze basis verwijderd. Terwijl de zon langzaam in het water zakt, kun je hier heerlijk slenteren door de kleine kustdorpjes. Op Vasiliki, een stukje verderop langs de kustlijn van Lekfas, vind je het strand van Agiofili. Het fijne zand is een heerlijke plek om te ontspannen, temidden van witte rotskusten.

Het Ionische Eiland Meganisi

De thuisblijvers jaloers maken naar het Ionische Eilanden hoppen? Dan doet niets het zo goed in een fotoalbum als de perfecte zonsondergang. En die vind je op de top van Spartochori op Meganisi, die je te voet of op de fiets bereikt (Spartochori, niet het eiland Meganisi, dat doe je lekker met je zeilboot).

In het binnenland ligt het gezellige dorp Katomeri, waar je souvenirwinkels, tavernes en cafés vindt temidden van karakteristieke straten en huizen. Bij Vathi is het tijd voor een kijkje onder water; hier snorkel je boven het wrak van een gezonken vliegtuig. Abelike Bay is perfect voor rustzoekers die graag in een landelijke ambiance het prachtige natuurschoon in zich op nemen. Een aanrader is een gezellige barbecue op het strand, maar zorg er wel voor dat je deze ongerepte oasis achterlaat zoals je hem zelf ook zou willen aantreffen.

Kalamos, Griekenland

Kloosters en dolfijnen op Fiskardo en Kalamos

Het eiland Fiskardo mag je niet missen tijdens het zeilen op de Ionische Eilanden, en het is een populaire haven aan de noordpunt van Kefalonia. Het strand van Foki is een plaatje en smeekt om een frisse duik in het kobaltblauwe water. Voor wie de Hollandse pot mist óf geen olijf meer kan zien, serveert de taverne achter het strand traditionele Kefalonische vleespasteien. Het lijkt een beetje op vaderlandse kost, maar dan nét even anders. Hoe dan ook een aanrader.

Op het eiland Kalamos onderbreek je het eilandhoppen op de Ionische Eilanden voor een stevige wandeling naar de ruïnes van een oud klooster. Onder de warme Griekse zon zal je lichaamstemperatuur behoorlijk oplopen, maar de tocht is zeker de moeite waard, al is het alleen maar voor het prachtige uitzicht op de mooiste Ionische Eilanden én het Griekse vasteland. Met een beetje mazzel spot je hier tevens dolfijnen, die het diepe water aan de noordkust van Kalamos hun thuis noemen.

Misschien wel het mooiste Ionische Eiland: Ithaka

De geschiedkundigen zijn het er niet helemaal over eens, maar Ithaka was hoogstwaarschijnlijk het thuis van de Homerische held Odysseus (het andere kamp beweert stellig dat het Lefkada is). Na zijn wereldberoemde list gedurende de Trojaanse oorlog zwierf Homerus nog eens tien jaar rond voordat hij uiteindelijk terugkeerde naar zijn eiland. Deze queeste is opgetekend in Homerus’ Odysee. Op Ithaka doolden ten tijde van Odysseus cyclopen, sirenes, en zeskoppige monsters rond. Zij deelden het eiland met andere halfgoden uit de Griekse mythologie.

Al deze sagen en legendes worden verteld in de musea van de hoofdstad Vathy, die gewijd zijn aan de cultuur, folklore en archeologie van het eiland. Bijkomen van alle indrukken doe je in de het traditionele Kioni, een mooie havenstad omringd door glooiende, groene heuvels; een perfect plekje voor een hapje eten.

dolfijnen_greece_kastos_resized

Met de wind in de zeilen naar Paleros

Na je Odyssee op Ithaka zet je koers naar de Byzantijnse ruïnes op Paleros en baan je je een weg naar St. Dimitros, vernoemd naar de beschermheilige van Paleros. Na een dag actief zeilen, heb je wel een lekker visje verdiend. En die vind je in de tavernes op het eiland. Leg het menu weg en bestel gewoon de octopus, brasem of baars. Thank us later.

De baai van Varko is prachtig, maar kun je beter bewaren voor de terugweg naar Lefkas. Het is een groot, breed strand met een bar waar je hapjes en drankjes kunt bestellen. Met zijn waanzinnig relaxte karakter is de plek de ideale eindhalte voor het eilandhoppen op de Ionische Eilanden.

Naar de noordelijke Griekse Ionische Eilanden

Wist je dat je vanaf Lefkas helemaal naar Corfu kunt zeilen? Het is uiteraard even doorvaren, maar je hebt gelukkig alle tijd (als je een beetje plant tenminste). Daarna zet je vanaf de charmante oostkust van Corfu koers naar het Griekse vasteland, naar Sivota Mourtos. Het anker gaat uit bij de Sand Bar, voor een bruisend nachtleven en alle gelegenheid voor actie op het water. Op zoek naar rust? Dan trek je je terug in de schaduw van de heuvels, en ga je zwemmen of gewoon lekker luieren op het strand van Karavostasi.

Houd het zuiden aan tot je de historische oase Prevesa bereikt. Het kustgebied tussen Prevesa en Parga ligt bezaaid met karakteristieke, rustige stranden en baaien. Vind je eigen paradijsje en gooi het anker uit voor een sfeervolle lunch op het dek in een deel van Griekenland waar dagjesmensen niet kunnen komen. Hét voordeel van je eigen zeilboot tijdens een zeilvakantie in Griekenland.

Ben je geïnteresseerd in de architectuur en geschiedenis van het oude Griekenland tijdens je zeilvakantie? Onderbreek dan het eilandhoppen op de Ionische Eilanden, ga aan wal en bewonder de ruïnes van Nikopolis.

Zeilen over open water naar Paxi

Voel de wind in je haren en waag de oversteek over open water naar het kleine, maar indrukwekkende eiland Paxi. Door de eeuwen heen is om dit eiland fel gestreden, maar inmiddels is de strijdbijl begraven en is Harami Beach de perfecte plek om van het kristalheldere water te genieten.

Met blik op het zuiden zie je het oogstrelende Panagia-klooster, met haar karakteristieke witte muren en blauwe daken die loom weerspiegelen in de heldere wateren van Kipiani. Met zo’n decor hoeven wij je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit een uitgelezen lunchplekje is tijdens je zeilvakantie op de Ionische Eilanden.

Onbezorgd Griekse Ionische Eilanden hoppen

En dat was het, mijn beknopte verslag van de pracht van de Ionische Eilanden. Hopelijk heb ik je zover gebracht dat je nu meteen je zeilvakantie in Griekenland boeken gaat. Zo niet, laat mijn verhaal maar even bezinken, en dan zie ik je over een paar dagen. De vraag is niet óf je gaat zeilen in Griekenland, de vraag is wannéér.

Auteur

pooja

Plan je Droomvakantie