Verborgen bezienswaardigheden in het Middellandse Zeegebied (die jij dankzij deze blog gaat vinden)

Top view of Catamarans Anchoring at Corfu Island Greece

Het gebied rond de Middellandse Zee is een culturele smeltkroes van verhalen, cultuur en heerlijke gerechten. Voor zeilers is het bovendien een paradijs op aarde. Of je nu zelfstandig een zeilvakantie boeken gaat, een lokale schipper je tijdens het zeilen de beste tips voor je vaargebied verklapt of je samen met een flottielje zeilen gaat. Van de opzwepende meltemi-bries op de Egeische Zee en constanten wind aan de Adriatische Kust van Kroatie tot korte passages voor de sprankelende Amalfikust; de Middellandse Zee heeft voor elke zeiler iets te bieden. 

Ik ga zeilen op de Middellandse Zee

Ben je regelmatig aan het zeilen op de Middellandse Zee en denk je inmiddels alle mooie plekken gezien te hebben? Wij hebben hier enkele minder bekende feiten over de mediterrané bij elkaar gesprokkeld en verklappen je graag welke koers te varen.

In de voetsporen van Caesar vanaf Lefkas

Sunsail Lefkas

Vaar vanaf Lefkas in noordelijke richting. Na een uitdagend lange oversteek bereik je de beroemde ruines van Nikopolis - en hier treed je in de voetsporen van Caesar. Nikopolis werd gesticht in 29 v. Chr. en herinnert aan de overwinning van Caesar op Antonius en Cleopatra. Het is een van de grootste antieke steden van Griekenland, en met talrijke Romeinse amphitheaters, bronnen, aquaducten, baden en odeons was deze triomfstad ooit een centrum voor cultuur, handel en filosofie. 

Nadat je je hebt ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Nikopolis maak je korte tocht naar de haven van Preveza. Ga hier aan wal en bezoek in een kleine zijstraat van de promenade de populaire Griekse taverne Amvrosios, waar vers gebakken sardientjes en inktvisringen voor je klaarstaan.

Op Ischia kook je in vulkanisch zand

Op slechts 30 kilometer van Napels vind je het beeldschone vulkaaneiland Ischia. Het grootste eiland van de Flegreïsche Eilanden staat bekend om de stille tuinen, natuurlijke thermaalbaden en de spectaculaire Aragonese burcht. Maar ken je ook zijn rijke culinaire traditie?

Sunsail Italy

Al decennia komen lokale levensgenieters uit Campania naar het strand van Le Fumarole op Ischia en bereiden traditionele recepten in de hete onderwaterbronnen op het strand. Ooit baadden Romeinse aristocraten in dit water, nu zet een kleine groep locals de traditie voort en kookt in de heetwaterbronnen.

De machtige Vesuvius is slechts 30 kilometer van de plek verwijderd. Daardoor is het vulkaanzand op Ischia op sommige plekken tot wel tot 350 graden heet, een dankbare warmtebron voor de bereiding van de populairste Italiaanse gerechten. 

In restaurant Emanuelo in Sant'Angelo wikkelen de koks hun gerechten in dun plastic en stof om zandkorrels ver ván en de rijke aroma's ín het gerecht te houden. Volgens goed recept bevat elk pakket witte uit, kip, tomaat, bieslook, aardappel, basilicum, roosmarijn en witte wijn uit de streek. Nadat deze fraaie bundel een uur lang in het hete zand van Ischia begraven heeft gelegen, wordt de specialiteit met antipasti en tomatensaus geserveerd. Voor een culinaire ervaring die zijn gelijke niet kent drink je bij het eten de lokale wijn biancolella.

Wil je de Italiaanse keuken en zeilen combineren? Doe dan mee aan een van onze culinaire flottieljes aan de Amalfikust.

Word verliefd op Dubrovnik

Dubrovnik staat bekend als het decor voor Game of Thrones en reeds Lord Byron noemde deze romantische stad liefkozend Parel van de Adriatische Zee – en dat met goede reden! Nadat je met de kajak om de vestingsmuren hebt gepeddeld, vanaf de heuvel Srd van het uitzicht op de oude stad hebt genoten en in de schilderachtige haven vers zeebanket hebt geproefd, is het tijd om de waterspuwers van Dubrovnik eens beter te bekijken. 

Sunsail Dubrovnik

Via de stadspoort Pile betreed je de oude stad en direct sta je oog in oog met een mysterieuze waterspuwer, die je aankijkt vanuit een open waterput. De mascaron (of maskerkop) van Dubronik steekt uitdagend uit de marmeren muur aan de hoofdstraat Stradun. De legende gaat dat diegenen die op de waterspuwer kunnen blijven staan met het gezicht naar de muur en daarbij hun hemd kunnen uittrekken, gezegend worden met geluk in de liefde. 

Nadat je de lokale sages tot leven hebt gewekt, ontdek je de Dalmatische kust het beste met een zeilboot. Ga wandelen op de Elafieten, ontdek het oude benedictijnerklooster in het spectaculaire nationale park Mljet, ontspan op het strand Sunji in Lopud of dwaal door de antieke Romeinse ruines van Sipan Luka. Wil geen enkel hoogtepunte missen, dan is de tweeweekse flottielje vanaf Dubronvik jou op het lijf geschreven. Deze doet onder andere de stad Korčula aan en zet koers naar de geheimzinnige grot van Vela Špilja.

Zie de meeste blauwe grot van Europa bij Split

Vrij nauwkeurig halverwege de Dalmatische kust ligt onze basis in Marina Agana bij Split, het perfecte vertrekpunt voor de Dalmatische Eilanden, maar vooral een wel heel bijzondere plek. 

Sunsail Agana

Wijngaarden en lavendelvelden op Hvar, dichte dennenbossen op Brač en heerlijke wijn en olijfolie; aan geuren, kleuren en smaken geen gebrek. Maar mis ook vooral niet de Blauwe Grot op Bisevo.

Op slechts vijf zeemijl ten zuidwesten van Vis bevindt zich de Blauwe Grot in Balun, een kleine baai aan de oostkant van het eiland. De Blauwe Grot is een betoverend natuurspektakel en bovendien een van de meeste blauwe grotten in Europa. Een tip van ons: bezoek de grot op een zonnige dag tussen 11:00 en 12:00, omdat dan de zonnestralen door de kalksteenbodem en de grotwanden gereflecteerd worden en het water felblauw oplicht. 

Trek gekregen van al dat moois? Verwen dan je smaakpapillen met traditionele peka en frisse sardientjes tijdens een culinaire flottielje vanaf Marina Agana.

Meer van dit soort verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt elke twee weken een mail met updates, reistips en aanbiedingen.