Zeilgids Ionische Eilanden

Hier vind je Sunsails tips voor de Ionische Zee

De sprankelende, mystieke Ionische Zee trekt al duizenden jaren zeilers. Een intrigerende, fascinerende en soms turbulente geschiedenis hangt als een dunne nevel over deze zonovergoten streek met al zijn natuurschoon.

Verzonnen en waar gebeurde verhalen zijn er genoeg over deze streek. Van verhalen over Homerische helden tot over hedendaagse figuren. Er is veel veranderd, maar genoeg is hetzelfde gebleven.

Wat maakt deze zeilgebieden zo aantrekkelijk voor hedendaagse zeilers, en welk voordeel heeft een jachtchartervakantie ten opzichte van de normale kampeervakantie?

Hier vind je Sunsails belangrijkste tips voor zeilen in de Ionische Zee.

Lefkas

Lefkas is al weer een paar jaar ons tweede thuis in de Zuid-Ionische Zee. De hoofdstraat in dit traditionele Griekse dorp is een voetgangersgebied met leuke boetiekjes, restaurants, barretjes en een gastvrij dorpsplein.

Vlikho ligt dicht bij onze basis en is een ideale stopplaats voor je eerste overnachting, omdat je er een paar kustdorpjes in kunt als de zon eenmaal ondergaat.

Verderop aan de kust van Lefkas bij Vasiliki vind je het strand van Agiofili. Het is een fijne plek met zacht zand en witte rotskliffen waar je lekker kunt ontspannen.

Meganisi

Enthousiaste amateurfotografen die de perfecte zonsondergang willen vastleggen, kunnen naar de toppen van Spartochori wandelen of fietsen. Ze kunnen als de schemer zich langzaam over het water uitstrekt nog de laatste instellingen van hun camera scherper afstellen.

Een uitstapje naar het binnenland brengt je naar het dorpje Katomeri, waar je souvenirwinkels, tavernes en cafés zult vinden te midden van karakteristieke straten en huizen. Bij Vathi kun je boven het wrak van een gezonken vliegtuig snorkelen.

Abelike Bay is perfect voor mensen die graag in een landelijke sfeer zijn zonder alle toeristenpoespas. Het is een ideale plek voor een barbecue op het strand. Zorg er wel voor dat je deze ongerepte oasis achterlaat zoals je hem vindt.

Kalamos, Greece 
Fiskardo

Een populaire haven aan de noordpunt van Kefalonia. Ga zwemmen bij Foki Beach, het is er veilig en prachtig. Voor wie de Hollandse pot mist of geen olijf meer kan zien, serveert de taverne achter het strand traditionele Kefalonische vleespasteien. Het is net even wat anders.

Kalamos

Bij Kalamos kun je in de heuvels wandelen naar de ruïnes van een oud klooster. Het is zeker de moeite waard, al is het alleen maar voor het prachtige uitzicht op het Griekse vasteland.

In het diepe water aan de noordkust van Kalamos zwemmen dolfijnen, die je met een beetje geluk ziet.

Ithaka

Dit was waarschijnlijk het thuis waar de Homerische held Odysseus met zo veel moeite weer naar terugkeerde na de Trojaanse oorlog.

In deze streken leefden de cyclopen, sirenes, en monsters met zes koppen en halfgoden uit alle mythologische verhalen.

Mythologie vind je ook in de museums van de hoofdstad Vathy die gewijd zijn aan de cultuur, folklore en archeologie van het eiland.

Andere hoogtepunten zijn de traditionele havenstad Kioni die tussen de glooiende heuvels ligt en een goede plek voor een lunch is.

Paleros

Verken de Byzantijnse ruïnes en vind een veilige doortocht vanuit St. Dimitrios dat vernoemd is naar de beschermheilige van Paleros. Stap vervolgens de taverne binnen waar we de octopus, brasem en baars aanraden. Spoel het weg met heerlijke wijn uit de streek of met ouzo.

Varko Bay

Varko Bay kun je misschien beter bewaren tot je op de terugweg vanuit Lefkas bent. Het is een groot, breed strand met een bar waar je hapjes en drankjes kunt krijgen en de ideale eindhalte voor je zeiltocht.

 

De noordelijke Ionische Zee

Ga van de charmante oostkust van Corfu naar het Griekse vasteland. Hier kun je eilandhoppen en lange tochten over open water maken.

Sivota Mourtos

Ga naar de zuidpunt van het eiland nadat je alles in Corfu hebt gezien, voordat je op het Griekse vasteland af zeilt naar Sivota Mourtos.

Ga aan de zuidkust voor anker bij Sand Bar Bay. Je kunt je hier in het bruisende nachtleven of op de watersporten storten. Je kunt je natuurlijk ook terugtrekken in de schaduw van de heuvels en gaan zwemmen of luieren op Karavostasi Beach.

Lunch aan boord in Parga

Het kustgebied tussen Prevesa en Parga is bezaaid met karakteristieke, rustige stranden en baaien. Kies er één en gooi het anker uit voor een sfeervolle lunch op het dek in een deel van Griekenland waar dagjesmensen niet kunnen komen.

De ruïnes van Nikopolis

Houd het zuiden aan tot je de historische, culturele oase Prevesa bereikt. Je kunt bij deze brede baai heerlijk zwemmen en zonnen. Wie geïnteresseerd is in de architectuur en geschiedenis van het oude Griekenland, kan de korte reis naar het binnenland maken om de ruïnes van Nikopolis te gaan zien.

Paxos

Voel de wind in je haren als je over open water naar het kleine, maar indrukwekkende eiland Paxos zeilt. Er is door de eeuwen heen fel gestreden om dit eiland, al sinds het Romeinse Rijk. De strijd is gestreden en je kunt nu op Harami Beach bananenboten huren.

Als je naar het zuiden kijkt, zie je het oogstrelende Panagia-klooster met zijn witte muren en blauwe daken die op het witte kiezelstrand en in de heldere zeeën van Kipiani worden weerspiegeld. Het is overigens een prachtige plek voor een lunch.

Kitesurfen op Milos Beach

Het is inderdaad zo dat er op de Ionische Zee niet echt veel wind staat, maar als je weet waar je moet zoeken en je dag goed plant, kun je je voordeel doen met de wind die in de middag aanwakkert.  Milos Beach aan de westkust van Lefkas is een van de vele populaire plaatsen in de streek voor kite- en windsurfers.

Op onderzoek uit

Dit is Sunsails ultieme gids met het allerbeste van de Ionische Zee. Klik hieronder voor meer informatie over dit Griekse zeilmekka of lees onze blog over zeilen in Thailand waar je verrassende overeenkomsten vindt met het mediterrane zeilen. Blijf ons volgen voor meer over onze favoriete plaatsen in de uitdagende Saronische Zee en de omvangrijke Egeïsche Zee.

Vond je dit nuttig?
64