5 alternatieve bestemmingen waar je nog wél echt vakantie kunt vieren

Sunsail monohull catamaran anchoring in Corfu

Ja natuurlijk, Rome, Londen en New York zijn prachtig. Maar wil je écht weer één of twee weken rondbanjeren waar hele volksverhuizingen naartoe lijken te trekken. Nee, toch? Daarom stel ik je graag 5 alternatieven voor.

Ik wil dat je dit jaar een spannend avontuur beleeft. Dat je je een ontdekkingsreiziger waant. Dat je verder weg gaat dan alle anderen, waar het strand nog verlaten, het water nog kristalhelder en de lucht nog stil is. Dit jaar ga jij op zeilvakantie. En als je dit artikel helemaal doorleest, dan weet je ook waarheen. Want dat ga ik je namelijk haarfijn uitleggen. Ik presenteer: 5 under-the-radar-bestemmingen voor 2020. Let's go!


Zeilen op Antigua: alleen op de wereld

Antigua

Als een halssnoer rijgt de Cariben zich vanaf het schiereiland Yucatán naar de noordkust van Venezuela. En op ongeveer een derde van de ketting ligt het adembenemend mooie eiland Antigua. Met meer dan 100 kilometer aan kustlijn heeft dit Caribische eiland een strand voor elke dag van het jaar. Precies, welgeteld 365.

Antigua kent een rijke maritieme geschiedenis, beschikt over een ongekende natuurlijke schoonheid, heeft kristalhelder water dat natuurlijk beschut wordt tegen de elementen, en biedt tot slot een uitstekend nachtleven. Tijdens een zeilvakantie op Antigua hoef je bovendien niet alleen maar aan de kust te blijven. Ga aan wal en trek het binnenland in, voor een onvervalste jungle. Waaghalzen scheren over de boomtoppen aan een zipline. 

Zeilen in Antigua doe je op zicht. Dat betekent weliswaar niet dat je kaart en kompas maar overboord kunt smijten, maar theoretisch is elk eilandje, baai en inham in je blikveld aan te zeilen. Bovendien: vergeet niet een stukje Caribische cultuur mee te pakken, met swingende feesten met live muziek, eilanddelicatessen waarbij het water je in de mond loopt, en genoeg gelegenheid om de heerlijke Antiguaanse rum te proeven. 

Wat er te zien is op Antigua? Dit mag je zeker niet missen:

 • Snorkelen boven het beroemde scheepswrak The Andes
 • Je laten verrassen door de eilandcultuur in de hoofdstad St. John's
 • Feesten als een eilandbewoner in de Lookout Bar
 • Laten zien wat je in je mars hebt tijdens de Antigua Sailing Week
 • Proeven van de uiterst zeldzame zwarte ananas in Cades Bay

Saint Lucia

Ken je ze nog, die oude affiches uit de roaring twenties, waar de Cariben als een onwerkelijk paradijs wordt voorgesteld? Daar gingen de welgestelden van die tijd maar al te graag prat op.

Dat beeld van de vintage Cariben, inclusief wiegende palmbomen, mijlenver tropisch regenwoud en riante resorts, bestaat écht, en wel op Saint Lucia. Down-to-earth, maar toch een van 's werelds mooste bestemmingen voor een zeilvakantie in de Cariben en daarbuiten. Wedden dat je na aankomst je retourticket annuleert (in een ideale wereld dan)...

Je zeilvakantie op Saint Lucia is zwijmelen van begin tot eind. En je kunt het zeilen op Saint Lucia precies zo vormgeven als je zelf wilt. Ben je een relaxte zeiler? Dan blijf je dicht bij het eiland en bewonder je de magnifieke kustlijn. Beetje meer actie? Dan volg je je kompas naar het zuiden naar de eilandketting die de Grenadines worden genoemd. 

Wat er te zien is op Saint Lucia? Dit mag je zeker niet missen:

 • Eersteklas duikstekken in Tobago Cays
 • Vanaf het dek van je eigen zeilboot wegdromen bij de machtige Petit en Gros Piton
 • Heerlijk ontspannen in een modderbad of een bezoekje aan oude suikerplantages in Soufrière
 • De avonturier uithangen in het regenwoud van Saint Lucia
 • Een bezoekje aan het visserstadje bij Gros Piton

Belize

Belize mag dan klein van formaat zijn  Mexico, Guatemala en Honduras zijn reuzen naast Belize – met één been in het regenwoud van Latijns-Amerika en het andere in het blauw van de Cariben heeft dit hof van eden bijzonder veel te bieden.

Belize is het thuis van het op één na grootste barriérerif ter wereld (het Great Barrier Reef in Australië draagt de titel van grootste) en de kustlijn van Belize mag meer dan 400 eilanden en zogenoemde cays tot haar grondgebied rekenen. Geen verrassing aldus dat het zeilen in Belize fantastisch is, en dat een zeilvakantie in Belize écht even wat anders is.

Wat er zien is in Belize? Dit mag je zeker niet missen:

 • Spring in het wereldberoemde Blue Hole bij Lighthouse Reef
 • Relax in het premium eco-resort bij Thatch Caye
 • Verwen jezelf met de lokale delicatesse: de koraalduivel van Hatchet Caye
 • Verbaas je over het geluid van de brulapen bij Monkey River

Thailand

Toegegeven, zo unter-the-radar is Thailand al lang niet meer. Maar weet jij hoe je de massa vermijdt? Precies, met je eigen boot in Thailand. Zo ben je meester van je eigen tijd en hoef je niet met die onnozele dagtripjes mee. Als dat geen vrijheid is.

Het beste vertrekpunt is Phuket, want zo heb je zowel het smaragdgroene water van de Baai van Phang Nga aan je voeten, alsook de kristalblauwe idylle van de zuidelijke Andamanse Zee. Zeilen in Thailand is als glijden door een droomlandschap, met meer dan 130 tropische eilanden met de meeste onwerkelijke rotsformaties. Het is net alsof natuurwetten niet gelden in dit deel van de wereld. Een machtige rotspilaar die boven veel breder is dan beneden? Check! Rotskoepels met groene haardos die bijna lijken te zweven boven het water? Check! Kobaltblauwe lagunes die je alleen bereikt via een mysterieuze watergrot? Check! Een zeilvakantie in Thailand is in de waarste zin van het woord zinnenprikkelend.

Ook aan cultuur in Thailand geen gebrek, met machtige boeddhistentempels, kleine natuurtabernakels in de wildernis en een rijkdom aan lokale gebruiken. Locals delen de natuurlijke schoonheid van het land maar al te graag, maar hebben altijd vastgehouden aan hun tradities en herkomst. Een ervaring is het zeker, wanneer je al balancerend over smalle plankjes over het water de visserman met handen en voeten duidelijk probeert te maken welke vis uit zijn houtje-touwtje-bassin je graag mee naar huis (euh...boot) wilt nemen. En met een beetje mazzel mag je hem ook nog zelf vangen, met alleen een lijntje en een hapje aas.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Thaise keuken. Want de Thai, die weten wat lekker eten is. Ze weten eveneens wat stevig kruiden is, dus heb je het graag wat milder, dan zijn de woorden 'not spicy' jouw beste vriend. Of kook zelf, en slinger over Thaise markten als een echte local. Bepakt en bezakt klim je terug aan boord. Leef je uit. 

Wat er te zien is in Thailand? Dit mag je zeker niet missen:

 • Prachtig duiken en snorkelen in Ko Racha Yai
 • Dwalen door de eeuwenoude vissersdorpjes van de Phi Phi-Eilanden
 • Met de kano door de Emerald Cave bij Ko Muk
 • Regattazeilen tijdens de Phuket King's Cup Regatta

Griekenland

Nog een oude bekende. Maar ook hier zul je met een zeilboot het ruige landschap op een heel andere manier beleven. Zeilen in Griekenland betekent langere passages, stevigere wind en meer zon dan je ooit kunt baden.

Tijdens een zeilvakantie in Griekenland kiezen ervaren zeelui voor zeilen op de Egeische Zee, met enkele spannende uitdagingen op het gebied van navigatie. De beloning is een extravagant en fascinerend historisch decor, die je af en toe het idee geeft dat je in een tijdmachine bent gestapt.

In Griekenland speelt het water en de zee een sleutelrol, en om het land echt te leren kennen, is een zeilboot huren in Griekenland niet meer dan logisch. Al scherend over de Saronische Golf raak je nooit uitgekeken op de ruige schoonheid en de witgekalkte muren en huizen. En de Griekse keuken, tja... bereid je maar voor op een feestmaal.

Wat er te zien is in Griekenland? Dit mag je zeker niet missen:

 • Lekker feestvieren op Mykonos
 • Genieten van de serene rust op de eilande Kea en Kithnos
 • Mooie wind in je zeilen bij Paxos en Antipaxos
 • Ronddwalen door het eeuwenoude amfitheater van Epidaurus
 • Zeilen naar de restaurants aan de waterkant in Vathi
 • Waan je Indiana Jones in de ruïnes van Karthea


Meer inspirerende verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hieronder en je ontvangt elke twee weken het laatste nieuws, veel zeilinspiratie en natuurlijk onze aanbiedingen.

Nieuwsbrief ontvangen